Διεθνή

Δύσκολες συζητήσεις για Musk στην Κίνα για τον «αυτόματο πιλότο» και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Tesla

Δύσκολες συζητήσεις για Musk στην Κίνα για τον «αυτόματο πιλότο» και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Tesla
Αντίπαλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Xpeng επιδιώκουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Tesla με την κυκλοφορία παρόμοιου λογισμικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk έφτασε την Κυριακή 28/4 στο Πεκίνο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, όπου θα συναντήσει ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν την ανάπτυξη του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης (Full-Self-Self Driving - FSD) στην Κίνα και να λάβει έγκριση για τη μεταφορά των δεδομένων που συλλέγονται στην Κίνα εκτός κινέζικου εδάφους, προκειμένου να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ το κατάλληλα προσαρμοσμένο λογισμικό.
Η Tesla έχει αποθηκεύσει από το 2021 όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τον κινεζικό στόλο της στη Σαγκάη όπως απαιτούν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και δεν έχει μεταφέρει κανένα πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων κυκλοφόρησε το FSD, την τελευταία έκδοση λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Autopilot, πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη διαθέσιμο στην κινέζικη αγορά, παρότι το ζητούν οι πελάτες της.
Απαντώντας σε ερώτημα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Musk είπε ότι αυτόν τον μήνα η Tesla μπορεί να διαθέσει το FSD σε πελάτες στην Κίνα "πολύ σύντομα".

Ο κινέζικος ανταγωνισμός

Αντίπαλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Xpeng επιδιώκουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Tesla με την κυκλοφορία παρόμοιου λογισμικού.
Η Tesla έχει πουλήσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Κίνα από τότε που μπήκε στην αγορά πριν από μια δεκαετία και το εργοστάσιό της στη Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Η επίσκεψη του Musk συμπίπτει με την έκθεση αυτοκινήτου στο Πεκίνο, η οποία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα και λήγει στις 4 Μαΐου.
Η Tesla δεν έχει περίπτερο στη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτων της Κίνας και παραβρέθηκε εκεί επίσημα τελευταία φορά το 2021.
Για την επίσκεψη του Musk στην Κίνα δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις αλλά πηγές της Tesla πληροφόρησαν για αυτήν το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπό πίεση η Tesla

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης επίσκεψη του Musk στην Ινδία όπου ο ιδιοκτήτης της Tesla επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi, αλλά ο ίδιος την ακύρωσε, επικαλούμενος τις "πολύ βαριές υποχρεώσεις της Tesla".
Η Tesla ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, υπό την πίεση της πτώσης των πωλήσεων και του εντεινόμενου πολέμου τιμών στα ηλεκτροκίνητα οχήματα με επικεφαλής κινεζικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης