Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η πρόταση εκεχειρίας που συζητείται από Ισραήλ και Hamas στην Αίγυπτο

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η πρόταση εκεχειρίας που συζητείται από Ισραήλ και Hamas στην Αίγυπτο
Τα στάδια της πρότασης που η Hamas χαρακτηρίζει ως «βιώσιμη βάση για μια συμφωνία»
Το φως της δημοσιότητας είδαν οι λεπτομέρειες και τα στάδια εφαρμογής του τελευταίου σχεδίου για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, με στόχο την εκεχειρία στη Γάζα και την αναταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.
Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτκό της συμφωνίας αποσκοπεί στην παράδοση όλων των αιχμαλώτων Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικών -αλλά και των σωρών όσων σκοτώθηκαν- που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους αιχμαλώτους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου αλλά όλους τους αιχμαλώτους του Ισραήλ.
Κατά κύριο λόγο, ο στόχος της συμφωνίας είναι να επιτευχθεί ηρεμία στην περιοχή και να προωθηθεί επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, εξηγεί το έγγραφο που δημοσιοποιεί το λιβανέζικο μέσο Al Mayadeen.

Τι περιλαμβάνει το πρώτο στάδιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων

Κατά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί προς τα ανατολικά, μακριά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.
Οι δυνάμεις των IDF θα μεταφερθούν σε περιοχές κοντά στον διαχωριστικό φράχτη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και των κατεχομένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών του 1948.
Τα ισραηλινά αεροσκάφη, πολεμικά και αναγνωριστικά, θα απαγορεύονται να πετούν πάνω από τη Λωρίδα για μια περίοδο οκτώ ωρών καθημερινά.
Ωστόσο, τις ημέρες κατά τις οποίες θα ανταλλάσσονται κρατούμενοι, τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα πετούν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για περίοδο 10 ωρών.
Την έβδομη ημέρα της συμφωνίας και αφού απελευθερωθούν οι γυναίκες, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την οδό al-Rashid και θα κατευθυνθούν προς τα ανατολικά, παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο της Λωρίδας της Γάζας, στην οδό Salah al-Din.
Η αποχώρηση των δυνάμεων του εβραϊκού κράτους αναμένεται να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτρέψει σε μη ένοπλους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Την 22η ημέρα, και αφού απελευθερωθεί το ένα τρίτο των ισραηλινών αιχμαλώτων, οι IDF θα αποσυρθούν από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας σε μια περιοχή κοντά στον διαχωριστικό φράχτη.

Επιστροφή των ξεριζωμένων και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν βίαια από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.
Η είσοδος συγκεντρωμένων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των καυσίμων, θα διευκολυνθεί σε όλα τα στάδια της συμφωνίας.

33 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν

Στο πρώτο στάδιο, η Hamas θα απελευθερώσει τουλάχιστον 33 αιχμαλώτους, στους οποίους περιλαμβάνονται Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που είναι ακόμη ζωντανοί.
Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, τραυματίες, ασθενείς και ευπαθείς ομάδες πολιτών εν γένει.
Η παλαιστινιακή οργάνωση θα απελευθερώσει, επίσης, κάθε Ισραηλινή στρατεύσιμη, που υπηρετούσε στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 40 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινή στρατιωτικό.
Αυτό περιλαμβάνει 20 Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια και 20 Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν μικρότερες ποινές.
Επιπλέον, τις τρεις πρώτες ημέρες η οργάνωση θα απελευθερώνει τρεις ομήρους ημερησίως.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τον συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων, σύμφωνα με τους προκαθορισμένους καταλόγους.
Την έβδομη ημέρα της συμφωνίας, η Hamas θα υποβάλει μια λίστα με τα ονόματα των υπόλοιπων αιχμαλώτων που κρατά.
Αυτοί οι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν την 34η ημέρα της συμφωνίας.

Διακοπή στρατιωτικών επιχειρήσεων και συνέχιση της συμφωνίας

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν για αρκετές ημέρες, ανάλογα πάντα με τον αριθμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων που παραμένουν σε αιχμαλωσία.
Η συνέχεια της διαδικασίας ανταλλαγής θα συσχετιστεί άμεσα με τη δέσμευση της ισραηλινής πλευράς στις ρήτρες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της μετεγκατάστασης των δυνάμεων κατοχής και της επιστροφής των εκτοπισθέντων.
Μεταξύ των δεσμεύσεων του Τελ Αβίβ προβλέπεται ότι οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι δεν πρέπει να κρατούνται εκ νέου με κατηγορίες για τις οποίες είχαν κρατηθεί στο παρελθόν.
Την 14η ημέρα, ένας συμφωνημένος αριθμός τραυματιών του παλαιστινιακού στρατού θα μεταφερθεί σε νοσοκομεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, μέσω του συνοριακού περάσματος της Rafah με την Αίγυπτο, για να λάβουν επαρκή ιατρική φροντίδα.
Την 16η ημέρα της συμφωνίας, οι πλευρές είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν σε έμμεσες συνομιλίες για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην περιοχή.
Κατά την περίοδο κάθε σταδίου, τα Ηνωμένα Έθνη, οι υπηρεσίες τους και οι διεθνείς οργανισμοί θα αρχίσουν να εργάζονται για τη διανομή και την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανοικοδόμηση της Γάζας

Σε πρώτο στάδιο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών της Λωρίδας της Γάζας.
Ένα συντονιστικό όργανο θα αρχίσει επίσης να παραδίδει τον απαραίτητο βαρύ εξοπλισμό στην Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.
Η διευκόλυνση της εισόδου των απαραίτητων προμηθειών, για την κατασκευή προσωρινών καταυλισμών, όπου θα φιλοξενηθούν τους οι ξεριζωμένοι Παλαιστίνιοι, είναι επίσης μεταξύ των ρητρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Τι προβλέπεται στο δεύτερο στάδιο;

Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας θα παραταθεί για 42 ημέρες, κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση μιας βιώσιμης αποκλιμάκωσης.
Ακολούθως, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκληρωμένη ανακατασκευή οικιστικών μονάδων, αστικών εγκαταστάσεων και πολιτικών υποδομών.

Το τελικό στάδιο της συμφωνίας: Ανταλλαγή σωρών

Το τρίτο στάδιο της συμφωνίας θα παραταθεί επίσης για μια περίοδο 42 ημερών, κατά την οποία θα ανταλλάσσονται σωροί νεκρών και από τις δύο πλευρές.
Θα εφαρμοστεί ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Λωρίδα της Γάζας που θα περιλαμβάνει την κατασκευή οικιστικών μονάδων και πολιτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.
Η παλαιστινιακή πλευρά θα απέχει από την ανοικοδόμηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επιπλέον, η παλαιστινιακή πλευρά δεν θα εισάγει εξοπλισμό, πρώτες ύλες ή άλλα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το draft που επικαλείται το Al Mayadeen, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως οι εγγυήτριες δυνάμεις της φιλόδοξης συμφωνίας εκεχειρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης