Διεθνή

El Erian: Και όμως, οι αγορές κάνουν λάθος - Ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν θα «βομβαρδίσει» τα assets αλλά και την... τσέπη μας

El Erian: Και όμως, οι αγορές κάνουν λάθος - Ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν θα «βομβαρδίσει» τα assets αλλά και την... τσέπη μας
Οι αγορές είναι ένας βάτραχος σε βραστό νερό…
Συχνά οι αγορές πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους για την πορεία των assets – εν προκειμένω, σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Mohamed El Erian, έχουμε άλλη μια τέτοια περίπτωση που θα βλάψει, λόγω έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, και την τσέπη μας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο El Erian, ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και traders διαφωνούν σχετικά με το τι θα ακολουθήσει της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Το βασικό ερώτημα έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που θα έχει η αστάθεια στη Μέση Ανατολή τόσο για την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Σημειώνεται πως συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό κάνει την εμφάνισή της η έννοια «νέα Μέση Ανατολή».
Και πράγματι, όπως επισημαίνει και ο οικονομολόγος, το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, έχει περάσει σε άλλη… πίστα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι δύο χώρες επιτέθηκαν απευθείας η μία στην άλλη απευθείας και όχι μέσω πληρεξουσίων και στόχων σε τρίτες χώρες.
Υπενθυμίζεται πως το Ιράν έστειλε αδιανόητα μεγάλο αριθμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ, απαντώντας σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς ανώτερους αξιωματούχους.
Τα ισραηλινά αντίποινα ήρθαν μετά από ρητή προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ότι θα απαντήσει αμέσως αν η ισλαμική δημοκρατία δεχθεί επίθεση...
Παρ’ όλα αυτά, λέει ο El Erian, η αντίδραση των αγορών ήταν σχετικά ήπια και συγκρατημένη.
Αντί να προεξοφλήσουν μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών απειλών, οι traders έσπευσαν να αποδυναμώσουν τις αρχικές κινήσεις ειδικά στο πετρέλαιο, το οποίο διέγραψε κέρδη που σημείωνε σε πρώτο επίπεδο.
Πάντως, η «διαφορά άποψης» μεταξύ των ειδικών επί των γεωπολιτικών και των αγορών θα μπορούσε να έχει συνέπειες πολύ πέρα από την περιφερειακή σταθερότητα.
Σχετίζεται δε με τέσσερα θέματα που το ΔΝΤ προσδιόρισε αυτή την εβδομάδα ως σημαντικά για την παγκόσμια οικονομική ευημερία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: την ανεπαρκή ανάπτυξη, τον σταθερό πληθωρισμό, την έλλειψη ευελιξίας σε ό,τι αφορά την πολιτική και τις πιέσεις που συνδέονται με μεγαλύτερη διεθνή απόκλιση στα οικονομικά αποτελέσματα.

Συνέπειες

«Παρότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα παροδικό χτύπημα, είναι πολύ εύθραυστη για να διαχειριστεί ένα νέο μεγάλο οικονομικό σοκ.
Συγκεκριμένα, ένας γύρος στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα υπονόμευε την ήδη χαμηλή και εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη, θα ωθούσε τον πληθωρισμό στα ύψη σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ακόμη πολύ υψηλός και θα επιβάλει απαιτήσεις στις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές που έχουν ήδη εξαντλήσει την ευελιξία πολιτικής τους και έχουν περιορισμένο χώρο λειτουργίας» σημειώνει ο El Erian.
Εν τω μεταξύ, η κατανομή αυτού του στασιμοπληθωριστικού σοκ θα ενίσχυε τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αποκλίσεις που ήδη ασκούν πιέσεις στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων για τους εξής λόγους…

Πρώτον, δύο από τους πιθανούς κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ήδη πιεσμένες κινεζικές και ευρωπαϊκές οικονομίες - θα πληγούν σκληρά, δεδομένης της υψηλής εξάρτησής τους από την εισαγόμενη ενέργεια.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα αποδεικνυόταν ακόμη πιο επίμονος, σε μια εποχή που η πρόοδος στη μείωση των πιέσεων στις τιμές έχει ήδη απογοητεύσει φέτος, λειτουργώντας έτσι ως αντίβαρο στις εκκλήσεις επιτοκιακές μειώσεις.
Τρίτον, το ισχυρό δολάριο θα λάβει ώθηση, υπονομεύοντας το εμπόριο και τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση.
Και τέλος, με την επιδείνωση των οικονομικών και γεωπολιτικών καταστάσεων, τα ασφάλιστρα κινδύνου θα αυξηθούν – γεγονός που θα προκαλέσει υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Τίποτε δεν έχει τελειώσει…

Σύμφωνα με τον El Erian, το Ιράν ακόμη δεν έχει αναπτύξει ουσιαστικά τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του, στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης επίθεσης στο Ισραήλ
Από την άλλη, βέβαια, το Ισραήλ δεν επιτέθηκε στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
Επίσης, δεν υπέκυψε στην πίεση των στενότερων συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, για αποκλιμάκωση.
Όλα αυτά δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική σχέση μεταξύ αυτών των δύο χωρών.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτό έχει αλλάξει από μια σχετικά σταθερή ανισορροπία, στην οποία κάθε μέρος απέφευγε τις άμεσες επιθέσεις, σε μια πιο απρόβλεπτη και ασταθή ανισορροπία, στην οποία έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνα προηγούμενα και κάθε πλευρά έχει περισσότερους λόγους να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις.
«Συγκρίνοντας την αντίδραση των αγορών με τις απόψεις των περισσότερων ειδικών σε θέματα εθνικής ασφάλειας, μου έρχεται στο μυαλό η ιστορία του βατράχου στο βραστό νερό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τελευταίος γύρος εχθροπραξιών Ιράν-Ισραήλ έχει ξεπεράσει πολλές γραμμές και ανέβασε σταθερά τη γεωπολιτική θερμοκρασία στην περιοχή.
Ωστόσο, οι αγορές φαίνονται πρόθυμες να το παραμερίσουν, βρίσκοντας παρηγοριά στο γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο βρασμού των σημαντικών ανθρώπινων απωλειών και των σωματικών ζημιών σε αυτούς τους γύρους αντιποίνων – ένα σημείο που θα προκαλούσε σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξάρσεις.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι ευάλωτη σε λάθη κρίσης, ανεπαρκή κατανόηση των αντιπάλων και ατυχήματα, θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί υπερβολικά εφησυχαστική αντίδραση»… καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης