Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή προειδοποίηση του βρετανικού IISS – Είμαστε στην πιο επικίνδυνη δεκαετία, τι δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης άμυνας MSCI

Ζοφερή προειδοποίηση του βρετανικού IISS – Είμαστε στην πιο επικίνδυνη δεκαετία, τι δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης άμυνας MSCI
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει «πιθανότατα μια πιο επικίνδυνη δεκαετία»
Σε μια ζοφερή προειδοποίηση προχώρησε το βρετανικό think tank Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει «πιθανότατα μια πιο επικίνδυνη δεκαετία».
«Η τρέχουσα κατάσταση στρατιωτικής ασφάλειας προαναγγέλλει μια πιθανώς πιο επικίνδυνη δεκαετία, που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων να επιδιώξουν αξιώσεις», έγραψε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο « Στρατιωτική ισορροπία».
Το IISS είπε ότι η «εποχή της ανασφάλειας» έχει αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο αμυντικό-βιομηχανικό τοπίο, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αυξάνουν γρήγορα την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων «μετά από δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων».
Η ανατροπή προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Hamas στη Γάζα και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Η επιθετικότητα της Ρωσίας ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες και ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να προσθέτει μαχητική ισχύ», ανέφερε η IISS, προσθέτοντας, «Ο ρυθμός των δαπανών πυρομαχικών στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδήγησε επίσης τη Δύση να καταλάβει ότι οι παραγωγικές ικανότητες έχουν ατροφήσει, με τις χώρες να προσπαθούν να διορθώσουν τις ελλείψεις από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων.
Καθοδηγούμενες κυρίως από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
2024-02-13_08-44-57.png

Τι δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης άμυνας MSCI

Σύμφωνα με το IISS όταν οι παγκόσμιες αμυντικές παραγγελίες εκτινάσσονται στα ύψη οι χώρες προετοιμάζονται για την εμφάνιση του πολυπολικού κόσμου.
Αυτή η εποχή αστάθειας έχει οδηγήσει τον παγκόσμιο δείκτη άμυνας της MSCI σε υψηλά ρεκόρ.
Εν τω μεταξύ, όπως έχει αναφέρει η Statista παρακάτω, ο στόχος του 2% του ΑΕΠ στις στρατιωτικές δαπάνες που έχει θέσει το ΝΑΤΟ δεν επιτεύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τα μέσα του 2023, παρόλο που έχουν γίνει βελτιώσεις, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.
14636_1.jpeg
«Μια νοοτροπία ακριβώς στην ώρα που επιμένει για σχεδόν τρεις δεκαετίες δίνει τη θέση της σε μια προσέγγιση για κάθε περίπτωση, αν και η επίτευξη αυτών των φιλοδοξιών είναι πρόκληση», σημειώνει η έκθεση.
Αυτός ο επικίνδυνος πολυπολικός κόσμος θα ενισχύσει την αγορά στον αμυντικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης