Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων βόρεια του Kharkiv – Σε δύο ημέρες κατέλαβαν 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 11 χωριά και πόλεις

Εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων βόρεια του Kharkiv – Σε δύο ημέρες κατέλαβαν 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 11 χωριά και πόλεις
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν επίσης ολοένα και περισσότερο γέφυρες σε κοντινά υδάτινα σημεία για να απομονώσουν την ουκρανική άμυνα του Vovchansk από άλλες περιοχές
Οι ρωσικές επιθετικές προσπάθειες για την κατάληψη του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της σιωπηρής δυτικής πολιτικής ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συστήματα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να περικυκλώσουν το Vovchansk , καθώς  πλησιάζουν την ίδια την πόλη μέσω Buhruvatka, Starytsya και Izbytske στα δυτικά κατά μήκος του δρόμου C-210817 και μέσω Vovchanskyi Khutory στα ανατολικά κατά μήκος του δρόμου O-210825.
Η ρωσική κατάληψη οποιουδήποτε από αυτούς τους οικισμούς θα διακόψει τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) προς το Vovchansk και θα έκανε τα υπόλοιπα GLOC (αυτοκινητόδρομος T-2104) όλο και πιο κρίσιμα για την άμυνα της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν επίσης ολοένα και περισσότερο γέφυρες σε κοντινά υδάτινα σημεία για να απομονώσουν την ουκρανική άμυνα του Vovchansk από άλλες περιοχές.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets εκτίμησε ότι το Vovchansk είναι η κύρια ρωσική προσπάθεια στη βόρεια κατεύθυνση της Περιφέρειας Kharkiv και ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να παρακάμψουν το ίδιο το Vovchansk από τα νοτιοδυτικά και τα νότια.
Ο Mashovets σημείωσε ότι η εγγύτητα του Vovchansk στα διεθνή σύνορα προσφέρει στις ρωσικές δυνάμεις «πολλές ευκαιρίες», συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις με περιορισμένες δυνάμεις και μέσα για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η Ρωσική προέλαση βόρεια του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα πρόσθετες επιβεβαιωμένες τακτικές προόδους στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv στην κατεύθυνση Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv) και συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή στις 12 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νότιο Ohirtseve (δυτικά του Vovchansk), υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ολόκληρη την Ohirtseve.
Ένας Ουκρανός αξιωματικός που μάχεται στην κατεύθυνση του Vovchansk σημείωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκείς οχυρώσεις στην περιοχή, αναφέροντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Vovchansk και ότι ήδη πραγματοποιούνται μάχες εντός της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Hatyshche (ακριβώς βορειοδυτικά του Vovchansk) και το Tykhe (ακριβώς ανατολικά του Vovchansk) δεδομένης της αναφοράς του Ουκρανού αξιωματικού ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Vovchansk και οι Ρώσοι ισχυρισμοί για οδομαχίες στο Vovchansk.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην Buhruvatka (δυτικά του Vovchansk), υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πιθανώς παγιώσει τις θέσεις μεταξύ των διεθνών συνόρων και της περιοχής Buhruvatka-Starytsya.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 2,5 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση Vovchansk και σημείωσε ότι η ρωσική διοίκηση έχει αναπτύξει τουλάχιστον τέσσερα τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκίων του 11ου Σώματος Στρατού (Στρατιωτική Περιοχή του Λένινγκραντ [LMD]) στο Vovchansk κατεύθυνση.
Με βάση ορισμένες πηγές, ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βάθος 7 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 30 χιλιομέτρων στην κατεύθυνση του Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους στην κατεύθυνση Lytpsi (βόρεια της πόλης του Kharkiv) και συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή στις 12 Μαΐου.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν μάχες προς την κατεύθυνση Lyptsi κοντά στο Hlyboke (βόρεια του Lyptsi) και το Lukyantsi.
H ρωσική επίθεση προς το Lyptsi είναι βοηθητική στη ρωσική προσπάθεια προς το Vovchansk, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει από 3,2 έως 3,7 χιλιόμετρα προς το Hlyboke και το Lukyantsi.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν τρία τάγματα μηχανοκίνητων όπλων στην κατεύθυνση Lyptsi και ότι η ρωσική διοίκηση φέρνει εφεδρεία από το 11ο και νεοσύστατο 44ο σώμα στρατού (και τα δύο LMD) στην περιοχή Zhuravlevka-Ustinka-Vergilivka στο Belgorod.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βάθος 8 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 20 χιλιομέτρων στη δυτική διείσδυση στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv.
Ουκρανικές πηγές σημείωσαν ότι ορισμένοι οικισμοί στη βόρεια κατεύθυνση του Kharkiv παραμένουν αμφισβητούμενες "γκρίζες ζώνες" παρά τις ρωσικές προόδους σε αυτούς τους οικισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης