Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Χ θα προσφέρει περιλήψεις μέσω ΑΙ των ειδήσεων που βρίσκονται στα trends

Το Χ θα προσφέρει περιλήψεις μέσω ΑΙ των ειδήσεων που βρίσκονται στα trends
Η πρόσβαση στο chatbot του xAI Grok προορίζεται να είναι ένα σημείο πώλησης για να ωθήσει τους χρήστες να αγοράσουν συνδρομές premium
Το X, πρώην Twitter, χρησιμοποιεί το chatbot Grok του Elon Musk για να ενεργοποιήσει μια λειτουργία που συνοψίζει τις εξατομικευμένες ιστορίες των trends στην ενότητα Explore της εφαρμογής.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση και στιγμιότυπα οθόνης που δημοσιεύτηκαν από την ομάδα X Engineering την Παρασκευή (3/5), οι συνδρομητές Premium του X θα μπορούν να διαβάσουν μια περίληψη των αναρτήσεων στο X που σχετίζονται με κάθε trending ιστορία που εμφανίζεται στην καρτέλα For You στην ενότητα Explore.
Η σελίδα For You παρουσιάζει τις ειδήσεις και τις ιστορίες που κοινοποιούνται στην πλατφόρμα του X και είναι δημοφιλείς, μαζί με άλλα προτεινόμενα στοιχεία.
Είναι μεταξύ των πρώτων στάσεων για τους χρήστες X που θέλουν να παρακολουθήσουν όσα λέγονται στην πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν πολύ χρόνο για να μετακινήσουν το χρονολόγιό τους.
Για παράδειγμα, η σελίδα For You ενός αναγνώστη TechCrunch σήμερα μπορεί να περιλαμβάνει ιστορίες σχετικά με την επερχόμενη εκδήλωση iPad της Apple, την αναβάθμιση της ασφάλειας της Microsoft και την εξουθένωση μεταξύ των μηχανικών AI.
Καθώς πλοηγείται σε κάθε ιστορία για να προβάλλει τις συσχετισμένες αναρτήσεις X, μια σύνοψη της ιστορίας θα εμφανίζεται τώρα στο επάνω μέρος της σελίδας, προσφέροντας μια επισκόπηση του θέματος.
Στην περίπτωση της ιστορίας της σχέσης της τεχνητής νοημοσύνης με το Burn out, για παράδειγμα, η σύνοψη που βασίζεται στο Grok ξεκινά: «Οι μηχανικοί της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζουν εξάντληση και πρόωρη έξοδο από το επάγγελμα, λόγω της του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των επενδυτών έναντι της επίλυσης πραγματικών προβλημάτων».
Η ιστορία καταλήγει λέγοντας ότι «οι επικριρές υποστηρίζουν ότι οι κατάλληλες διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους και η πραγματική καινοτομία δεν πρέπει να αποτελούν μεταγενέστερες σκέψεις για την επιδίωξη επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη…»
Χιουμοριστικά, ένα μήνυμα εμφανίζεται κάτω από αυτή τη σύνοψη, που προειδοποιεί: «Το Grok μπορεί να κάνει λάθη, να επαληθεύσει τα αποτελέσματά του."

Η ιδέα της σύνοψης των trends δεν είναι καινούργια, αλλά είναι καινοτόμα όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού των περιλήψεων.
Υπό την προηγούμενη ηγεσία του, το Twitter άρχισε να προσθέτει τίτλους και περιγραφές στις Τάσεις του το 2020, αν και όχι με τη βοήθεια ενός bot AI.
Αντίθετα, το ίδιο το Twitter θα σχολιάσει ορισμένες από τις καθημερινές του τάσεις με επιπλέον πληροφορίες και θα «καρφιτσώσει» ένα αντιπροσωπευτικό tweet για να παρέχει περαιτέρω περιεχόμενο.
Ωστόσο, η ροή του Twitter ήταν τυχαία, με ορισμένες τάσεις να καταγράφονται και άλλες όχι.

Η premium έκδοση

Με το Grok's Stories, όπως λέγονται οι περιλήψεις, συνοψίζονται όλα τα κορυφαία νέα στη σελίδα For You.
Η πρόσβαση στο chatbot του xAI Grok προορίζεται να είναι ένα σημείο πώλησης για να ωθήσει τους χρήστες να αγοράσουν συνδρομές premium.
Με τα προγράμματα Premium και κορυφαίας κατηγορίας Premium+, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Grok πατώντας στο κάτω μεσαίο κουμπί της εφαρμογής.
Μια επιθετική και «επαναστατική» τεχνητή νοημοσύνη, που διαφοροποιεί το Grok από άλλα chatbot AI, όπως το ChatGPT, είναι η αποκλειστική και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασή του σε δεδομένα X.
Μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο X την Παρασκευή (3/5) από τον δημοσιογράφο Alex Kantrowitz παρουσιάζει το περαιτέρω σχέδιο του Elon Musk για ειδήσεις με τεχνητή νοημοσύνη στο X, με βάση μια συνομιλία μέσω email με τον ιδιοκτήτη του X.
Ο Kantrowitz λέει ότι οι συνομιλίες στο X θα αποτελέσουν τον πυρήνα των περιλήψεων του Grok.
Το Grok δεν θα κοιτάξει το κείμενο του άρθρου, με άλλα λόγια, ακόμα κι αν αυτό συζητούν οι άνθρωποι στην πλατφόρμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα όσον αφορά τη δημιουργία μιας αληθινής εικόνας των ειδήσεων που μοιράζονται, καθώς αυτό για το οποίο συζητούν οι άνθρωποι στο X μπορεί να είναι οι αντιδράσεις ή οι απόψεις τους, όχι οι ίδιες οι ειδήσεις.
Ο Kantrowitz αποκαλεί την κίνηση «αμφιλεγόμενη», αλλά παραδέχεται ότι η ιδέα είναι καινοτόμα.

Η επιρροή στους ειδησεογραφικούς ισότοπους

Οι δημοσιογράφοι πρέπει ήδη να αντιμετωπίσουν περιλήψεις ειδήσεων τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλους τομείς.
Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Arc περιλαμβάνει μια λειτουργία σύνοψης AI και πρώην μηχανικοί του Twitter κατασκευάζουν μια υπηρεσία σύνοψης ειδήσεων AI που ονομάζεται Particle.
Το πώς θα γίνει αυτό όσον αφορά την επισκεψιμότητα στους ίδιους τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους μένει να φανεί.
Ο Kantrowitz πιστεύει ότι οι χρήστες μπορεί να ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο αρχικό υλικό μόλις κεντριστεί η περιέργειά τους», γράφει.
Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι τουλάχιστον ορισμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι θα πάψουν να λειτουργούν καθώς οι προβολές σελίδων μειώνονται λόγω των περιλήψεων τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας λιγότερες πηγές για ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης όπως το Grok για να συνοψίσουν μακροπρόθεσμα.
Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι εκδότες ειδήσεων συνάπτουν συμφωνίες με παρόχους τεχνητής νοημοσύνης όπως η πρόσφατα ανακοινωθείσα συνεργασία του OpenAI με τους FT.
Άλλοι, όπως ο Axel Springer, το AP και η Le Monde, έχουν επίσης ανακοινώσει παρόμοιες κινήσεις.
Στην περίπτωση του X, μπορεί να πάρει τις ειδήσεις μέσω του trending — και χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο ίδιο το περιεχόμενο των ειδήσεων. Αυτό είναι και έξυπνο και ανησυχητικό, το τελευταίο από άποψη παραπληροφόρησης.
Το Grok's Stories κυκλοφορεί τώρα στους συνδρομητές Premium X.
Η πρόσβαση στο Premium ξεκινά από 8 δολ. το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης