Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Hugo Dixon (Reuters): Όσα λεφτά και αν δοθούν στην Ουκρανία δεν φτάνουν – Μόνη λύση η ειρήνη ή ανακωχή

Παρέμβαση Hugo Dixon (Reuters):  Όσα λεφτά και αν δοθούν στην Ουκρανία δεν φτάνουν – Μόνη λύση η ειρήνη ή ανακωχή
Τα λεφτά των ΗΠΑ δεν αρκούν...
Όσα χρήματα και αν δοθούν στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετά, αναφέρει σε παρέμβασή του στο Reuters ο έγκριτος δημοσιογράφος, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα άρθρα γνώμης του για την ελληνική κρίση, Hugo Dixon.
Μάλιστα, όπως προτρέπει, μοναδική λύση είναι είτε η επίτευξη μιας ειρηνευτικής λύσης είτε η ανακωχή…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Dixon, η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ζωτικής σημασίας πακέτο σωτηρίας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Χρειάζεται, όμως, μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης για να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις.
Η κινητοποίηση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Μόσχας για την παροχή αποζημίωσης θα πρέπει να αποτελέσει βασικό ζητούμενο…» λέει ο δημοσιογράφος και συμπληρώνει:
«Σε συνδυασμό με δεσμεύσεις από άλλες χώρες, το πιο πρόσφατο πακέτο των ΗΠΑ αναμένεται να δαπανηθεί από το Κίεβο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι η χώρα πριν από μια εβδομάδα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε πολεμοφόδια και κινδυνεύοντας να μην μπορεί πλέον να αμυνθεί»…
Ωστόσο, η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεμείνει από όπλα ξανά στα τέλη του 2025. Ακόμα κι αν ο Joe Biden επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, θα δυσκολευτεί να πάρει περισσότερα χρήματα από το Κογκρέσο.
Και αν ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα είναι ακόμη πιο επισφαλής δεδομένης της έλλειψης δέσμευσης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην άμυνα του Κιέβου.
Ένα πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης, αντίθετα, θα είχε πολλά οφέλη.
Για αρχή, θα παρείχε κάποια εξασφάλιση έναντι των πολιτικών μεταβολών των ΗΠΑ.
Θα τονώσει επίσης το ηθικό της Ουκρανίας και θα δώσει στους δυτικούς κατασκευαστές όπλων μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ώστε να αυξήσουν την παραγωγή.
Οι υπολογισμοί του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν εάν πίστευε ότι η Ουκρανία είναι ικανή να αμυνθεί για πολλά ακόμη χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να ανακαταλάβει εδάφη, επειδή αυτό θα σήμαινε επίθεση στις βαριά αμυνόμενες θέσεις της Ρωσίας σε μια στιγμή που η Ουκρανία δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες.
Από την άλλη, θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία από μια ισχυρότερη θέση - ή να παγώσει τη σύγκρουση, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα ανέστειλαν τον πόλεμο πριν από 71 χρόνια.

Τα μαθηματικά…

Η Ουκρανία ξοδεύει όλες τις δυνάμεις για να κρατήσει τη γραμμή του μετώπου απέναντι στη Ρωσία, έναν αντίπαλο του οποίου η οικονομία ήταν 11 φορές μεγαλύτερη από τη δική της πέρυσι.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), παρόλο που δαπάνησε 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2023 -ένα εκπληκτικό 37% της οικονομικής παραγωγής της-, αυτό το ποσό δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δαπάνες 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας.
Η δυτική βοήθεια κάλυψε το κενό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη διέθεσαν 88 δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο πέρυσι, εκ των οποίων τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν στρατιωτική υποστήριξη και τα υπόλοιπα ήταν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, υπολογίζει το Kiel Institute for the World Economy.
Οι κατανομές –υποστήριξη που παραδόθηκε ή προορίζονται για παράδοση– αποτελούν αντιπρόσωπο για τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν.
Το πόσα χρειάζεται το Κίεβο στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το είδος του πολέμου που θα διεξαγάγει.
Μια αμυντική εκστρατεία θα κόστιζε λιγότερο από μια προσπάθεια εκδίωξης της Ρωσίας από μεγάλα κομμάτια της ουκρανικής επικράτειας, αναφέρει ο Dixon.
Αλλά δεδομένου ότι το Κρεμλίνο αυξάνει τις δικές του στρατιωτικές δαπάνες, η Ουκρανία στο μέλλον θα χρειάζεται πιθανώς τουλάχιστον τόσα ετησίως όσο τα 88 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσαν οι σύμμαχοί της το 2023.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας -κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση- είχαν δεσμεύσει αλλά δεν έχουν διαθέσει ακόμη 103 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου.
Προσθέστε το πακέτο των ΗΠΑ, που αντιστοιχεί σε 57 δισεκατομμύρια ευρώ, και το Κίεβο έχει τώρα πιθανώς αρκετή βοήθεια για να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2025.

Mεγαλύτερος διάδρομος

Ο κύριος τρόπος για να δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία είναι να κινητοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που οι δυτικές χώρες πάγωσαν στην αρχή του πολέμου, αξίας περίπου 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ιδέες περιλαμβάνουν τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, τη χρήση τους για τη στήριξη ενός δανείου που θα έδιναν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία ή την παράδοση στο Κίεβο των τόκων που δημιουργούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για ένα σχέδιο συγκέντρωσης χρημάτων για το Κίεβο κεφαλαιοποιώντας τις πληρωμές τόκων που συσσωρεύονται στο Euroclear, το γραφείο συμψηφισμού στο Βέλγιο όπου διατηρούνται τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.
Ένα όχημα ειδικού σκοπού πιθανότατα θα εκδώσει ένα ομόλογο με μελλοντικά επιτόκια και θα έδινε έσοδα στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν τους εταίρους τους στην Ομάδα των Επτά πλούσιων δημοκρατιών να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα στη σύνοδο κορυφής τους τον Ιούνιο.
Εάν οι χώρες εγγυώνται τόκους από τα περιουσιακά στοιχεία για μια δεκαετία, μπορεί να συγκεντρώσουν 30 έως 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν και αυτό θα βοηθήσει, δεν θα αλλάξει το παιχνίδι γιατί θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία για λιγότερο από μισό χρόνο.
Ωστόσο, η απόκτηση 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο θα ήταν διαφορετική πρόταση.
Αυτό θα χρηματοδοτούσε τον πόλεμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2028.
Εάν οι εμπόλεμοι τερματίσουν ή πάγωσαν τη σύγκρουση πριν από τότε, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μερικά από τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα κοστίσει 486 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και ο Biden έχει την εξουσία να δεσμεύσει ρωσικά κεφάλαια, μόνο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κύριος όγκος βρίσκεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν νομικούς ενδοιασμούς σχετικά με την κατάσχεσή τους.
Μια πιο ρεαλιστική εναλλακτική, επομένως, είναι ένα κοινοπρακτικό δάνειο επανόρθωσης.
Με λίγα λόγια, η Ουκρανία θα υποσχεθεί αξίωση για αποζημιώσεις κατά της Ρωσίας σε ένα συνδικάτο των συμμάχων της με αντάλλαγμα ένα δάνειο.
Εάν η Μόσχα αρνούνταν να πληρώσει τις ζημιές, οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να αποπληρώσουν το δάνειο, καταλήγει ο Dixon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης