Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Εργασιακά δικαιώματα και στις ... σεξεργάτριες

Βέλγιο: Εργασιακά δικαιώματα και στις ... σεξεργάτριες
Αν η κοπέλα αρνηθεί να πάει με έναν πελάτη πάνω από 10 φορές μέσα 6 μήνες, τότε ο εργοδότης/«προστάτης» δεν δικαιούται να την απολύσει, αλλά μπορεί να παραπέμψει τη διαφορά τους στη διαιτησία ειδικού κρατικού μεσολαβητή
«Εύχομαι να μας μιμηθούν και άλλες χώρες, που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στους γάμους ομοφύλων, στις αμβλώσεις, στην ευθανασία και τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ. Μακάρι το βελγικό μοντέλο να αποτελέσει αρχή ώστε να αντιστραφεί η τάση ποινικοποίησης των πελατών ιερόδουλων στην Ευρώπη», τόνισε με ικανοποίηση στους «Brussels Times» ο Daan Bauwens, εκπρόσωπος του συνδικάτου σεξεργατών του Βελγίου UTSOPI.
Η νέα εργασιακή νομοθεσία, που ψήφισε προ ημερών η βελγική Βουλή με 93 ψήφους υπέρ, 33 αποχές και καμία (!) κατά, αφορά μόνο τις εκδιδόμενες γυναίκες (και άνδρες) και όχι τις πορνοστάρ, τις στριπτιζέζ και τις παραγωγούς ερωτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, μέσα από webcam.
Βάσει αυτής, το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο με ολοκληρωμένη εργασιακή νομοθεσία για το σεξ επί πληρωμή.
Το πακέτο περιλαμβάνει αδιανόητα σε άλλες χώρες προνόμια, όπως η σύναψη εργασιακών συμβάσεων με τον… εργοδότη/ μαστροπό, ο οποίος θα πρέπει να είναι καταχωρισμένος σε ειδικά κρατικά μητρώα. Παράλληλα, οι πόρνες θα έχουν τη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης (η οποία ήταν απαγορευμένη ως το 2022) και αναζήτησης δεύτερης δουλειάς, καθώς οι συμβάσεις παροχής ερωτικών υπηρεσιών θα καλύπτονται από ρήτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Το βασικό είναι ότι, όπως κάθε εργαζόμενος, οι εργάτριες του σεξ στο Βέλγιο θα απολαμβάνουν υγειονομικής ασφάλισης, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, κανονικής άδειας και άδειας μητρότητας!
Οπως επεσήμανε εύστοχα ο Daan Bauwens, όλα αυτά σπάζουν την ηθική προκατάληψη και τα στερεότυπα απέναντι στο επάγγελμά τους.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ.
Βάσει του νέου νόμου, αν η πόρνη αρνηθεί να πάει με έναν πελάτη πάνω από 10 φορές μέσα 6 μήνες, τότε ο εργοδότης/«προστάτης» δεν δικαιούται να την απολύσει, αλλά μπορεί να παραπέμψει τη διαφορά τους στη διαιτησία ειδικού κρατικού μεσολαβητή του υπουργείου Εργασίας.
Πέραν αυτού, τα «κορίτσια» δικαιούνται να επιλέξουν τις συνθήκες της ερωτικής πράξης, να αρνηθούν να εκτεθούν σε παράθυρα-βιτρίνες τύπου Αμστερνταμ , που υπάρχουν και στο Βέλγιο, και να αρνηθούν να διαφημιστούν σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα αν πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους.
Οι ιερόδουλες μπορούν να καταγγείλουν ανά πάσα στιγμή τη σύμβασή τους χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να στερηθούν το επίδομα ανεργίας, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να εγκαταστήσει κουμπί συναγερμού στο δωμάτιο και να δέχεται επισκέψεις των συνδικάτων στον οίκο ανοχής.
Να σημειωθεί ότι το επάγγελμα της ιεροδούλου έχει αναγνωριστεί και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία, χωρίς όμως το πρωτόγνωρο δίχτυ προστασίας που απέκτησε το Βέλγιο.
Σύντομα θα εκδοθούν εκτελεστικά διατάγματα για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, που θα καθορίζουν τις διαστάσεις των δωματίων και τους κανόνες υγιεινής, τα τυπικά της απόκτησης επαγγελματικής άδειας, τη στελέχωση του μηχανισμού διαιτησίας κ.ά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης