Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πάλαι ποτέ ουδέτερη Ελβετία δεσμεύει ρωσικά assets ύψους 14,2 δισ. δολαρίων

Η πάλαι ποτέ ουδέτερη Ελβετία δεσμεύει ρωσικά assets ύψους 14,2 δισ. δολαρίων
Η Ελβετία παραβιάζει τη διαχρονική διπλωματία της ουδετερότητας για να υιοθετήσει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας
Η πάλαι ποτέ ουδέτερη στις πολεμικές συγκρούσεις Ελβετία τώρα μπλοκάρει ρωσικά περιουσικά στοιχεία ύψους περίπου 14,2 δισεκατομμύριων δολαρίων, (ή 13 δισεκατομμύρια φράγκων) που διατηρούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 δισεκατομμυρίων φράγκων σε αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειδικότερα, τα συνολικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στα τέλη του 2023 ήταν 5,8 δισεκατομμύρια φράγκα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.
Πλέον, η Ελβετία παραβιάζει τη διαχρονική διπλωματία της ουδετερότητας για να υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας μετά το ξέσπασπα του πολέμου στην Ουκρανία.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Ρωσία κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή για εξηγήσεις, αφού οι βουλευτές στη Βέρνη υποστήριξαν κινήσεις για να επιτραπεί στην Ουκρανία να αξιοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά assets.
Επισημαίνεται πως οι Ελβετοί βουλευτές ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά προτάσεων που ανοίγουν το δρόμο στην κυβέρνηση, ώστε να εργαστεί σε διεθνή βάση για να εξετάσει πώς δισεκατομμύρια δολάρια των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «αποζημιώσεις» στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κάλεσε την πρέσβερια της Ελβετίας Krystyna Marty Lang να καταδικάσει την κίνηση, η οποία σύμφωνα με τη Μόσχα «παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης