Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δόγμα των ΗΠΑ ομολόγησε ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson - «Νέος άξονας του κακού Κίνα, Ιράν και Ρωσία»

Το δόγμα των ΗΠΑ ομολόγησε ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson - «Νέος άξονας του κακού Κίνα, Ιράν και Ρωσία»
Το δόγμα περί «άξονα του κακού» εισήχθη στην αμερικανική πολιτική σκηνή το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ George Bush Jr.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικανός Mike Johnson, ανακήρυξε κι επίσημα από το βήμα του νομοθετικού σώματος το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υποστηρίζοντας κυνικά ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι ο «νέος άξονας του κακού».
«Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, κατά τη γνώμη μου, είναι ο νέος «άξονας του κακού» και πολλοί από εμάς νιώθουμε το ίδιο», επεσήμανε σχετικά ο Johnson, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο μετά την κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών assets που θα κατευθυνθούν σε λογαριασμούς στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Κίνας ξεπέρασε τη διαδικαστική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να "πάρουμε" υπό τις παρούσες συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές υποχρεώσεις», διευκρίνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής.
Αναφερόταν φυσικά στο πακέτο των κυρώσεων προς Ρωσία και Κίνα που προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, ο οποίος πρότεινε διαχωρισμό των κονδυλίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, έπρεπε να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, επειδή οι βουλευτές μπορούσαν να ψηφίσουν με ευελιξία σε αυτή την εκδοχή του το νομοσχέδιο για τις πρόσθετες πιστώσεις για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το οποίο είχε προηγουμένως ψηφιστεί από το έτερο σώμα, δηλαδή τη Γερουσία του Κογκρέσου.
Επισημαίνεται ότι το δόγμα περί «άξονα του κακού» εισήχθη στην αμερικανική πολιτική σκηνή το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ George Bush Jr.
Μεταξύ αυτών των κρατών συμπεριέλαβε τότε το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα.
Ακόμη και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Bush εξακολουθεί να επικρίνεται σκληρά από πολλούς πολιτικούς και διπλωμάτες για τη χρήση αυτής της έκφρασης.
Μαζί με τον 52χρονο Johnson, προσπάθεια αναβίωσης της φράσης «άξονας του κακού» έκανε σχετικά πρόσφατα και ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Μειονότητας στη Γερουσία του Κογκρέσου, Mitch McConnell, ο οποίος είναι 82 ετών.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ονομάτιζε «την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν» ως εχθρικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης