Τελευταία Νέα
Διεθνή

One River Asset Management: Απελπισμένος ο Draghi να κάνει ό,τι χρειαστεί... αλλά είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά

One River Asset Management: Απελπισμένος ο Draghi να κάνει ό,τι χρειαστεί... αλλά είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά
Μια τρομερή προειδοποίηση από τον Mario Draghi
Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi να προσπαθεί να προειδοποιήσει για το δύσκολο μονοπάτι που έχει πάρει.
Αυτο σχολιάζει ο Eric Peters, CIO της One River Asset Management, με αφορμή τη δήλωση του Draghi ότι «σε ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, εμπιστευτήκαμε τους παγκόσμιους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, περιμένοντας ότι και άλλοι θα έκαναν το ίδιο.
Αλλά τώρα ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μας έχει αιφνιδιάσει», δήλωσε ο Draghi, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι άλλες περιοχές δεν παίζουν πλέον με τους κανόνες και επεξεργάζονται ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση.
Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι πολιτικές έχουν σχεδιαστεί για να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις προς τις δικές τους οικονομίες σε βάρος των δικών μας.
Και στη χειρότερη, έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν μόνιμα εξαρτημένους από αυτούς», είπε ο Draghi, κρούοντας υπαρξιακό συναγερμό στην Ευρώπη.
«Η Κίνα, για παράδειγμα, στοχεύει να συλλάβει και να εσωτερικεύσει όλα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πράσινες και προηγμένες τεχνολογίες και διασφαλίζει την πρόσβαση στους απαιτούμενους πόρους.
Αυτή η ταχεία επέκταση της προσφοράς οδηγεί σε σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πολλούς τομείς και απειλεί να υποβαθμίσει τις βιομηχανίες μας», είπε.
«Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, χρησιμοποιούν μεγάλης κλίμακας βιομηχανική πολιτική για να προσελκύσουν εγχώρια παραγωγική ικανότητα υψηλής αξίας εντός των συνόρων τους – συμπεριλαμβανομένης αυτής των ευρωπαϊκών εταιρειών – ενώ χρησιμοποιούν προστατευτισμό για να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές τους και να αναπτύξουν τη γεωπολιτική τους δύναμη για να επαναπροσανατολίσουν και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού», είπε.
«Δεν είχαμε ποτέ μια ισοδύναμη «βιομηχανική συμφωνία» σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που η Επιτροπή έκανε ό,τι περνά από το χέρι της για να καλύψει αυτό το κενό.
Ως εκ τούτου, παρά μια σειρά θετικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξακολουθούμε να μην έχουμε μια συνολική στρατηγική για το πώς να ανταποκριθούμε σε πολλούς τομείς», δήλωσε ο Draghi.

Λείπει η στρατηγική

«Μας λείπει μια στρατηγική για το πώς να συμβαδίσουμε σε έναν αυξανόμενο αγώνα για την ηγεσία στις νέες τεχνολογίες.
Σήμερα επενδύουμε λιγότερες σε ψηφιακές και προηγμένες τεχνολογίες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, και έχουμε μόνο τέσσερις παγκόσμιους ευρωπαίους παίκτες τεχνολογίας μεταξύ των 50 κορυφαίων παγκοσμίως», προειδοποίησε, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη γίνεται ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική.
«Μας λείπει μια στρατηγική για το πώς να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές βιομηχανίες μας από έναν άνισο παγκόσμιο χώρο ανταγωνισμού που προκαλείται από ασυμμετρίες στους κανονισμούς, τις επιδοτήσεις και τις εμπορικές πολιτικές», είπε ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης