Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταρκτική: Πραγματικό θησαυρό, 511 δισεκ. βαρελιών πετρελαίου εντόπισαν οι Ρώσοι - Σημείο κλειδί για BRICS η απαγορευμένη περιοχή

Ανταρκτική: Πραγματικό θησαυρό, 511 δισεκ. βαρελιών πετρελαίου εντόπισαν οι Ρώσοι - Σημείο κλειδί για BRICS η απαγορευμένη περιοχή
Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι στην περιοχή της ψυχρότερης και πιο αφιλόξενης ηπείρου τα εν λόγω κοιτάσματα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε 511 δισ. βαρέλια πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Πάταγο προκαλεί από εχθές 13/5, η είδηση για ένα πραγματικά τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο ανακάλυψαν οι Ρώσοι στην απόκοσμη Ανταρκτική.
Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για τον μαύρο χρυσό, αλλά πώς μπαίνει στο παιχνίδι το... Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρχικά αξίζει να σημειωθεί, πως το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα έχει εντοπιστεί σε απαγορευμένη περιοχή με τις ισορροπίες να είναι ιδιαίτερα λεπτές.
Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, πλοίο της ρώσικης εταιρείας γεωλογικών ερευνών Rosgeo, το οποίο φέρεται να πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα, ανακάλυψε τα κοιτάσματα - μαμούθ που θα μπορούσαν να είναι μακράν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι αναφέρουν ότι στην περιοχή της ψυχρότερης και πιο αφιλόξενης ηπείρου, τα εν λόγω κοιτάσματα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε 511 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, πρόκειται για περίπου 200 δισ. περισσότερα από τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα της Βενεζουέλας και της Σαουδικής Αραβίας των δύο χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει τη Ρωσία, μέλος των BRICS στην κορυφή του χάρτη, καθιστώντας την μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο. Ωστόσο, η τεράστια ανακάλυψη πετρελαίου έχει ένα τίμημα, καθώς η Ρωσία θα δυσκολευτεί αρκετά να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή.
Αυτό καθώς η απόκοσμη Ανταρκτική προστατεύεται από τη Συνθήκη του 1959.
Οι έρευνες της Rosgeo έδειξαν επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που διεκδικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την 5η μεγαλύτερη ήπειρο στον κόσμο να αποτελεί ούτως ή άλλως απαγορευμένη ζώνη για τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητες.

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής 

Όπως αναφέρθηκε, η Ανταρκτική προστατεύεται από τη Συνθήκη του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε εξόρυξη ορυκτών πηγών ή πετρελαίου.
Η Συνθήκη δηλώνει ότι καμία χώρα δεν κατέχει το έδαφος και ορίζει την περιοχή ως ήπειρο αφιερωμένη στην ειρήνη και την επιστήμη, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύονται όλες οι πετρελαϊκές εξελίξεις στην περιοχή.
Η συνθήκη επικυρώθηκε από αυτές τις 12 χώρες το 1961, αλλά ο αριθμός των υπογραφόντων συνέχισε να αυξάνεται και τώρα ανέρχεται σε 56.
Καταγραφή_20.PNG
Διασφαλίζει επίσης ότι καμία δραστηριότητα δεν θα ενισχύσει ή θα μειώσει τις προηγούμενες θέσεις σε σχέση με εδαφικές διεκδικήσεις. Επίσης, απαγορεύει τις πυρηνικές εκρήξεις και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων.
Επιπλέον, ακριβώς εκεί που η Ρωσία βρήκε αυτή τη μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου, είναι μια περιοχή που διεκδικούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή, γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερη ένταση στην ανακάλυψη.
Τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 80 δισεκατομμύρια βαρέλια και αν μπορούσε να ανακτήσει το πετρέλαιο από την Ανταρκτική, θα πενταπλασίαζε τα σημερινά της αποθέματα.
Επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανταρκτική. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ενώ ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία έχουν διεκδικήσει την ήπειρο, και τα δύο έθνη διατηρούν το δικαίωμα να το κάνουν.

Πώς θα αναδειχθούν οι... BRICS

Η χώρα των BRICS, η Ρωσία, υπέβαλε τα αποδεικτικά στοιχεία για την ανακάλυψη πετρελαίου στην Ανταρκτική στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Commons την περασμένη εβδομάδα. Η επιτροπή αξιολογεί τα έγγραφα σχετικά με την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πλοία που ανήκουν στη ρωσική Rosgeo, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία γεωλογικών εξερευνήσεων από το Κρεμλίνο.
Η συμμαχία BRICS πρόκειται να επωφεληθεί από τη μεγάλη ανακάλυψη πετρελαίου από τη Ρωσία στην περιοχή της Ανταρκτικής. Η BRICS ελέγχει ήδη το 42% της παγκόσμιας προμήθειας και οι γεωτρήσεις στην Ανταρκτική ωθούν τους αριθμούς υψηλότερα. Ενώ οι ΗΠΑ θα είναι η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο το 2024, οι BRICS επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης