Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Απόβαση στο Νίγηρα με στρατιωτικούς συμβούλους, εξοπλισμό και ... συστήματα αεράμυνας

Ρωσία: Απόβαση στο Νίγηρα με στρατιωτικούς συμβούλους, εξοπλισμό και ... συστήματα αεράμυνας
Ενισχύεται περαιτέρω η ρωσική παρουσία στον Νίγηρα
Νέοι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και στρατιωτικός εξοπλισμός κατέφτασαν στον Νίγηρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της δυτικοαφρικανικής χώρας.
Μια πρώτη ομάδα περίπου 100 Ρώσων συμβούλων είχε φτάσει στον Νίγηρα στις 10 Απριλίου μαζί με συστήματα αεράμυνας.
Δύο στρατιωτικοί μεταφορείς έφτασαν το Σάββατο, σύμφωνα με την Tele Sahel, η οποία γνωστοποίησε ότι η Ρωσία έστειλε τώρα τρία φορτηγά αεροπλάνα με στρατιωτικό υλικό και εκπαιδευτές τον περασμένο μήνα μετά από συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής του κράτους Abdourahamane Tiani και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ LLoyd Austin επιβεβαίωσε την Πέμπτη 2/5 ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκατασταθεί σε αεροπορική βάση της Νιγηρίας κοντά στο αεροδρόμιο του Νιαμέι, όπου στεγάζονται επίσης στρατεύματα των ΗΠΑ.
Τόνισε μάλιστα ότι η ρωσική ανάπτυξη δεν αποτελούσε «σημαντικό ζήτημα... όσον αφορά την προστασία των δυνάμεών μας».
«Η αεροπορική βάση 101 όπου [βρίσκονται] οι δυνάμεις μας, είναι μια αεροπορική βάση της Νιγηρίας που συστεγάζεται με ένα διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι βρίσκονται σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση στις δυνάμεις των ΗΠΑ ή πρόσβαση σε τον εξοπλισμό μας», ανέφερε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου
Οι στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα, που ανέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα του Ιουλίου 2023, απέλασαν τα γαλλικά στρατεύματα που είχαν εγκατασταθεί στη χώρα, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλαν μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξώθησαν τους Αμερικανούς σε φυγή

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε τον Απρίλιο να αποσύρει τους 1.000 στρατιώτες της από τη χώρα και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Νιαμέι σχετικά με μια τακτική αποχώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μια βασική βάση drone κοντά στο Agadez, που κατασκευάστηκε με κόστος περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να καταγγείλουν την παρουσία του στη χώρα.
Στα τέλη Απριλίου, ο Νιγηριανός διπλωμάτης Ali Tassa εξήγησε ότι ο Νίγηρας είναι αποφασισμένος να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις από το έδαφός του.
«Η Ουάσιγκτον ήθελε αρχικά να διαπραγματευτεί τη συνέχιση μιας αεροπορικής βάσης, αλλά η νιγηριανή κυβέρνηση αρνήθηκε», υπογράμμισε ο Tassa.
Επισήμανε ότι ο Νίγηρας είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και κάθε χώρα που σέβεται την κυριαρχία του, προσθέτοντας ότι η χώρα του ενισχύει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.
Ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι ο Νίγηρας «ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του στρατού του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης