Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει το κύμα καταλήψεων των Πανεπιστημίων – Μετά το Columbia και το UCLA, φιλοπαλαιστίνιοι και στο Sciences Po στο Παρίσι

Σαρώνει το κύμα καταλήψεων των Πανεπιστημίων – Μετά το Columbia και το UCLA, φιλοπαλαιστίνιοι και στο Sciences Po στο Παρίσι
Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν ξεσπάσει σε πανεπιστημιουπόλεις και αλλού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου
Διαστάσεις… τσουνάμι λαμβάνουν πλέον οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τις σφαγές στη Γάζα, καθώς μετά τις αναταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια η κατάσταση είναι τεταμένη και στη Γαλλία.
Η αστυνομία εκδίωξε μια φιλοπαλαιστινιακή ομάδα που πραγματοποίησε κατάληψη τη νύχτα στο Sciences Po στο Παρίσι, ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο γνωστό ως η επιλογή της πολιτικής ελίτ της Γαλλίας.
Η κατάληψη ακολουθεί παρόμοια φοιτητικά κινήματα - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα - σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Columbia στη Νέα Υόρκη και το UCLA στο Λος Άντζελες, τα οποία προκάλεσαν ευρείας κλίμακας αντιδράσεις της αστυνομίας.
Η διοίκηση του Sciences Po αποφάσισε να κλείσει την πρόσβαση στις κύριες εγκαταστάσεις του την Παρασκευή, αφού η Comité Palestine Sciences Po μετακόμισε στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου, που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, «προς υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού».
Η ακτιβιστική οργάνωση ζήτησε από το Sciences Po «να λάβει μια θέση αρχών στέλνοντας μια επίσημη ανακοίνωση που καταδικάζει τις ενέργειες του Ισραήλ που παραβιάζουν τα δικαιώματα και την ευημερία των Παλαιστινίων» και το πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς με «θεσμούς ή οντότητες που υποστηρίζουν τις σιωνιστικές ιδεολογίες».
Σε απόηχο των ΗΠΑ, φιλοπαλαιστινιακά φοιτητικά κινήματα οργανώνονται σε όλη τη Γαλλία, με αποκλεισμούς και καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις εν μέσω ενός ολοένα και πιο τεταμένου περιβάλλοντος καθώς ο πολύμηνος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα συνεχίζεται.

Να μείνουν οι διαδηλωτές σε… καφετέρια

Σε ανακοίνωση, η Comité Palestine Sciences Po είπε στο POLITICO ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου πρότεινε στους διαδηλωτές να παραμείνουν μέσα σε μια καφετέρια χωρίς «καμία εξωτερική επαφή».
Οι διοργανωτές του κινήματος αρνήθηκαν την πρόταση η οποία, όπως είπαν, θα καθιστούσε αδύνατη την «συζήτηση στον Τύπο».
Οι φοιτητές «εκκενώθηκαν ειρηνικά» από τις αστυνομικές δυνάμεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής, ανέφερε η επιτροπή.
Διαδηλωτές σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς σε αντίθεση με τον πόλεμο του Ισραήλ, προκαλώντας παρέμβαση του Λευκού Οίκου και οδήγησαν σε αστυνομική δράση αυτή την εβδομάδα που οδήγησε σε συμπλοκές και συλλήψεις.
«Το να απειλείς ανθρώπους, να εκφοβίζεις τους ανθρώπους, να ενσταλάξεις φόβο στους ανθρώπους δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
«Η διαφωνία δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί σε αταξία».
Ανώτατοι Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να αποφύγουν παρόμοιες σκηνές βίας στα πανεπιστήμιά τους.
Ο Πρωθυπουργός Gabriel Attal είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φοιτητές δεν θα είχαν ποτέ «δικαίωμα αποκλεισμού» και στήριξε τις διαμαρτυρίες σε «μια ενεργή, επικίνδυνη μειονότητα», η οποία, είπε, θέλει να «επιβάλει» μια «ιδεολογία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Η συντηρητική πρόεδρος της περιοχής Île-de-France του Παρισιού, Valérie Pécresse, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αναστέλλει» κάθε περιφερειακή χρηματοδότηση για το πανεπιστήμιο «μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ασφάλεια».
Οι αποκλεισμοί πανεπιστημίων αποτελούν εδώ και πολύ καιρό συνήθη πρακτική στον ακτιβισμό των Γάλλων φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του περασμένου έτους.
Οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έλαβαν υποστήριξη από το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής αριστεράς, με τον τρεις φορές προεδρικό υποψήφιο Jean-Luc Mélenchon να αποκαλεί τους διαδηλωτές στο Sciences Po «τιμή της χώρας μας ενάντια στη γενοκτονία» και την πρώτη υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων για τις ευρωπαϊκές εκλογές, Marie Toussaint να υποστηρίζει ότι το κίνημα «δεν πρέπει να κατασταλεί» και ζήτησε από τις αρχές «να αφήσουν τους φοιτητές ήσυχους, ειδικά όταν οργανώνονται για τέτοιους αξιόλογους σκοπούς».
Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν ξεσπάσει σε πανεπιστημιουπόλεις αλλού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης