Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παροξυσμός Ισραήλ - Μετά το Ιράν, στόχος Rafah και Hamas - Κυρώσεις ΗΠΑ στο τάγμα Netzah Yehuda του IDF… για εγκλήματα

Παροξυσμός Ισραήλ - Μετά το Ιράν, στόχος Rafah και Hamas - Κυρώσεις ΗΠΑ στο τάγμα Netzah Yehuda του IDF… για εγκλήματα
Θα αντιδράσουμε έντονα σε οποιεσδήποτε κυρώσεις, είναι παράλογο λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu
(upd3) Με τον κίνδυνο για μια γενικευμένη περιφερειακή στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά τα αλλεπάλληλα πυραυλικά χτυπήματα με το Ιράν να έχει αποφευχθεί, το Ισραήλ φέρεται να είναι έτοιμο να εισβάλλει στη Rafah, στο τελευταίο προπύργιο της Hamas, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Η κυβέρνηση Netanyahu φαίνεται να κινείται… ανεξέλεγκτα, μην υπολογίζοντας όχι μόνο τις διεθνείς αντιδράσεις αλλά και τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ, με τους διαδηλωτές να ζητούν την επιστροφή των ομήρων και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν μια μάλλον… αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, καθώς ενώ το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, το State Department ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda του ισραηλινού στρατού, κατηγορώντας το για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέσα σε αυτό τον ευρύτερο παραλογισμό, υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν ζητήσει από το Ισραήλ να αντιδράσει περιορισμένα – όπως και έγινε – στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στις 13 Απριλίου… με αντάλλαγμα την έγκριση για την χερσαία εισβολή στη Rafah.

Μήνυμα Netanyahu

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu διαμηνύει αφενός πως θα αντιδράσει έντονα και θα αγωνιστεί ενάντια σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά του ισραηλινού στρατού και αφετέρου υπόσχεται, νέα οδυνηρά πλήγματα κατά της Hamas.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μια μονάδα του ισραηλινού στρατού - θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις.
Εργάζομαι τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στην επιβολή κυρώσεων σε Ισραηλινούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών μου με την αμερικανική κυβέρνηση.
Σε μια εποχή που οι στρατιώτες μας πολεμούν τρομοκρατικά τέρατα, η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον μιας μονάδας του Ισραηλινού Στρατού είναι το απόγειο του παραλογισμού και ένα ηθικό χαμηλό» υπογράμμισε ο Netanyahu.
Μάλιστα σε μήνυμά του ενόψει του εβραϊκού Πάσχα υποστήριξε πως η Hamas στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις φέρεται πως σκλήρυνε τη θέση της όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.
«Αντί να μετριάσει τις ριζοσπαστικές θέσεις της, η Hamas τώρα προσπαθεί να πατήσει στη διαίρεσή μας, ενισχυμένη από την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση.
To παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ως τώρα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις των μεσολαβητών» υποστήριξε ο Netanyahu.

Εγκρίσεις για επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, Kan, ένα από τα σχέδια που εγκρίθηκαν, είναι και η πραγματοποίηση της εισβολής στη Rafah.
Μάλιστα, βάσει του δημοσιεύματος, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα και η σχετική διαταγή του ισραηλινού στρατού για την εσπευσμένη απομάκρυνση των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στη Rafah.
Οι Ισραηλινοί θεωρούν άκρως απαραίτητη την εισβολή στη Rafah - την θεωρούν το τελευταίο προπύργιο της Hamas - υποστηρίζοντας πως αν δεν εισβάλλουν, δεν θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν πλήρως την Hamas και κατ’επέκταση να κερδίσουν τον πόλεμο.

Κυρώσεις ΗΠΑ στο τάγμα Netzah Yehuda του IDF

Εν τω μεταξύ, σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ κατά του ισραηλινού στρατού.
Αν και το Κογκρέσο ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, το State Department ετοιμάζεται – όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ – να επιβάλλει κυρώσεις κατά του τάγματος Netzah Yehuda του IDF που κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Σημειώνεται πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τους μονάδα του IDF.
Μάλιστα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν και άλλες παρόμοιες κυρώσεις εναντίον και άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών μονάδων του Ισραήλ.
Βάσει του νόμου Leahy του 1997, οι κυρώσεις αυτές προβλέπουν ότι απαγορεύεται η μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην εν λόγω στρατιωτική μονάδα καθώς και ότι εμποδίζονται οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί της να εκπαιδεύονται είτε με τον στρατό των ΗΠΑ είτε σε προγράμματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.

Παραίτηση για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου

Την παραίτηση του από την ηγεσία της πανίσχυρης Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) υπέβαλε ο υποστράτηγος Aharon Haliva, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Hamas έπιασε στον ύπνο τους Ισραηλινούς και εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας πάνω από ΄250 ως ομήρους.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, η παραίτηση αυτή αποδίδεται στην αδυναμία του IDF να αποτρέψει την εισβολή της Hamas.
Ο υποστράτηγος Haliva, «σε συντονισμό με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, ζήτησε να τερματισθούν τα καθήκοντά του», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις.
«Αποφασίσθηκε ο στρατηγός Haliva να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να αποστρατευθεί μόλις διοριστεί ο διάδοχός του» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.
«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Hamas πραγματοποίησε μια φονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κράτους του Ισραήλ (...) η υπηρεσία πληροφοριών που βρισκόταν υπό τη διοίκησή μου δεν επιτέλεσε την αποστολή που μας είχε ανατεθεί.
Από τότε κουβαλάω μαζί μου αυτή τη μαύρη ημέρα.
Τη μια μέρα μετά την άλλη, τη μια νύχτα μετά την άλλη.
Θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου αυτό τον τρομερό πόνο» υποστηρίζει στην παραίτηση του ο Haliva.

Μακελειό σε Rafah και Δυτική Όχθη

Και ενώ οι Αμερικάνοι αποδεσμεύουν περαιτέρω βοήθεια στον ισραηλινό στρατό, τη στιγμή που εξετάζουν κυρώσεις κατά μονάδων του IDF, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκαλώντας … μακελειό.
Οι αεροπορικές επιδρομές στη Rafah είχαν ως αποτέλεσμα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 20/4 να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά, ηλικίας από 18 μηνών έως και 16 ετών.
Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση και στη Δυτική Όχθη.
Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 Παλαιστίνιους με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί γενική απεργία χθες Κυριακή 21 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες πολιτών σε καταυλισμό προσφύγων στην Tulkarm
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 463 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ή σε εφόδους εποίκων, ενώ 19 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στην Ιερουσαλήμ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα σε πλήθος στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες προσπάθησαν να ανοίξουν πυρ με ένα αυτοσχέδιο υποπολυβόλο «Carlo».
Στη συνέχεια πέταξαν το όπλο κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους με τα πόδια, ανέφερε η αστυνομία. Μέτωπο και με Hezbollah

Πέρα όμως από τη Rafah και τη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί επιτίθενται καθημερινά και σε βάσεις και υποδομές της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έντονη ανταλλαγή πυρών στα σύνορα, με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν πως βομβάρδισαν υποδομές των «τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο.
Σημειώνεται πως η Hezbollah κατέρριψε ισραηλινό drone τύπου Hermes 450 με πύραυλο εδάφους - αέρος, γεγονός που πυροδότησε νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων από τους Ισραηλινούς.
Οι διαρκείς επιχειρήσεις στα σύνορα, οι οποίες θεωρούνται ως η σοβαρότερη έξαρση βίας μετά τον πόλεμο του 2006, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 370 ανθρώπων, ανάμεσα τους και 260 μαχητών της Hezbollah.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για 18 νεκρούς, εκ των οποίων οι 10 είναι στρατιωτικοί.
Λόγω της ανταλλαγής πυρών, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει απομακρύνει εσπευσμένα 60.000 κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής, ενώ σττον Λίβανο, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους περίπου 90.000 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης