Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άφαντη η «ισλαμική βόμβα»: Γιατί το Πακιστάν με πυρηνικά όπλα παραμένει σιωπηλός θεατής της ισραηλινής επιθετικότητας στη Μ. Ανατολή;

Άφαντη η «ισλαμική βόμβα»: Γιατί το Πακιστάν με πυρηνικά όπλα παραμένει σιωπηλός θεατής της ισραηλινής επιθετικότητας στη Μ. Ανατολή;
Οι δύο χώρες πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από τότε που οι υπουργοί Εξωτερικών τους συναντήθηκαν δημόσια το 2005
Όντας η μόνη ισλαμική χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα, το Πακιστάν υποτίθεται ότι θα αντιδρούσε μάλλον σθεναρά σε αυτό που οι φιλοπαλαιστίνιοι αποκαλούν «γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα».
Οι προσδοκίες ήταν επίσης υψηλές επειδή το Πακιστάν δεν είναι μόνο ο ιδρυτής του OIC αλλά και το κύριο μέλος του, τυγχάνοντας του σεβασμού των άλλων μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των μελών του OIC, που επιδιώκουν την πλήρη εξάλειψη του εβραϊκού κράτους από τον χάρτη των αραβικών εδαφών στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν έχει γενικά υιοθετήσει μια παθητική στάση σε σχέση με την πολιτική του που σχετίζεται με το Ισραήλ.
Επιπροσθέτως η ουδετερότητα της περιορίζεται σε μια υποτονική ζήτηση για επιλογή δύο κρατών ως βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό αίνιγμα.
Οι άνθρωποι ρωτούν πού είναι η πολυαναμενόμενη «ισλαμική βόμβα» του Πακιστάν, ενώ το Ισλάμ αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση.
Αλλά το Ιράν, ως ενεργό μέλος του OIC και έντονα αντι-Ισραήλ, είχε καταλάβει από παλιά ότι ο ισχυρισμός του Πακιστάν για μια «ισλαμική βόμβα» ήταν απλώς μια φημολογία χωρίς ουσία...

Πραγματικός στόχος... η Ινδία

Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν επιδιώκει μανιωδώς να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα, την οποία το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει όσο πιο γρήγορα δύναται.
Περιέργως, ενώ το Ισραήλ επιθυμούσε να απενεργοποιήσει την πυρηνική ικανότητα του Ιράν και νωρίτερα κατέστρεψε την πυρηνική επιδίωξη του Ιράκ και της Συρίας, ποτέ δεν απείλησε το Πακιστάν με οποιαδήποτε τιμωρητική ενέργεια όταν το Ισλαμαμπάντ ήταν πολύ κοντά στην παραγωγή της βόμβας.
Ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν γυρίσει το βλέμμα τους μακριά από το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν.
Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η πυρηνική τροχιά του Πακιστάν είναι προσανατολισμένη στην Ινδία, με πράσινο σήμα τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Τελ Αβίβ.
Δεν αποτελεί έκπληξη να προσδίδουμε αξιοπιστία σε μια τέτοια στρατηγική αλληλεπίδραση. Η Ινδία έπρεπε να διεξαγάγει τη δοκιμή Pokhran με την υψηλότερη μυστικότητα και εμπιστευτικότητα που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Αυτή η προϋπόθεση δεν υπήρχε για την παρθενική πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν.

Σχέσεις Πακιστάν-Ισραήλ

Το Middle East Monitor της 3ης Αυγούστου 2023, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πακιστανική Υπηρεσία Πληροφοριών με χρήση Ισραηλινών Spyware» που υποστηρίζει ότι οι πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν νωρίτερα ότι «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν και διάφορες αστυνομικές μονάδες στη χώρα χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία κυβερνοτεχνολογίας Cellebrite τουλάχιστον από το 2012».
Το παράξενο μέρος της ιστορίας είναι ότι το Πακιστάν δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Η εφημερίδα Haartez ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό αγοράστηκε στη Σιγκαπούρη. Το λογισμικό Cellebrite επιτρέπει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να συμμετάσχουν σε ψηφιακές εγκληματολογικές εργασίες, εισβάλλοντας σε κινητά τηλέφωνα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και αντιγράφοντας όλες τις αποθηκευμένες πληροφορίες.
Οι δύο χώρες πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από τότε που οι υπουργοί Εξωτερικών τους συναντήθηκαν δημόσια το 2005. Επιπλέον τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Fishel Benkhalid, Πακιστανός Εβραίος στην πόλη του Καράτσι, αποκάλυψε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του ότι είχε εξάγει με επιτυχία την πρώτη του αποστολή τροφίμων kosher στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.
Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εξαγωγή πραγματοποιήθηκε μέσω τρίτης χώρας και ήταν πρωτοβουλία του Benkhalid και δεν σηματοδοτούσε καμία πρόθεση για την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης