Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Lacalle (Tressis Gestion): Ανούσια η όποια μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ – Άλλοι είναι οι λόγοι για την χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Βόμβα Lacalle (Tressis Gestion): Ανούσια η όποια μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ – Άλλοι είναι οι λόγοι για την χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης
«Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του ευρώ», ανέφερε ο Lacalle
Η προοπτική να αποκλίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τις μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι «ιδιαίτερα αρνητική» για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Daniel Lacalle, επικεφαλής οικονομολόγο στο Tressis Gestion.
Η ΕΚΤ φαίνεται σε πορεία να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αποκλείοντας οποιεσδήποτε σημαντικές εκπλήξεις, και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν αυτήν την υπόθεση για επικείμενη μείωση του κόστους δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων να επικαλείται «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Η Federal Reserve ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά προς το επίπεδο-στόχο του, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Ιανουαρίου.
«Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του ευρώ», ανέφερε ο Lacalle.
Και αν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια πριν από την Federal Reserve, αυτό ουσιαστικά δίνει στον κόσμο ένα μήνυμα ότι το ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Daniel Lacalle.
«Και εάν το ευρώ αποδυναμωθεί, ο λογαριασμός εισαγωγών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ευρωζώνης».

Ανούσια η μείωση των επιτοκίων

Ο Lacalle εκτίμησε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τις γερμανικές, γαλλικές ή ισπανικές επιχειρήσεις να λάβουν περισσότερες πιστώσεις «επειδή μια μικρή μείωση επιτοκίων δεν είναι ο μοχλός της πιστωτικής ζήτησης».
Η πιστωτική ζήτηση αναφέρεται στην όρεξη για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
«Αυτό που κάνει τη ζήτηση για πιστώσεις ενδιαφέρουσα ή αυξάνεται είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές περιορίζονται από τους κανονισμούς και την λανθασμένη ενεργειακή πολιτική της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ οδεύει προς μείωση επιτοκίων;

Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, υπό την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων κραδασμών.
«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική », είπε η Lagarde στις 16 Απριλίου.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Ο Lacalle του Tressis Gestion είπε ότι μια επικρατούσα αφήγηση της αγοράς ήταν ότι τα υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη ευθύνονται για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη.
«Ωστόσο, η επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε.
Αντίθετα, κατά τον Lacalle η πρόσφατη οικονομική αδυναμία σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα πρέπει να αποδοθεί στην ενεργειακή πολιτική, στα ρυθμιστικά μέτρα και γεωργική πολιτική του μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης