Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι διαφθοράς στην Ουκρανία - Προς καρατόμηση ο υπουργός Γεωργίας για σκάνδαλο παράνομης κατάσχεσης κρατικών γαιών

Τσουνάμι διαφθοράς στην Ουκρανία - Προς καρατόμηση ο υπουργός Γεωργίας για σκάνδαλο παράνομης κατάσχεσης κρατικών γαιών
Η ουκρανική βουλή αναμένεται να συνεδριάσει με αντικείμενο την παραπομπή του υπουργού Γεωργίας
Η ουκρανική βουλή στην επόμενη συνεδρίασή της αναμένεται να εξετάσει την παραίτηση του Υπουργού Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Nikolai Solsky, ο οποίος κατηγορήθηκε από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) για παράνομη κατάσχεση κρατικής γης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Ruslan Stefanchuk.
«Όσον αφορά τον πολύ σεβαστό κ. Υπουργό, έχουμε λάβει δήλωση. Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Verkhovna Rada [ουκρανική βουλή], νομίζω, στην επόμενη θα το εξετάσουμε και νομίζω ότι θα ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα του υπουργού. Και τότε θα αποτελεί πια θέμα των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών», τόνισε σχετικά ο Stefanchuk στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού της βουλής.
Στις 23 Απριλίου, η NABU υπέβαλε δίωξη εναντίον συμμετεχόντων σε ένα σχέδιο διαφθοράς υπό την ηγεσία του σημερινού υπουργού, με αποτέλεσμα ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, να κατέχει κρατική γη συνολικής έκτασης 2.493 εκταρίων και αξίας περίπου 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στις 26 Απριλίου, το δικαστήριο συνέλαβε τον Solsky επιβάλοντας εγγύησης ποσού άνω των 75 εκατομμυρίων εθνικού νομίσματος (πάνω από 1,8 εκατομμύρια δολάρια).
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε το εν λόγω ποσό.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής έκανε γνωστό ότι ο Solsky θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, στις 25 Απριλίου υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο ίδιος ο Solsky δεν παραδέχεται την ενοχή του και επισημαίνει ότι η υπόθεση αφορά τα γεγονότα του 2017, όταν δεν ήταν ακόμη επικεφαλής του υπουργείου.
Στις 24 Απριλίου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άλλος ύποπτος σε αυτήν την υπόθεση, ο αναπληρωτής του Solsky, Markiyan Dmitrasevich, διέφυγε από την Ουκρανία στο εξωτερικό.
Το ζήτημα της διαφθοράς είναι έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ουκρανία.
Οι δυτικοί εταίροι, από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των οποίων εξαρτάται το Κίεβο, αναμένουν άλλωστε «απτά αποτελέσματα» από τις ουκρανικές αρχές και επίσης επιμένουν σε μεγαλύτερη αυτονομία του NABU και της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Πολιτικοί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δηλώνουν ανοιχτά ότι θα ελέγχουν αυστηρά τη δαπάνη των κονδυλίων που διατίθενται στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με παρατηρητές, εμπειρογνώμονες και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι ενέργειες των αρχών της χώρας, που παρουσιάζονται ως «καταπολέμηση της διαφθοράς», είναι μόνο κατ' επίφαση ενέργειες, πίσω από τις οποίες υπάρχει ανακατανομή των σφαιρών επιρροής και των ταμειακών ροών, ενώ η ίδια η διαφθορά συνεχίζει να ανθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης