Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμόκ Zelensky, τους διώχνει όλους – Καρατόμησε και τον επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς

Αμόκ Zelensky, τους διώχνει όλους – Καρατόμησε και τον επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς
Αρμοδιότητα της Κρατικής Φρουράς είναι η ασφάλεια των δημόσιων προσώπων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απέλυσε και τον επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς, της υπηρεσίας που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου αυτήν την εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (9/5/2024).
Ο Zelensky απέπεμψε με διάταγμά του τον Serhii Rud, χωρίς να ορίσει τον αντικαταστάτη του.
Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι συνελήφθησαν δύο άνδρες, συνταγματάρχες στην Κρατική Φρουρά, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Zelensky και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας.
Αρμοδιότητα της Κρατικής Φρουράς είναι η ασφάλεια των δημόσιων προσώπων.
Σύμφωνα με την SBU, οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία και σκόπευαν να στρατολογήσουν στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας για να πάρουν όμηρο και να σκοτώσουν τον Zelensky.

Ξήλωσε και τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων

Νωρίτερα αντικατέστησε για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο, τον διοικητή των ειδικών του δυνάμεων, δηλαδή τον επικεφαλής της μονάδας η οποία επιχειρεί στα προσαρτημένα από την Μόσχα εδάφη.
Η απομάκρυνση του συνταγματάρχη Serhiy Lupanchuk και ο διορισμός του ταξίαρχου Oleksandr Trepak στην θέση του, ανακοινώθηκε με δύο διατάγματα στον ιστότοπο της προεδρίας χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για την κίνηση αυτή.
Από το 2014 ο Trepak συμμετείχε ενεργά στις αμυντικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των υποστηριζόμενων από την Ρωσία αυτονομιστών.
Ήταν επικεφαλής της προσπάθειας για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Donetsk μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τότε.

Συνεχείς αλλαγές στον ουκρανικό στρατό αλλά αποτέλεσμα...μηδέν

Η στρατιωτική δομή διοίκησης του ουκρανικού στρατού έχει αλλάξει σε διάφορα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, όταν ο Zelensky αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού Valery Zaluzhny με τον τότε διοικητή του στρατού ξηράς Alexander Syrsky σε έναν μεγάλο ανασχηματισμό.
Τότε, ο Zelensky δήλωσε ότι μια νέα στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και υποσχέθηκε να «επανεκκινήσει» το σύστημα φέρνοντας έμπειρους διοικητές που κατανοούν τις καθημερινές ανάγκες των στρατευμάτων.
Ο ανασχηματισμός ήρθε σε μια αβέβαιη στιγμή για την Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να αρχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά, εκμεταλλευόμενα τις ελλείψεις του ουκρανικού στρατού σε ανθρώπινο δυναμικό στο μέτωπο καθώς και τα μειωμένα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού.
Με ξεχωριστό διάταγμα, ο Zelensky διόρισε επίσης εκ νέου τον Dmytro Hereha διοικητή των δυνάμεων υποστήριξης του στρατού, θέση από την οποία είχε αποπεμφθεί τον Μάρτιο χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
Ο Lupanchuk διορίστηκε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αιφνίδια απόλυση του προκατόχου του Viktor Horenko.
Η απομάκρυνση του Horenko είχε φανεί τότε ως μια ένδειξη αυξανόμενης ρήξης μεταξύ του Zelensky και τον τότε αρχηγό στρατού που απομακρύνθηκε μήνες αργότερα.
Οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν δημόσιο προφίλ, αλλά θεωρείται ότι συμμετείχαν στις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης