Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοκρατικοί - ΗΠΑ: Σημείο καμπής για τις σχέσεις με το Ισραήλ η επέμβαση στη Rafah - Έτοιμοι να βγάλουν από τη μέση τον Netanyahu

Δημοκρατικοί - ΗΠΑ: Σημείο καμπής για τις σχέσεις με το Ισραήλ η επέμβαση στη Rafah - Έτοιμοι να βγάλουν από τη μέση τον Netanyahu
Οι Δημοκρατικοί και ο Biden, φοβούνται την οριστική απώλεια της ψήφου των Αραβοαμερικανών και των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια τη βαθύτατη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση Netanyahu, καθώς το Ισραήλ κινείται με ολοένα μεγαλύτερη βιαιότητα στη Rafah, τη νότια πόλη της Γάζας, μετά από πολύμηνες προσπάθειες από αυτούς και τον πρόεδρο Biden να αποτρέψουν μια τέτοια επιχείρηση, αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios.
Μια πλήρους κλίμακας εισβολή μπορεί να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για τη σχέση των Δημοκρατικών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu - μια διπλωματική ισορροπία που κινείται ουσιαστικά σε τεντωμένο σχοινί.
Μάλιστα, ένας Δημοκρατικός της Βουλής μετέφερε στο Axios ότι η εισβολή θα «διαβρώσει περαιτέρω την υποστήριξη των Δημοκρατικών», ενώ ένας άλλος ανέφερε «βαθιά απογοήτευση» για την εγκατάλειψη των Ισραηλινών αιχμαλώτων από τον Benjamin Netanyahu, ο οποίος, όπως λένε, ενδιαφέρεται μόνο για τη συνέχιση του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισβολή στη Rafah «προκειμένου να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Hamas, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους», όπως διεμήνυσε στο διάγγελμά του και ο Netanyahu προ ολίγου.
Βέβαια δημόσια, ένας ισραηλινός αξιωματούχος μετέφερε στο NBC News ότι η «εισβολή του Ισραήλ» στη Rafah θα είναι «μια πολύ περιορισμένη» επιχείρηση με σκοπό την επίτευξη τακτικών στρατιωτικών στόχων κατά της Παλαιστινιακής Αντίστασης και την άσκηση πίεσης για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός με τους όρους του Ισραήλ.
Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτό δεν υποδηλώνει την έναρξη μεγάλης κλίμακας χερσαίας επίθεσης στην περιοχή, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απειλεί να κάνει εδώ και μήνες.
Οι Δημοκρατικοί και ο Biden, φοβούμενοι την οριστική απώλεια της ψήφου των Αράβων και των Μουσουλμάνων, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία ότι μια επίθεση στην πόλη θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή για τα περισσότερα από εκατομμύρια Παλαιστίνιους που καταφεύγουν εκεί, με τους Δημοκρατικούς βουλευτές να κάνουν έκκληση στον Biden να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Πρώτο βήμα ο περιορισμός αποστολής όπλων στο Ισραήλ, δεύτερο βήμα η καθαίρεση Netanyahu

Ενδικτικά, το μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Himes διαμηνύει στον Axios ότι η επίθεση μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε «λάθος κατεύθυνση», προσθέτοντας με νόημα ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε βάλει στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για τις 7 Οκτωβρίου.
Φυσικά, ο Δημοκρατικός βουλευτής υπονοεί ότι αντ' αυτού, δηάδή μιας στοχευμένης επιχείρησης κατά της Hamas, οι Ισραηλινοί τιμωρούν συλλογικά τους Παλαιστίνιους .
Άλλοι Δημοκρατικοί της Βουλής διαμηνύουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι η επίθεση μπορεί να είναι το σημείο καμπής για τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων στο καθεστώς Netanyahu, αναφέροντας ότι η εισβολή υπονομεύει την έως τώρα αμερικανική στήριξη στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Axios μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Biden διακράτησε, τελικά, ένα φορτίο αμερικανικών πυρομαχικών που προοριζόταν να μεταφερθεί στο Ισραήλ - σηματοδοτώντας το πρώτο «στοπ» στις προμήθειες όπλων από τις 7 Οκτωβρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο, ο Biden ζήτησε από το Τελ Αβίβ να εγγυηθεί ότι οι δυνάμεις των IDF θα χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικής κατασκευής όπλα στη Γάζα σε πλήρη αρμονία με το διεθνές δίκαιο.
Ακολούθως η κυβέρνηση του Ισραήλ υπέγραψε τον Μάρτιο μια επιστολή που εγγυάται ότι θα συμμορφωθεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις.
Παρόλα αυτά, δεν έκανε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Πλέον, μετά από τόσα παραπτώματα από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα μέινουν άπραγοι μπροστά στην πλήρη αυθαιρεσία του Netanyahu στη Γάζα.
Άλλωστε εκθέτει τους ίδιους και την υποτιθέμενη εικόνα φιλειρηνικής δύναμης που χτίζουν στη διεθνή κοινότητα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης