Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamas: Η Ρωσία να συμπεριληφθεί στις εγγυήτριες δυνάμεις για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας

Hamas: Η Ρωσία να συμπεριληφθεί στις εγγυήτριες δυνάμεις για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας
Η Hamas διά στόματος του Ismail Haniyeh διαμηνύει ότι θα έχει λόγο στην επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Hamas, δήλωσε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ότι θα ήθελε να δει τη Ρωσία, μαζί με την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ, μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να αναλάβει το ρόλο εγγυητή για την ασφάλεια της Παλαιστίνης μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.
«Τα αιτήματά μας παραμένουν σε ισχύ.
Θέλουμε η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη να είναι εγγυητές», δήλωσε ο Haniyeh στο κανάλι A Haber.
Η Hamas θα ήθελε επίσης να δει τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των εγγυητών, ωστόσο, το Ισραήλ αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, πρόσθεσε το πολιτικό στέλεχος της Hamas.
Ο Haniyeh δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν ασκούν καμία πίεση στο Ισραήλ, εμποδίζουν τη σύναψη της συμφωνίας εκεχειρίας.
Το Ισραήλ επιδιώκει μόνο την απελευθέρωση ομήρων και δεν είναι διατεθειμένο να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, πρόσθεσε ο Haniyeh.
«Το μόνο που θέλει [το Ισραήλ] είναι να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους και μετά να ξαναρχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, και αυτό δεν είναι δυνατό.
Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποσυρθεί εντελώς από τη Γάζα.
Το Ισραήλ επίσης δεν επιθυμεί οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.
Αποδέχεται μια περιορισμένη και σταδιακή επιστροφή και αυτό είναι μη αποδεκτό», δήλωσε η Haniyeh στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το Ισραήλ θέλει επίσης να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική τους δράση κατά του Ιράν, είπε ο πολιτικός.
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, δεν επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Αντίθετα, θέλει να επεκτείνει τη διένεξη σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Ομοίως, θέλουν οι Αμερικανοί να είναι μέρος του στρατιωτικού μετώπου κατά του Ιράν και ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης που υπηρετεί το Ισραήλ», είπε.

Η επόμενη ημέρα στη Γάζα

Η Hamas δεν επιμένει στη μονομερή διακυβέρνηση του θύλακα μετά τη σύγκρουση, αλλά είναι ικανή να σχηματίσει κυβέρνηση, επισήμανε ο Haniyeh.
«Η Γάζα κυβερνάται από Παλαιστίνιους.
Αυτά είναι εθνικά ζητήματα.
Δεν θα επιτρέψουμε να ρυθμιστεί η κατάσταση της Παλαιστίνης στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη ή και στα δύο από τους κατακτητές ή οποιονδήποτε άλλο», υπονοώντας ότι η Hamas θα έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Έχουν προταθεί αρκετές εναλλακτικές επιλογές για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, αλλά καμία δεν ήταν επιτυχής, πρόσθεσε ο Haniyeh.
"Κάναμε μια έκκληση για ένα σχέδιο  δύο σταδίων για τη ρύθμιση της παλαιστινιακής εσωτερικής πολιτικής.
Το πρώτο στάδιο συνίσταται στην αναδιοργάνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ώστε να συμπεριλάβει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας εθνικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του Γάζα και να ενοποιήσει τους θεσμούς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κάτω από μια στέγη και να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή προεδρικών, νομοθετικών και εθνικών εκλογών», σημείωσε ο Haniyeh.
Ο Haniyeh κάλεσε επίσης τις δυτικές χώρες να αποτρέψουν το Ισραήλ από χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Rafah της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης