Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη: Πράσινο φως από ΗΠΑ στα 61 δισ. δολ για Ουκρανία – Ρωσία: Ανώφελη αλλά καταστροφική «βοήθεια»

Επικίνδυνη εξέλιξη: Πράσινο φως από ΗΠΑ στα 61 δισ. δολ για Ουκρανία – Ρωσία: Ανώφελη αλλά καταστροφική «βοήθεια»
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Γερουσία - Ρωσία: Η βοήθεια των ΗΠΑ θα παρατείνει την αιματοχυσία και δεν θα αλλάξει κάτι στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Το λεγόμενο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία εγκρίθηκε το Σάββατο (20/4/2024) στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Πρόκειται για μία απόφαση που δεν θα αλλάξει κάτι στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων εν όψει της μεγάλης ρωσικής  θερινής επίθεσης.
Είναι μία απόφαση που απλώς παρατείνει την άσκοπη αιματοχυσία και τον πόνο του ουκρανικού λαού.   
Είναι μία απόφαση, που μπορεί να επιφέρει περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση των στρατιωτικών χτυπημάτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση του αμερικανικών αποθεμάτων όπλων.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις αλλά και υποσχέσεις στηρίχθηκε από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.
Την περασμένη Τετάρτη (17/4), η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αντί να ακολουθήσει τη Γερουσία για την έγκριση του συνολικού αιτήματος 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Λευκού Οίκου, κατέθεσε τρία ξεχωριστά νομοσχέδια για να βοηθήσει το Ισραήλ, την Ουκρανία και τους συμμάχους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Από τα 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται στο Κίεβο, τα 23,2 δισεκατομμύρια προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση του μεταφερθέντος στρατιωτικού εξοπλισμού και των αμυντικών υπηρεσιών.
Άλλα 13,8 δισ. θα δαπανηθούν για την αγορά όπλων και αμυντικών υπηρεσιών για την Ουκρανία.
Με τη σειρά τους, 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τη στήριξη «συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή».
Επιπλέον, ορίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία για την αποζημίωση της οικονομικής της βοήθειας.
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να χορηγήσει πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο θα καταστρέψει περισσότερο την Ουκρανία και θα πλουτίσει τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Medvedev: Τα 61 δισ. ματωμένα δολάρια θα πάνε στην κοιλιά του αχόρταγου στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ

Η Ρωσία θα κερδίσει, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο Medvedev.
«Εμείς, φυσικά, θα κερδίσουμε, παρά τα 61 δισεκατομμύρια αιματηρά δολάρια που βασικά θα πάνε στην κοιλιά του αχόρταγου στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ» σημείωσε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Το ασυνήθιστο πακέτο

Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία συνολικού ύψους 95 δισεκ. δολαρίων.
«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος νωρίτερα σε ανακοίνωσή του.
«Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική περίοδο.
Η κυβέρνηση προτρέπει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να ψηφίσουν και να στείλουν γρήγορα αυτό το συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης στο γραφείο του προέδρου», ανέφερε.

Αντιδρούν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά λόγω του χρέους των 34 τρισ. δολαρίων - Οργή για Mike  Johnson

«Δεν είναι η τέλεια νομοθεσία, δεν είναι η νομοθεσία που θα γράφαμε αν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν τον έλεγχο εκτός της Βουλής, της Γερουσίας και του Λευκό Οίκο», δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Mike Johnson.
«Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να καταλήξουμε υπό αυτές τις συνθήκες για να φροντίσουμε αυτές τις πραγματικά σημαντικές υποχρεώσεις», πρόσθεσε.
Πάντως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πακέτο για την Ουκρανία εγκρίθηκε με 311 ψήφους υπέρ και 112 κατά.
Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφάνισαν εικόνα διάσπασης με ευθύνη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson.
Κατά της βοήθειας ψήφισαν 112 Ρεπουμπλικάνοι και 101 υπέρ.
Έξαλλοι με τον Johnson είναι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.
«Ο Mike Johnson είναι μία κουτσή πάπια... τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά η Marjorie Taylor Greene.
johnson.JPG


Ο άπληστος Zelensky ευχαριστεί: Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ο άπληστος και διεφθαρμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του νομοσχεδίου με τη βοήθεια στο Κίεβο.
«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο του Σώματος Mike Johnson για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Zelensky στο X.
Ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταβεί προς ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».
Von der Leyen: Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Der Leyen χαιρέτισε το Σαββατο 20 Απριλίου 2024 την υπερψήφιση – μετά από μήνες τριβών – του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα βοήθεια στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία.
Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.
Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.


Τα ρωσικά assets και η έντονη αντίδραση της Μόσχας

Με τη λεγόμενη βοήθεια στην Ουκρανία εγκρίθηκε και η νομοθεσία που  επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θεωρεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως κλοπή και επίσης ως πράξη εμπορικού πολέμου
και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει μια σκληρή απάντηση σε μια τέτοια κλιμάκωση της οικονομικής επιθετικότητας.
Εν τω μεταξύ Οο Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ευρώπη να μειώσει τους φόρους στα έσοδα που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 20 Απριλίου, επικαλούμενοι πηγές στην Ουάσιγκτον.
Αυτό αποτελεί ως μέρος μιας πρότασης για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δανεισμό, δηλαδή την έκδοση ομολόγων με εγγύηση τα ρωσικά περιουσιακά assets τα οποία θα απελευθερώσουν ρευστότητα που υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια.
«Όπου επενδύονται περιουσιακά στοιχεία έχει σημασία, αλλά και ο βαθμός στον οποίο φορολογούνται...
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευρώ από αυτά τα παγωμένα αποθεματικά προς όφελος της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Dalip Singh.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν επανεξετάσουμε πού επενδύονται τα κεφάλαια και αλλάξουμε το φορολογικό καθεστώς, θα ήταν εφικτό να εξοικονομηθούν έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τον Singh, οι δανειολήπτες θα πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα που επενδύουν θα επιστραφούν.
«Όσον αφορά τη πρόβλεψη για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, πρέπει ακόμα να δούμε τις λεπτομέρειες (...)
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει περιμένει σκληρή απάντηση σε περίπτωση κατάσχεσης «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Ρώσος Γραμματέας Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Dmitry Peskov.
Εάν αυτό ισχύει, τότε η Aμερική θα πρέπει να περιμένει σκληρή απάντηση σε αυτή την κίνηση και θα το κάνουμε όπως θα ταιριάζει καλύτερα στα συμφέροντά μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Peskov, ένα τέτοιο βήμα σε κάθε περίπτωση θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόφαση αυτή θα αναγκάσει πολλούς επενδυτές σε αυτή τη χώρα να αποσύρουν τα χρήματά τους, αφού θα παραβιαστεί αρχή για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, ιδιαίτερα της κρατικής ιδιοκτησίας, κατέληξε ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης