Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στην επέτειο της D-Day θα τιμήσουμε τη Σοβιετική Ένωση αλλά όχι ... τον Putin

Γαλλία: Στην επέτειο της D-Day θα τιμήσουμε τη Σοβιετική Ένωση αλλά όχι ... τον Putin
Οι διοργανωτές δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με τη φύση της πρόσκλησης που θα απευθύνουν στη Μόσχα, αλλά απέκλεισαν την παρουσία του Putin
Τον Ιούνιο, η Γαλλία θα γιορτάσει την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία η οποία από κοινού με τη μάχη του Στάλινγκραντ σηματοδότησε την επικράτηση των συμμάχων κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Στη σχετική εκδήλωση αναμένεται να παραστούν πολλοί ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Απεναντίας, «λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ο Πρόεδρος Putin δεν θα προσκληθεί να λάβει μέρος στους εορτασμούς της απόβασης στη Νορμανδία», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή της Αποστολής Απελευθέρωσης, αναφερόμενη στον ... «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία.
«Ωστόσο, η Ρωσία θα κληθεί... προκειμένου να τιμήσει τη σημασία της δέσμευσης και των θυσιών των σοβιετικών λαών, καθώς και τη συμβολή της στη νίκη του 1945».
Οι διοργανωτές δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με τη φύση της πρόσκλησης που θα απευθύνουν στη Μόσχα, ούτε σχετικά με το ποιος θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτή την εμβληματική ημέρα για την Ευρώπη.
Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι είπε ότι η αποστολή δεν θα σχολιάσει σε αυτό το στάδιο.
Παρομοίως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Κρεμλίνο.
Η ανακοίνωση έρχεται αφότου οι γαλλικές αρχές επικοινώνησαν με τη Ρωσία στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης στη Μόσχα την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, διαμηνύοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εντείνει τις συνομιλίες με τη Μόσχα με στόχο την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».
Πάντως ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Γαλλία επέκριναν την κυβέρνηση του προέδρου Macron για την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε επ' ουδενία να ανοίξουν δίαυλοι εποικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Γάλλος πρόεδρος Macron δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία για να στηρίξει το Κίεβο.
Βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος Putin παρευρέθηκε στην 70ή επέτειο της D-Day τον Ιούνιο του 2014, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας λίγους μήνες νωρίτερα.
Τότε, ο Putin και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko συναντήθηκαν στο περιθώριο της τελετής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης