Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από τον «βασιλιά των ομολόγων» Bill Gross: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα ξεπεράσει το 5,5%

Βόμβα από τον «βασιλιά των ομολόγων» Bill Gross: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα ξεπεράσει το 5,5%
Ο δισεκατομμυριούχος «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross λέει ότι η ραγδαία αύξηση της έκδοσης των ομολόγων σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν μπορούν να μειωθούν
Σε πρωτόγνωρα ύψη αναμένεται να κινηθεί η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Pimco, γνωστός και ως «βασιλιάς των ομολόγων», Bill Gross.
Όπως επισημαίνει, οι συνεχείς εκδόσεις χρέους εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αυξάνουν την προσφορά των τίτλων, που πλέον απορροφώνται πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα οι τιμές των επιτοκίων να υποχωρήσουν, με τις αποδόσεις να παίρνουν εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, σε ενημερωτικό σημείωμά του έγραψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μαζική διάθεση ομολόγων του Δημοσίου, θεωρείται πλέον «αναγκαιότητα» για την προς τα εμπρός ώθηση της οικονομίας, γεγονός όμως που τροφοδοτεί ανοδικές πιέσεις στα ομόλογα αποδόσεις.
Τόνισε δε ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των Treasurys (κρατικών ομολόγων) αυξάνεται αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό άνω του 10% τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω των ελλειμμάτων μετά την COVID-19 ύψους 2-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι το τέλος του 2023 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε χρέη σχεδόν 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά πλέον αυτό το ποσό έχει ξεπεράσει τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Η οικονομία των ΗΠΑ απαιτεί δημοσιονομικά ελλείμματα και καθαρές αυξήσεις στο δημόσιο χρέος κατά 1-2 τρισεκατομμύρια -ή περισσότερο- ετησίως, προκειμένου να αναπτυχθεί», σημείωσε ο Gross.
«Είναι πολλά τα ομόλογα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Gross, παρά το γεγονός πως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται εκθετικά, το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή όσα χρωστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξάνεται πιο αργά.
Ως αποτέλεσμα, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει το χρέος κατά περισσότερο από 10% ώστε να διατηρήσει την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,5% κατά τους επόμενους 12 μήνες, έγραψε.
Οι ΗΠΑ είναι τόσο εθισμένες στο χρέος που η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τον δανεισμό κατά $2 τρισ. σε ετήσια βάση για να συνεχίσει η αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται, πρόσθεσε.
«Όσοι βλέπουν χαμηλότερα επιτόκια πρέπει να αντιμετωπίσουν την ασταμάτητη άνοδο της προσφοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και την πιθανή σισύφεια πτώση στις τιμές των ομολόγων» έγραψε ο Gross.
Τέλος, ο Gross σημείωσε ότι η στρατηγική επένδυσης ομολόγων «συνολικής απόδοσης» που βοήθησε να γίνει πρωτοπόρος στη δεκαετία του 1980 είναι νεκρή, καθώς οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνη την περίοδο.

Από παγκόσμια αυτοκρατορία, αυτοκρατορία χρέους οι ΗΠΑ

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενο αδιάκοπα, δεδομένου ότι το Κογκρέσο δεν κατάφερε να βγάλει μια απόφαση σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστεί εφικτό περιοριστεί.
Εύλογα, σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι από διάφορα ιδρύματα προειδοποιούν πως πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής, ένα Zeitenwende, και αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρξουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία, η οποία αποτιμάται σε 27,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια.
Στις φωνές που απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση συγκαταλέγεται και ο τραπεζικός γίγαντας Goldman Sachs Group.
Όπως αναφέρει, το αμερικανικό χρέος της χώρας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα –κυριολεκτικά μεγαλύτερο από ποτέ– και μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές.
«Η κατάσταση θυμίζει τον εκτροχιασμό που υπέστη η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Liz Truss».
Το οικονομικό φιάσκο από το οποίο επλήγη Ηνωμένου Βασιλείου επί Truss οφειλόταν σε μια ριζοσπαστική οικονομική πρότασης της τότε επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης περί μείωσης φόρων, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, προκαλώντας τρομακτική πτώση στην αξία της λίρας, γεγονός που ανάγκασε την Truss να υποβάλει παραίτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης