Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής φοιτητική καταστολή στις ΗΠΑ… μνήμες Βιετνάμ – Συνελήφθησαν δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές

Πρωτοφανής φοιτητική καταστολή στις ΗΠΑ… μνήμες Βιετνάμ – Συνελήφθησαν δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές
Όλα θυμίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ το 1968, όταν οι φοιτητές πήραν τον έλεγχο της πανεπιστημιούπολης του Columbia
Πρωτοφανής η φοιτητική καταστολή που συμβαίνει στις ΗΠΑ, με την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εισβάλει στο campus του Πανεπιστημίου Columbia, συλλαμβάνοντας δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να καταπνίξει την αναταραχή που έχει εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.
Η εισβολή εκατοντάδων αστυνομικών, πολλοί με εξοπλισμό ταραχών, προκλήθηκε από την κατάληψη ενός κτιρίου πανεπιστημίου από διαδηλωτές τη νύχτα, μια πράξη που θυμίζει διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ το 1968, όταν οι φοιτητές πήραν τον έλεγχο της πανεπιστημιούπολης του Columbia.
Οι συλλήψεις σημείωσαν το αποκορύφωμα μιας αντιπαράθεσης που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, όταν φοιτητές έστησαν σκηνές σε γκαζόν στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο να αποχωρήσει από εταιρείες που επωφελήθηκαν από το Ισραήλ.
Η Κατασκήνωση Αλληλεγγύης της Γάζας, όπως την ονόμασαν, δοκίμασε την αποφασιστικότητα του προέδρου του πανεπιστημίου, Minouche Shafik, και ενέτεινε μια συζήτηση για τα όρια μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και του αντισημιτισμού σε ένα πανεπιστήμιο γνωστό για τον κοινωνικό του ακτιβισμό.
Η αστυνομία εισέβαλε στο κατειλημμένο κτίριο, το Hamilton Hall, γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου.
Παρέταξαν δεκάδες φοιτητές με δεμένους καρπούς στη λεωφόρο του Άμστερνταμ στα νότια της πανεπιστημιούπολης και είχαν ετοιμάσει φορτηγά για να τους απομακρύνουν.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με το CNN.

Αίτημα παρέμβασης από το Πανεπιστήμιο

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου είπαν ότι η αστυνομία επενέβη κατόπιν αιτήματός τους.
«Αφού το πανεπιστήμιο έμαθε εν μία νυκτί ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή.
Το προσωπικό δημόσιας ασφάλειας του Columbia αναγκάστηκε να βγει από το κτίριο και ένα μέλος της ομάδας των εγκαταστάσεων μας απειλήθηκε», ανέφερε το σχολείο.
Το Columbia υπήρξε το επίκεντρο των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο πόλεμος μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
Μια προηγούμενη απόφαση της διοίκησής της να αναστείλει τους φοιτητές και να καλέσει την αστυνομία να τους συλλάβει πυροδότησε εκτεταμένες καταλήψεις και καταστολές στις ΗΠΑ και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η διοίκηση στράφηκε σε διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές με την ελπίδα να επιλυθεί η κατάσταση πριν από την αποφοίτηση στα μέσα Μαΐου.
Αλλά αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν την Τρίτη, με περίπου 60 φοιτητές να παίρνουν τον έλεγχο του Hamilton Hall, ενός ακαδημαϊκού κτιρίου στη γωνία της πανεπιστημιούπολης του Columbia που πήρε το όνομά του από έναν από τους πιο διάσημους αποφοίτους του σχολείου, τον Alexander Hamilton.
Το Columbia απάντησε με προειδοποιήσεις ότι οι μαθητές θα αντιμετώπιζαν αποβολή και ότι η διοίκηση «εξερευνούσε επιλογές» για να αποκαταστήσει την ασφάλεια.
Ο Λευκός Οίκος παρενέβη επίσης, με τον Πρόεδρο Joe Biden να καταδικάζει τις ενέργειες των φοιτητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης