Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στρατηγικό πλήγμα στον τηλεοπτικό Πύργο του Kharkiv - Η σημασία της εγκατάστασης για την Ουκρανία

Ρωσία: Στρατηγικό πλήγμα στον τηλεοπτικό Πύργο του Kharkiv - Η σημασία της εγκατάστασης για την Ουκρανία
Το χτύπημα θα αποτελέσει τεράστιο πονοκέφαλο για τις Ουκρανικές Δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία επιτέθηκε στον Τηλεοπτικό Πύργο του Kharkiv με πύραυλο κρουζ ακριβείας τη Δευτέρα 22/4, καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αμέσως το χτύπημα ως πράξη ανούσιου «τρόμου» εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Kharkiv.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, θα γίνει τεράστιος πονοκέφαλος για τον στρατό της Ουκρανίας, υποστηρίζει ο βετεράνος αμυντικός παρατηρητής Viktor Litovkin.
Μάλιστα, φιλορώσοι μαχητές του Kharkiv επιβεβαίωσε στο Sputnik ότι ο ρωσικός στρατός χτύπησε τον Τηλεοπτικό Πύργο του Kharkov, -μια φοβερή κατασκευή σοβιετικής κατασκευής ύψους 240,7 μέτρων που χρησιμοποιείται για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης- με αποτέλεσμα να σπάσει στα δύο και να καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 16:36 τοπική ώρα.
Ο αρχηγός της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Kharkiv, Oleh Synegubov, εγκάλεσε τους Ρώσους «κατακτητές» για το χτύπημα, λέγοντας ότι ενώ δεν υπήρξαν θύματα, «υπάρχουν διακοπές με το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα».
«Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες: εμπιστευθείτε μόνο επίσημες πηγές πληροφοριών», προέτρεψε ο Synegubov.
Ο πρόεδρος Zelensky, εν τω μεταξύ, βγήκε στην τηλεόραση τη Δευτέρα 22/4 το βράδυ για να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί «να κάνει ορατή τον τρόμο σε ολόκληρη την πόλη και ότι προσπαθεί να περιορίσει τη σύνδεση και την πρόσβαση του Kharkov στις πληροφορίες».
Η επικεφαλής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Μαζικής Πληροφόρησης, Oksana Romaniuk, χαρακτήρισε την καταστροφή του πύργου «έγκλημα πολέμου», λέγοντας ότι «οι πολιτικές εγκαταστάσεις και αντικείμενα, όπως οι τηλεοπτικοί πύργοι, έχουν απόλυτη προστασία και δεν μπορούν να αποτελέσουν νόμιμο στόχο σε ένοπλη σύγκρουση».
Εντούτοις, σύμφωνα με τους φιλορώσους του Kharkiv, η δομή χρησιμοποιήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα για επικοινωνία, καθώς λέγεται ότι ο στρατός είχε συνδέσει μια κεραία επικοινωνίας στον πύργο.
Ο Vitaly Ganchev, επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή Kharkov, δεν απέκλεισε ότι μαζί με τη χρήση του από την αεράμυνα της Ουκρανίας, ο πύργος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και για τον συντονισμό επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων με στόχο το κοντινό Belgorod και άλλες ρωσικές πόλεις.

Στρατηγικό χτύπημα της Ρωσίας

«Αυτός ο πύργος περιείχε κεραίες ραντάρ, υπήρχαν επίσης κεραίες επικοινωνίας, κεραίες ηλεκτρονικού πολέμου και κεραίες επικοινωνίας», τόνισε στο Sputnik ο Viktor Litovkin, βετεράνος αξιωματικός του Σοβιετικού και Ρωσικού Στρατού και σεβαστός στρατιωτικός δημοσιογράφος.
«Αυτός ο εξοπλισμός βρισκόταν σε υψόμετρο σχεδόν 200 μέτρων, γεγονός που τους επέτρεπε να δουν σε μεγάλη απόσταση το έδαφος τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και τις περιοχές στις οποίες είναι συγκεντρωμένα τα ρωσικά στρατεύματα, δηλαδή - να εμπλακούν σε επιχειρήσεις αναγνώρισης. Όσο υψηλότερη είναι η κεραία, τόσο καλύτερη είναι η ορατότητα. Διότι φυσικά εμπόδια όπως βουνά, δέντρα, σπίτια και ούτω καθεξής παρεμβαίνουν στα ραδιοκύματα. Αλλά σε τέτοιο ύψος δεν υπάρχει τίποτα που να παρεμβαίνει. Επιπλέον, από αυτόν τον πύργο ήταν δυνατό να συντονιστεί το έργο πολλών στρατιωτικών συστημάτων: συστήματα αεράμυνας, συστήματα αναγνώρισης, ουκρανικά συστήματα πυροβολικού, κέντρα ελέγχου κ.λπ. Ήταν δυνατή η μεταφορά πληροφοριών, εντολών και εντολών μεταξύ στρατιωτικών μονάδων και συστημάτων μάχης», εξήγησε ο παρατηρητής.
Για αυτούς τους λόγους, ο Litovkin εξήγαγε το συμπέρασμα ότι η επίθεση με πυραύλους ακριβείας της Δευτέρας ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα για τη στέρηση του στρατού της Ουκρανίας από κρίσιμες υπηρεσίες πληροφοριών, με απλά λόγια από τα «μάτια και τα αυτιά» που τους παρέχει ο πύργος.
«Τώρα, η Ουκρανία στερείται της ευκαιρίας να διεξάγει αναγνωρίσεις και συντονισμένες ενέργειες εναντίον των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο απόστρατος αξιωματικός.
Ο πύργος ήταν το μοναδικής σημασίας υποδομή στην περιοχή, αλλά η καταστροφή του δεν θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να χαλαρώσουν, τόνισε ο Litovkin.
«Εκτός από τον πύργο, υπάρχουν και καλώδια, υπάρχει και το διαδίκτυο. Φυσικά λοιπόν, ο πύργος έπαψε να λειτουργεί ως κανάλι ενημέρωσης. Αλλά δεν νομίζω ότι το σύστημα επικοινωνίας του Kharkiv μπορεί να καταστραφεί εντελώς… Γνωρίζετε ότι στην Ουκρανία, παρά την κατηγορηματική απαγόρευση από την κυβέρνηση στους Ουκρανούς πολίτες να λαμβάνουν πληροφορίες από τη Ρωσία, πολλοί πολίτες λαμβάνουν ρωσικές πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου, μέσω μικρών κεραιών στο σπίτι, παρακολουθούμε την τηλεόρασή μας και ούτω καθεξής. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να στερήσεις εντελώς από κάποιον πληροφορίες στον κόσμο σήμερα», συνόψισε ο παρατηρητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης