Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μοιραίο τέλος – Ο Borrell βλέπει 2 εβδομάδες, οι Ταξιαρχίες ΝΑΤΟ θα αντέξουν 3 μέρες – Ετοιμάζουν αντεπίθεση 617.000 Ρώσοι

Το μοιραίο τέλος – Ο Borrell βλέπει 2 εβδομάδες, οι Ταξιαρχίες ΝΑΤΟ θα αντέξουν 3 μέρες – Ετοιμάζουν αντεπίθεση 617.000 Ρώσοι
Προειδοποιεί ο Zelensky: Οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν όλο το Donbass έως τέλος Καλοκαιριού 2024  - Καταστράφηκε η 47η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Magura της Ουκρανίας
(upd 27) Το μοιραίο τέλος της Ουκρανίας είναι προδιαγεγραμμένο… η ρωσική αντεπίθεση με 617.000 στρατιώτες βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και στόχος είναι να ξεκινήσει αρχές Ιουνίου με στόχο τέλη Αυγούστου να έχει καταληφθεί όλο το Donbass δηλαδή Donetsk και Luhansk.
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Borrell προειδοποίησε ότι ο Ουκρανικός στρατός χωρίς στρατιωτική βοήθεια δεν θα αντέξει ούτε δύο εβδομάδες θα υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση.
Από την πλευρά της η CIA θεωρεί ότι εάν αναπτυχθούν Ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν θα αντέξουν ούτε 3 ημέρες…
Παρόλ'αυτά, όπως σημειώνει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, αμετανόητο το ΝΑΤΟ προετοιμάζει σοβαρά το «έδαφος» για πόλεμο με την Ρωσία! 

Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως επισήμως βλέπει ότι δυτικά της Avdiivka όπως και στο Chasiv Yar η κατάσταση είναι δραματική ενώ οι Ουκρανοί βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση του μετώπου…
Η Ουκρανία έχει υποστεί καταστροφή, δεν έχει επίλεκτες δυνάμεις, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ταξιαρχίας Magura ή 47η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που θεωρούνταν μια από τις πιο καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές μονάδες.
Η Ταξιαρχία διαλύθηκε.
Εν τω μεταξύ νυχτερινό μπαράζ που εξαπέλυσε η Ουκρανία με MGM-140 ATACMS στην Κριμαία κατέληξε σε φιάσκο!
Την ίδια στιγμή σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη η Ρωσία το Μεγάλο Σάββατο (4/5/2024) ένταλμα σύλληψης για τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Ένταλμα σύλληψης για τον Zelensky από τη Ρωσία – Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει τον Volodymyr Zelensky στη λίστα καταζητούμενων, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του υπουργείου από το οποίο εξεδόθη ένταλμα σύλληψης.
«Vladimir Aleksandrovich Zelensky, 25 Ιανουαρίου 1978.
Καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το άρθρο για το οποίο αναζητείται ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει αποκαλυφθεί.
Η βάση δεδομένων υποδεικνύει επίσης τον τόπο γέννησης του καταζητούμενου - Krivoy Rog, περιοχή Dnepropetrovsk της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αναλυτές το ένταλμα για τον Ουκρανό πρόεδρο, αναφέρεται σε κατάσταση «νεκρού ή ζωντανού».
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση με τεράστιο συμβολισμό εκ μέρους της Ρωσίας, που υποδηλώνει ότι η νέα φάση του πολέμου πλησιάζει με τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στις αρχές του καλοκαιριού.
Στη λίστα των καταζητούμενων τέθηκε επίσης βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko
Αναφέρεται η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής του - 26 Σεπτεμβρίου 1965, η πόλη Bolgrad, στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας.

card_1.JPG

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία

Η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 δείχνει ότι η συμμαχία προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
"Σύμφωνα με το σενάριό τους που περιλαμβάνει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, καθώς και των συμβατικών όπλων, δηλώνει ξεκάθαρα ασκούν ενέργειες συνασπισμού κατά της Ρωσίας.
Πρέπει να δηλώσουμε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πόλεμο μαζί μας, και αυτό είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο και το κύριο θέμα συζήτησης εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, αφού όλοι οι υψηλόβαθμοι μιλούν γι'αυτό: από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Rob Bauer και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Christopher Cavoli», είπε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας την άσκηση.

Crozetto (υπ. Άμυνας Ιταλίας): Εάν η Γαλλία δεν ήταν φιλική χώρα θα καταδίκαζα τις δηλώσεις Macron για στρατό στην Ουκρανία

Έντονα αντιδρά ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crozetto στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron περί αποστολής δυτικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Crozetto, τέτοιες δηλώσεις απλώς αυξάνουν τις εντάσεις και σίγουρα δεν κάνουν καλό.
«Δεν θα καταδικάσω τις δηλώσεις του προέδρου μιας φίλης χώρας.
Αλλά δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το όφελος από τέτοιες δηλώσεις.
Αυξάνουν μόνο τις εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.
Ο Crozetto διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Όχι, δεν θα το κάνουμε απολύτως» δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Απέτυχε η νέα απόπειρα των Ουκρανών να χτυπήσουν την Κριμαία με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140 ATACMS αμερικανικής κατασκευής 


Μια απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να επιτεθούν στη χερσόνησο της Κριμαίας χρησιμοποιώντας τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140 ATACMS αμερικανικής κατασκευής απέτυχαν από την ρωσική αεράμυνα νωρίς στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα τέσσερις πύραυλοι ATACMS αναχαιτίστηκαν πάνω από την Κριμαία.
Δεν διευκρίνισε ποια συστήματα αεράμυνας χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη των πυραύλων.
Ο ρωσικός στρατός χειρίζεται πολλά συστήματα αεράμυνας με δυνατότητες αντιβαλλιστικών πυραύλων.
Τα πιο προηγμένα από αυτά τα συστήματα είναι τα S-300V4 και S-400.
Το S-500 είναι ακόμη πιο ικανό εναντίον βαλλιστικών πυραύλων.
Ωστόσο, οι παραδόσεις των συστημάτων μόλις ξεκίνησαν και δεν είναι γνωστό ότι θα αναπτυχθούν στην Κριμαία.
Το ATACMS είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να εκτοξευτεί από τα ιχνηλατούμενα συστήματα M270 MLRS και τα τροχοφόρα συστήματα M142 HIMARS, και τα δύο βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τις δυνάμεις του Κιέβου.
Οι δυνάμεις του Κιέβου ανέπτυξαν για πρώτη φορά το ATACMS τον Οκτώβριο του 2023, ένα χρόνο και οκτώ μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Εκείνη την εποχή, η Ουκρανία έλαβε περιορισμένο αριθμό πυραύλων ATACMS από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι πύραυλοι ήταν της παλαιότερης έκδοσης M39 Block I, η οποία έχει βεληνεκές 165 χιλιομέτρων.
Αυτή η έκδοση είναι οπλισμένη με κεφαλή διασποράς με 950 βόμβες M74.
Αυτή η παρτίδα χρησιμοποιήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τον Απρίλιο, οι δυνάμεις του Κιέβου επανέλαβαν τις επιθέσεις με πυραύλους ATACMS αφού έλαβαν περίπου 100 μονάδες μυστικά από τις ΗΠΑ.
Αυτοί οι πύραυλοι ήταν ωστόσο νεότερης έκδοσης με μεγαλύτερο βεληνεκές.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποια έκδοση ήταν η έκδοση που παρασχέθηκε στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν προμηθεύσει το M39A1 Block I το οποίο είναι οπλισμένο με κεφαλή διασποράς με 300 βόμβες M74 αλλά έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων ή με τις εκδόσεις M48 QRU και M57 Block IA Unitary που είναι και οι δύο οπλισμένες με μονάδα WAU-23/B κεφαλές και έχουν βεληνεκές 270 και 300 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Ενώ οι αρχικές επιθέσεις ATACMS της Ουκρανίας προκάλεσαν κάποια ζημιά, οι πιο πρόσφατες ήταν πολύ λιγότερο επιτυχημένες.
Αυτό δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα απειλή.

Ο Ivan Stupak, σύμβουλος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν χρόνο μόνο έως δύο μήνες πριν ο ρωσικός στρατός προσαρμοστεί στο ATACMS.
Εν τω μεταξύ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυτικό Donetsk από ουκρανικό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Alexey Kulemzin.
«Ως αποτέλεσμα μιας βάρβαρης νυχτερινής επίθεσης στην περιοχή μας Petrovsky από Ουκρανούς, μια από τις εχθρικές οβίδες χτύπησε την οροφή πολυκατοικίας στην οδό Arkhitektorov.
Ένα ζευγάρι τραυματίστηκε»
, ανέφερε σε δήλωση στο κανάλι του στο Telegram.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.

Πέντε τραυματίες στο Belgorod

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στη ρωσική πόλη Belgorod, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov.
Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται,
Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές 30 σπίτια και 10 αυτοκίνητα.
Οι πυροσβέστες σβήνουν δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά την έκρηξη.
Ο Gladkov διευκρίνισε ότι πήγε στον τόπο του συμβάντος.

Τα 25 θανάσιμα ρωσικά χτυπήματα στην ενέργεια και τον στρατό της Ουκρανίας

Τις τελευταίες 7 ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 25 μαζικές επιδρομές μέσω όπλων ακριβείας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χτυπώντας υποδομές και εγκαταστάσεις ενέργειας και μεταφορών της Ουκρανίας καθώς και επιχειρήσεις ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (4/5/2024).
«Μεταξύ 28 Απριλίου και 4 Μαΐου, ως απάντηση στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να προκαλέσει ζημιά σε ρωσικές ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 25 μαζικές επιδρομές μέσω όπλων ακριβείας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χτυπώντας υποδομές και εγκαταστάσεις ενέργειας και μεταφορών της Ουκρανίας.
Επίσης επλήγησαν χώροι αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών, καθώς και εργαστήρια κατασκευής μη επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών και drones», μετέδωσε το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
Σημείωσε επίσης ότι τα χτυπήματα έπληξαν επίσης τοποθεσίες προσωρινής ανάπτυξης ουκρανικών πολιτοφυλακών και ξένων μισθοφόρων, καθώς και συγκεντρώσεις στρατιωτικών οχημάτων.

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Διαλύθηκε η επίλεκτη Ουκρανική Ταξιαρχία Magura

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και θα ενταθεί.
Ο επερχόμενος ζεστός και ξηρός καιρός αναμένεται να φέρει νέα κλιμάκωση στο μέτωπο.
Οπλισμένες και εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέτυχαν να ανακτήσουν τον έλεγχο νέων εδαφών και οπισθοχωρούν από τις θέσεις τους. Προετοιμάζοντας μια πιθανή ρωσική επίθεση, για παράδειγμα προς το Kharkiv, το ΝΑΤΟ στέλνει νέα όπλα, πληρώνοντας για να κρατήσει τις μαριονέτες του στη ζωή.
Ο κύριος στόχος των νέων στρατιωτικών προμηθειών είναι να προσφέρουν στο ανίσχυρο Κίεβο την ευκαιρία να εξαπολύσει χτυπήματα στα ρωσικά μετόπισθεν, κάτι που είναι άλλη μια σκληρή πρόκληση.
Τα νέα όπλα του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη επιφέρει στρατηγικές νίκες, ενώ ο ρωσικός στρατός επεκτείνει ταχύτατα τη ζώνη ελέγχου του προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στις 2 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα τον πλήρη ρωσικό έλεγχο του χωριού Berdychi, το οποίο ήταν το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής γραμμής άμυνας δυτικά της Avdiivka.
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις φεύγουν από τις θέσεις τους βορειοδυτικά της Avdiivka, όπου η μάχη για το Arhangelskoe βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η ρωσική επίθεση συνεχίζεται από τις νότιες και νοτιοανατολικές κατευθύνσεις και έχει φτάσει στο κέντρο του χωριού.

Καταστράφηκε η 47η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Magura της Ουκρανίας

Η περιβόητη 47η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χάνει άλλη μια μάχη, στο έδαφος μαζί με τα βαρέα οχήματα του ΝΑΤΟ.
Αυτή η Ταξιαρχία που ονομαζόταν Magura θεωρούνταν μια από τις πιο καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές μονάδες.
Εκπαιδευμένη από Αμερικανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές για να ξεκινήσει μαζικές επιχειρήσεις συνδυασμένης επίθεσης, η 47η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ρίχτηκε στην μάχη κατά της ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή Zaporozhye τον Ιούνιο 2023.
Καταστράφηκε σε αποτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις, η μονάδα υπέστη φρικτές απώλειες σε οχήματα του ΝΑΤΟ και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αφού δεν πέτυχε νίκες, η Ταξιαρχία αναπτύχθηκε στην Avdiivka σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ρωσική προέλαση.
Ως αποτέλεσμα, μια μεγάλη ποσότητα δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams, καταστράφηκε.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού στο Berdychi, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε νέα τρόπαια από το ΝΑΤΟ και τα χωράφια γύρω από το Berdychi είναι καλυμμένα με πτώματα νεκρών Ουκρανών.
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός διέγραψε τα άθλια αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή Zaporozhye.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε διάφορες κατευθύνσεις εκεί. Μετά την πρόσφατη προέλαση στην περιοχή του Robotyne, νέα ρωσική νίκη αναφέρθηκε στο Urozhainoe.
Μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων, οι ρωσικές ομάδες επίθεσης προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα και ανέκτησαν τον έλεγχο ενός ερείσματος στο νότιο τμήμα του οικισμού.
Αυτή η νίκη ανοίγει το δρόμο για μια περαιτέρω ρωσική επίθεση στους κοντινούς οικισμούς.
Κανένα τανκ του ΝΑΤΟ, τεθωρακισμένα οχήματα ή εκπαίδευση δεν βοήθησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να σώσουν τον έλεγχο των λίγων μικρών χωριών που κατελήφθησαν κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση.

Oleksandr Pavlyuk (Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων Ουκρανίας): Οι ρώσοι θέλουν να καταλάβουν όλο το Donbass

Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τονίζουν ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας για το 2024 παραμένει η κατάληψη των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν την επιθετική τους επιχείρηση το καλοκαίρι του 2024.
Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Oleksandr Pavlyuk επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους Times που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου ότι οι επιθετικοί στόχοι της Ρωσίας το 2024 είναι να καταλάβει όλες τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν την υπόλοιπη περιφέρεια Zaporizhia το 2024 εάν καταλάβουν το Donbass.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi δήλωσε σε συνέντευξή του στο The Economist που δημοσιεύθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τον μακροπρόθεσμο στόχο τους να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
O Oleksandr Pavlyuk επανέλαβε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχέδιο να καταλάβουν πόλεις Kharkiv και Sumy, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο σοβαρό είναι αυτό το σχέδιο ή εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να καταλάβουν μία ή και τις δύο πόλεις
Ο Pavlyuk δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τις ρωσικές προσπάθειες για την κατάληψη του Chasiv Yar, αλλά σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτιμώμενο πλεονέκτημα πυροβολικού 10 προς 1 έναντι των ουκρανικών δυνάμεων και «απόλυτη αεροπορική υπεροχή», πιθανώς αναφερόμενος στην ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να διεξάγουν αδιάκριτα βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή.
Ο Skibitskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταλάβουν άμεσα το Chasiv Yar, αν και είναι «μάλλον θέμα χρόνου» η πτώση του οικισμού.

Προειδοποιεί ο Zelensky: Οι ρώσοι θέλουν να καταλάβουν όλο το Donbass έως τέλος Καλοκαιριού 2024

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία δίνει επίσης αυξημένη προσοχή στην κατεύθυνση του Pokrovsk (Avdiivka), όπου οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρόσφατα σημαντικές τακτικές προόδους και «πιέζουν» τις ουκρανικές θέσεις.
Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να επεκτείνουν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις στην Ουκρανία, πιθανώς αναφερόμενος στην αναμενόμενη ρωσική επιθετική επιχείρηση το καλοκαίρι του 2024, και ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα «νέο στάδιο» του πολέμου.
Οι πρώτες παραδόσεις της νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ φέρεται να έφτασαν στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αν και πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές επιπλέον εβδομάδες πριν φτάσουν δυτικά όπλα και πυρομαχικά σε περιοχές της πρώτης γραμμής σε κλίμακα.
Οι New York Times ανέφεραν στις 3 Μαΐου ότι η πρώτη δόση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που αποτελείται από ρουκέτες κατά τανκς, πυραύλους και βλήματα πυροβολικού των 155 mm έφτασε στην Ουκρανία στις 28 Απριλίου, τέσσερις ημέρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι μια δεύτερη δόση απροσδιόριστης βοήθειας έφτασε στις 29 Απριλίου.
Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμο Ισπανό αξιωματούχο, ανέφεραν ότι ισπανικοί πύραυλοι για συστήματα αεράμυνας Patriot έφτασαν πρόσφατα στην Πολωνία και θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας «σύντομα».
Οι New York Times ανέφεραν ότι το σύστημα αεράμυνας Patriot της Γερμανίας δεν αναμένεται να φτάσει στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου το νωρίτερο, αλλά ότι η άφιξη του Patriot θα μπορούσε να συμπέσει με την άφιξη των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φτάσει ένας σημαντικός αριθμός δυτικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος μια εμπιστευτική στρατιωτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να σημειώνει κέρδη στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ενόψει της γιορτής της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου, αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν έχουν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό συγκεντρωμένο σε απροσδιόριστες περιοχές πρώτης γραμμής για τη διεξαγωγή άμεσης επιθετικής προσπάθειας μεγάλης κλίμακας.
Η αμερικανική στρατιωτική αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ουκρανικό μέτωπο δεν θα καταρρεύσει στο εγγύς μέλλον παρά τις σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τακτικά κέρδη για να επιτύχουν επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη σε βασικούς τομείς, όπως κοντά στο Chasiv Yar και την Avdiivka, τις εβδομάδες πριν από την άφιξη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής σε κλίμακα αλλά ότι αυτά τα ρωσικά κέρδη δεν θα προμηνύουν κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν 617.000 για την μεγάλη αντεπίθεση που θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου 2024

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος τους τελευταίους μήνες, αλλά ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βελτιώνει τις μαχητικές του ιδιότητες.
Ο Pavlyuk δήλωσε ότι περίπου 510.000 έως 515.000 Ρώσοι προσωπικό έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τον Ιανουάριο του 2024 ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κατά προσέγγιση 462.000 άτομα που είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία και σημείωσαν ότι αυτό ήταν ολόκληρο το χερσαίο στοιχείο του ρωσικού στρατού εκείνη την εποχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ισχυρίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι υπήρχαν 617.000 Ρώσοι προσωπικό στη «ζώνη μάχης», πιθανώς αναφερόμενος σε όλο το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στη ζώνη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία περιλαμβάνει περιοχές εντός της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Αυτοί οι αριθμοί πιθανότατα περιλαμβάνουν μαχητικό προσωπικό και άλλο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί λειτουργίες υποστήριξης και δεν αντιπροσωπεύουν την άμεση μαχητική ισχύ που διαθέτουν οι ρωσικές δυνάμεις και μπορούν να δεσμευτούν σε επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
O Putin υπέγραψε προηγουμένως ένα διάταγμα τον Δεκέμβριο του 2023 ισχυριζόμενος ότι ο ρωσικός στρατός έχει συνολικά 2,039 εκατομμύρια προσωπικό, 1,32 εκατομμύρια εκ των οποίων είναι μάχιμο προσωπικό, υποδηλώνοντας μια αναλογία περίπου 60 προς 40 μεταξύ ρωσικού μάχιμου και μη μαχητικού προσωπικού κατά μέσο όρο.
O σημερινός ρωσικός στρατός είναι αγνώριστος από τη δύναμη που εξαπέλυσε την πλήρη εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Kujat (Γερμανός στρατηγός): Το ΝΑΤΟ κάνει μοιραίο λάθος με την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία που πλέον δεν μπορεί να αμυνθεί

Η Δύση κάνει μοιραίο λάθος με την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Γερμανός στρατηγός Harald Kujat πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιωθούν όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Αντίθετα, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του λάθους μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν είναι δυνατό να αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της πρόωρης παύσης των εχθροπραξιών και έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών», δήλωσε ο Kujat σε συνέντευξή του στο περιοδικό Overton Magazin.
«Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της επίθεσης το 2023 και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και με τη συμβουλή των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού μέσω στρατηγικής άμυνας και διατηρώντας το έδαφος που ελέγχουν ακόμα», πρόσθεσε ο Kujat.
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται τώρα σε μια «εξαιρετικά ευάλωτη» θέση σε περιοχές ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη στρατηγική άμυνα – χωρίς επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και με «τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών».
Αυτές οι ελλείψεις «ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές επιπτώσεις τους».
«Όσο πικρό κι αν είναι να παραδεχθούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετατρέψει τη στρατηγική κατάσταση προς όφελός της.
Αντίθετα, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.
Η επίθεση απέτυχε με μεγάλες απώλειες», υπενθυμίζει.

Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Μάχη οπισθοφυλακής των Ουκρανών να μην καταρρεύσει το μέτωπο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συγκέντρωσε επειγόντως το υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό από το Γενικό Επιτελείο λόγω της εξαιρετική αρνητικής κατάστασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης στο blog του στο YouTube το Σάββατο 4 Μαΐου 2024.
«Ο Zelensky συγκάλεσε σε σύσκεψη ολόκληρο το γενικό επιτελείο
και διέταξε τον στρατό να κρατήσει τις θέσεις του με οποιοδήποτε κόστος, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις», ισχυρίζεται ο αναλυτής.
Όπως σημείωσε ο Μερκούρης, η κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά δύσκολη και η ρωσική επίθεση κερδίζει περαιτέρω δυναμική.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια σειρά σοβαρών στρατιωτικών αποτυχιών του Κιέβου, η Δύση άρχισε να απαιτεί από την ουκρανική ηγεσία να σταματήσει πάση θυσία την κατάρρευση του μετώπου

Josep Borrell (Διπλωματία ΕΕ): Η Ουκρανία θα συνθηκολογήσει σε δύο εβδομάδες χωρίς προμήθειες όπλων

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει «σε δύο εβδομάδες» χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell κατά την διάρκεια διάλεξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ξέρω πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αυτό μπορεί να γίνει σε μερικές εβδομάδες - απλά σταματήστε την προμήθεια όπλων, τότε η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αντισταθεί, θα αναγκαστεί να παραδοθεί, ο πόλεμος θα τελειώσει», σημείωσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell έθεσε επίσης μια ρητορική ερώτηση: «Το θέλουν αυτό στην Ευρώπη;»
Τόνισε ότι δεν επιθυμεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα και «πολλοί στην Ευρώπη δεν το θέλουν».
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι διαφωνίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία και η εξάμηνη καθυστέρηση στις προμήθειες θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση «από νίκη σε ήττα».
Ο Josep Borrell έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο από τη Δύση. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο 2023 εξέφρασε επίσης φόβους ότι χωρίς ξένη βοήθεια η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελείωνε πολύ γρήγορα.
Τον Δεκέμβριο του 2023, ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι δεν βλέπουν όλες οι χώρες της ΕΕ τη Ρωσία ως «στρατηγική απειλή», ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί να τις πείσει για αυτό.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Χωρίς δυτική βοήθεια, η Ουκρανία αντιμετωπίζει καταστροφικές συνέπειες

Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει το περιθώριο ασφαλείας της, μια διακοπή ή καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας από τη Δύση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, τόνισε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Alexander Dubinsky.
Ο βουλευτής επέστησε την προσοχή σε μια αναφορά του Associated Press, ότι ο Ουκρανός στρατός και αξιωματούχοι δήλωσαν δυσκολίες με την κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
Ο Alexander Dubinsky διερωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να είχαν αντιμετωπίσει το θέμα.
«Γεννιέται το ερώτημα, τι σκέφτονταν ακόμη και στο αρχηγείο του Ανώτατου Διοικητή το 2022 και 2023, νόμιζαν πραγματικά ότι ένα «επαναστατικό» πακέτο βοήθειας από τους συμμάχους, σχεδιασμένο για μια σύντομη –μέσα σε τρεις μήνες– αντεπίθεση θα είχε αποτέδλεσμα;
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα υποχωρούσαν πίσω στα σύνορα 1991 για ποιο είδος σχεδιασμού και στρατηγικής μιλάμε;».
Ο Alexander Dubinsky εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.
Θυμήθηκε επίσης τα λόγια της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, η οποία δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει σχέδιο «Β» χωρίς αμερικανική βοήθεια.
«Και θα πω περισσότερα: από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, εξαντλήσαμε το περιθώριο ασφαλείας που είχαμε χωρίς αυτή τη βοήθεια, δηλαδή, η διακοπή και η καθυστέρηση των προμηθειών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και οι Ρώσοι, δυστυχώς, το καταλαβαίνουν επίσης», δήλωσε ο βουλευτής.

Telegraph: Ο Trump έχει αναπτύξει μυστικό σχέδιο για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump έχει αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για έναν ειρηνικό τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά δεν θα το αποκαλύψει παρά μόνο μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη πηγή.
«O Trump έχει αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου, αλλά δεν θα το αποκαλύψει παρά μόνο μετά τις εκλογές», ανέφερε η η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ωστόσο ο Trump δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει το σχέδιο «στα μέσα ενημέρωσης γιατί τότε χάνεις όλη τη μόχλευση».
Σύμφωνα με τον Trump, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να περιοριστεί σε απλές δηλώσεις ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση, σκοπεύοντας να κερδίσει εκείνους τους ψηφοφόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες που τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής της Ουκρανικής σύγκρουσης,
Ο Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εάν επανεκλεγεί, σκοπεύει να επιτύχει την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε μόλις 24 ώρες.

Unian (Ουκρανικό ΜΜΕ): Που έχει εξαφανιστεί ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov

Από τα τέλη Απριλίου 2024, τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας τα υπογράφει ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου, Ivan Gavrilyuk, αφού ο ίδιος ο υπουργός, Rustem Umerov, βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, γράφει το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.
«Οι εντολές του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αντί του υπουργού Rustem Umerov, άρχισαν να υπογράφονται από τον αναπληρωτή του Ivan Gavrilyuk.
Το ίδιο το υπουργείο είπε στο πρακτορείο ότι ο Gavrilyuk υπέγραψε το διάταγμα ως «υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας» λόγω του γεγονότος ότι ο Umerov βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι εκείνη την εποχή.
«Ωστόσο, το υπουργείο δεν διευκρίνισε εάν ο Rustem Umerov επέστρεψε για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του αυτή τη στιγμή».
Στις αρχές Μαΐου, το ουκρανικό έντυπο Censor.net ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι ο Rustem Umerov θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη θέση του.
Ο λόγος της παραίτησης ήταν η «σταδιακή εκκαθάριση» από τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, όλων των αξιωματούχων που έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται ανεξάρτητα τον Zelensky χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ο Rustem Umerov ανέλαβε επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού αντικατέστησε τον Alexey Reznikov, τον οποίο πολλοί ουκρανικοί δημόσιοι οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης επέκριναν για διαφθορά στον στρατό.

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι Ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ στο Ουκρανικό μέτωπο θα αντέξουν μόνο 3 ημέρες

Το ποσοστό επιβίωσης μιας ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης υψηλής έντασης με τη Ρωσία θα είναι περίπου τρεις ημέρες, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Ξέρετε, το προσδόκιμο ζωής μιας ταξιαρχίας σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης στην Ευρώπη είναι μόνο τρεις ημέρες, δηλαδή αν οι Γερμανοί αναπτύξουν μια ταξιαρχία στη Λιθουανία θα παρατείνουν την ύπαρξή της κατά τρεις ημέρες», προέβλεψε ο Scott Ritter
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, το γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τις μονάδες τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής , δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμες για εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να σχηματίσει μια πλήρη Ταξιαρχία στη Λιθουανία, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται έως το 2027.
Ούτε ένα ισχυρό και στρατιωτικά ολοκληρωμένο κράτος δεν θα συγκεντρώσει ξεχωριστή ταξιαρχία μέσα σε τρία χρόνια, υπενθύμισε ο Scott Ritter.
«Τρία χρόνια για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ταξιαρχία μόνο ένα αποτυχημένο κράτος μπορεί να το κάνει αυτό, αν η Γερμανία ήταν μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη, θα διέθετε μια τέτοια μονάδα αύριο και θα την έστελνε στη Λιθουανία, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι»!
Ο Scott Ritter πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από αυτή την άποψη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα είναι ήδη διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη του πλανήτη και δεν θα είναι δυνατή η συγκέντρωση μιας σοβαρής ομάδας στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.
Νωρίτερα, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει το σώμα του ως μέρος της αποστολής Ενισχυμένης Εμπρός Παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Σύμφωνα με τον διοικητή του λιθουανικού στρατού, Valdemaras Rupšis, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί η υποδομή για να φιλοξενήσει την ταξιαρχία που έχει διαθέσει η Γερμανία, που αποτελείται από 5.000 με 6.000 στρατιώτες.
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte σημείωσε ότι οι προετοιμασίες για την υποδοχή της γερμανικής ταξιαρχίας θα διαρκέσουν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas, η μεταφορά των κύριων σχηματισμών θα πραγματοποιηθεί το 2025-2026 και «το 2027, η γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία θα πρέπει να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Igor Kastyukevich (Kherson): Ανούσιες οι δηλώσεις του Macron ότι θα αποσταλούν στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο βουλευτής από την περιοχή της Kherson, Igor Kastyukevich, χαρακτήρισε τους λόγους για την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία που εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Macron ως ένα παιχνίδι εντυπώσεων και πολυλογία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron σε συνέντευξή του στον Economist, είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν η Ρωσική Ομοσπονδία παραβιάσει την πρώτη γραμμή και ληφθεί αντίστοιχο αίτημα από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες της ΕΕ» φέρεται να συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας για την πιθανή αποστολή στρατευμάτων.
«Για τον Macron, τέτοιες δηλώσεις είναι ένα παιχνίδι, αλλά ενώ θα εξασκούνται στη πολυλογία, θα πετυχαίνουμε συστηματικά τους στόχους μας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Igor Kastyukevich, για τους Γάλλους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ουκρανία είναι απλώς ένα «εμπορικό έργο», ενώ για τον ρωσικό στρατό, η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια είναι ένας αγώνας για τις αληθινές ανθρώπινες αξίες.

Welt: Η Ρωσία έχει ένα νέο τρομακτικό θερμοβαρικό οπλικό σύστημα TOS-3 για να ξεπεράσει την Ουκρανική άμυνα

Η Ρωσία έχει ένα νέο «τρομακτικό όπλο» - ένα βελτιωμένο μοντέλο του βαρέως φλογοβόλου συστήματος TOS-3, εναντίον του οποίου δεν θα βοηθήσουν ούτε τα κρησφύγετα, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς δυνατότητες του νέου βαρέως φλογοβόλου είναι ακόμη άγνωστες, αλλά το TOS-3, εάν εμφανιστεί σύντομα στο πεδίο της μάχης, θα μπορούσε να γίνει το πιο τρομερό όπλο της Ρωσίας στον αγώνα κατά της Ουκρανίας», αναφέρει η Die Welt.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η εμφάνιση του TOS-3 θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τη δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων, η καταστροφική ισχύς των οβίδων του μετατρέπει το σύστημα σε ένα «ανελέητο» πυροβολικό που ακόμη και τα κρησφύγετα δεν μπορούν να αντέξουν.
Ο συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας Markus Reisner είπε στην Die Welt ότι το TOS-3 είναι μια «ακόμη πιο καταστροφική έκδοση» των συστημάτων TOS-1 και TOS-2 και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό λόγω αυξημένης ακρίβειας.
«Το TOS-3 είναι ικανό να εκτοξεύει τα απολύτως θανατηφόρα θερμοβαρικά βλήματα του σε μεγαλύτερη απόσταση (από τις προηγούμενες εκδόσεις),» ισχυρίζεται ο αξιωματικός.
Όπως είπε προηγουμένως ο Sergei Chemezov, γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec, σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Mikhail Mishustin, τα τελευταία βαρέα φλογοβόλα συστήματα TOS-2 "Tosochka" έχουν μεγάλη ζήτηση στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Τον Απρίλιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η παραγωγή των συστημάτων φλογοβόλων TOS-1A Solntsepek στη Ρωσία το 2023 είχε αυξηθεί κατά 2,5 φορές.

Aπέλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας από την Ιταλία: Στέλνει άλλο ένα σύστημα SAMP/T

Η ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T, το οποίο αναπτύχθηκε στη Σλοβακία, όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μαζί με αμερικανικής κατασκευής ανθρωποφορητά συστήματα αεράμυνας Stinger.
Το πακέτο θα πρέπει να παρουσιαστεί από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, G7, στην Ιταλία, η οποία θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου.
Πέρυσι, παρείχε το σύστημα στην Ουκρανία σε συνεργασία με τη Γαλλία και καταστράφηκε, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το σύστημα αεράμυνας, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γαλλική Eurosam, είναι οπλισμένο με αναχαιτιστές ραντάρ Aster-30 που αρχικά αναπτύχθηκαν για ναυτικά σκάφη με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα, χρησιμοποιεί το πολυλειτουργικό ραντάρ X-band ελέγχου πυρός ARABEL της THALES, το οποίο έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και μπορεί να αντιμετωπίσει σειρά αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των πυραύλων κρουζ.
Αναγνωρίζεται ωστόσο, πως τα πρόσθετα συστήματα Patriot και SAMP/T πιθανότατα δεν θα κάνουν καμία διαφορά.
Luhansk_Battle_Map_Draft_May_3_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_3_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_3_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_3_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης