Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Πιέσεις ευρωπαϊκών κύκλων για άυξηση των αμυντικών δαπανών των μελών στο 3% του ΑΕΠ

ΝΑΤΟ: Πιέσεις ευρωπαϊκών κύκλων για άυξηση των αμυντικών δαπανών των μελών στο 3% του ΑΕΠ
Η πίεση για αύξηση των δαπανών έρχεται καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας διανύει τον τρίτο χρόνο του
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας στο 3% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο  2%, δήλωσε την Τρίτη ο ανώτατος αξιωματούχος άμυνας της ΕΕ στο Politico.
Εντούτοις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιές χώρες της Συμμαχίας ασκούν πιέσεις για την αναθεώρηση των νατοϊκών στόχων 
«Όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, κάποιοι μιλούν ήδη για το 3%», δήλωσε ο Timo Pesonen, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αμυντική βιομηχανία, σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής.
Η πίεση για αύξηση των δαπανών έρχεται καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας διανύει τον τρίτο χρόνο του.
«Οι άνθρωποι [κάνουν] εικασίες πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι μια άχρηστη εικασία γιατί η απειλή θα παραμείνει», τόνισε σχετικά ο Pesonen.
Τα εν λόγω σχόλια ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι οι σύμμαχοι «πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο» από το 2%, στόχος που τέθηκε πριν από μια δεκαετία στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Η απειλή από τη Μόσχα έχει αυξηθεί μόνο από τότε», υπογράμμισε.
Η Πολωνία και η Ελλάδα είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ στο ΝΑΤΟ που δαπανούν περισσότερο από το 3% ΑΕΠ για την άμυνα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης