Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαν να κερδίζεις το… τζακ ποτ στο λαχείο – Τα εκατομμύρια που βγάζουν οι ευρωβουλευτές, εξοργιστικές οι αμοιβές

Σαν να κερδίζεις το… τζακ ποτ στο λαχείο – Τα εκατομμύρια που βγάζουν οι ευρωβουλευτές, εξοργιστικές οι αμοιβές
Πώς οι ευρωβουλευτές βγάζουν εκατομμύρια από νομικές συμβουλές, ομιλίες και… θεραπείες για τον Covid
Το να είσαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνει αρκετά καλά.
Το να είσαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χρησιμοποιεί μεταλλικό νερό ως προστασία από τον Covid πληρώνει ακόμα καλύτερα.
Όπως αποκαλύπτει το Politico, ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Viktor Uspaskich κερδίζει 3 εκατ. ευρώ ετησίως από μια εταιρεία που ονομάζεται Edvervita, σύμφωνα με δημόσιες αποκαλύψεις.
Η Edvervita, που είναι κατά κύριο λόγο κτηματομεσιτική επιχείρηση, είναι επίσης ο κύριος μέτοχος μιας εταιρείας μεταλλικού νερού, της οποίας το προϊόν Uspaskich ισχυρίστηκε ότι μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί Covid-19, προκαλώντας έρευνα από τις αρχές, σύμφωνα με το λιθουανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο LRT.
Ο Uspaskich αντιμετώπισε πρόσφατα κατηγορίες για χρηματοδότηση σελίδας παραπληροφόρησης και, από τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό έρευνα για φερόμενη πρόσληψη ψεύτικων βοηθών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το απροσδόκητο κέρδος του ανεξάρτητου μέλους είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα θέση που κατέχει ένας ευρωβουλευτής.
Ωστόσο, νέες καταθέσεις από τους ευρωπαίους νομοθέτες —που προκλήθηκαν μετά το Qatargate — δείχνουν ότι η εξωτερική απασχόληση είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές είχε μια αμειβόμενη δραστηριότητα εκτός από τον μισθό του - αριθμός που πιθανώς υποτιμά το επίπεδο της εξωτερικής εργασίας επειδή οι νομοθέτες δεν υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ορισμένες δραστηριότητες που πληρώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια της ΕΕ, η οποία δημοσίευσε την ανάλυση των φακέλων.
Όλα είναι νόμιμα, εφόσον οι ευρωβουλευτές δεν συμμετέχουν σε άμεσες πιέσεις για λογαριασμό των άλλων εργοδοτών τους.
1_669.JPG
Business as usual

Στον απόηχο του σκανδάλου του Qatargate, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola κήρυξε το τέλος του "business as usual" και εισήγαγε νέους κανόνες που απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με οποιοδήποτε εξωτερικό εισόδημα, καθιστώντας θεωρητικά ευκολότερο τον εντοπισμό στοιχείων που φέρουν συγκρούσεις συμφερόντων.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις άφησαν πολλά κενά.
Οι νέοι κανόνες δεν ζητούν πλέον από τους ευρωβουλευτές να αναφέρουν ρόλους που πληρώνουν λιγότερο από 5.000 ευρώ ετησίως και οι νομοθέτες έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει μέτρα που θα τους απαγόρευαν να κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι για να ασκούν πιέσεις στη βάση δεδομένων διαφάνειας της ΕΕ.
«Μετά από όλα τα σκάνδαλα, μόνο οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι είναι ηθικά αποδεκτό να έχουν δευτερεύουσες δουλειές με εταιρείες που ασκούν πίεση στους θεσμούς», δήλωσε ο Nicholas Aiossa, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ.
Δεν έχουν συμμετάσχει όλοι οι ευρωβουλευτές ισότιμα στο δυνητικό μπόνους.
Η Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε ότι οι ευρωβουλευτές της πολιτικής δεξιάς και του κέντρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μετρητά και να κερδίσουν περισσότερα από τους αριστερούς.
Μεταξύ των ευρωβουλευτών που κερδίζουν χρήματα είναι ο Geoffroy Didier, Γάλλος ευρωβουλευτής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κερδίζει 115.200 ευρώ το χρόνο δουλεύοντας για μια δικηγορική εταιρεία, την CARLARA, η οποία διαθέτει γραφεία στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Οι ειδικότητες της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, περιλαμβάνουν τους τομείς των βιοεπιστημών και των χημικών, τις δικαστικές διαφορές που σχετίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ και τη βοήθεια προς τις «δημόσιες αρχές της ΕΕ πριν και μετά τους κανονισμούς».
Ο Σοσιαλιστής και Δημοκρατικός ευρωβουλευτής Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, κερδίζει περισσότερα από 21.000 ευρώ ετησίως δίνοντας ομιλίες.
Οι συνδρομές στο διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν το υπόλοιπο των 105.418 ευρώ του επιπλέον εισοδήματός του.
Περιλαμβάνουν το πολωνικό υποκατάστημα του Vienna Insurance Group, το οποίο είναι εγγεγραμμένο για να ασκεί πίεση στα ιδρύματα.
Σε ένα email, ο Belka αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια επικάλυψη με τον ασφαλιστικό τομέα και το έργο του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, ο Belka συμβουλεύει τη VIG μόνο για τα οικονομικά και τη διαχείριση, όχι για λόμπι, είπε, σημειώνοντας έναν «πολύ αυστηρό εσωτερικό κώδικα συμπεριφοράς» για την αποφυγή συγκρούσεων, όπως η αποφυγή ρόλων εισηγητών και η ψήφος μόνο της γραμμής του κόμματος S&D.
«Όταν πρόκειται για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των παράπλευρων εργασιών μου και της δουλειάς μου στο Κοινοβούλιο, φροντίζω να μην συμβεί αυτό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης