Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο ξεγύμνωμα της Δύσης - Ο πόλεμος στην Ουκρανία φανέρωσε την ανωτερότητα της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο

Το μεγάλο ξεγύμνωμα της Δύσης - Ο πόλεμος στην Ουκρανία φανέρωσε την ανωτερότητα της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο
Ο Mike Nagata έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του Αμερικανικού Στρατού ως προς τις δυνατότητές του να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο σε σχέση δε με τις αντίστοιχες δυνατότητες της Μόσχας
Οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των  εκπαιδευμένων από το ΝΑΤΟ ουκρανικών και μισθοφόρικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχουν καταρρίψει μια σειρά από μύθους δεκαετιών σχετικά με την ανωτερότητα των δυτικών όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ έναντι αυτού της Ρωσίας.
Ίσως  αυτό δεν καταδείχνεται πουθενά αλλού τόσο πρόδηλα όσο στο πεδίο του  ηλεκτρονικού πολέμου - ένας τομέας που ως γνωστόν παίζει καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες μορφές πολέμου, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κλίμακά τους.

Διογκώνεται το χάσμα ΗΠΑ - Ρωσίας

Εν προκειμένω, ο απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού και πρώην διοικητής προδιαγραφών Mike Nagata έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του Αμερικανικού Στρατού ως προς τις δυνατότητές του να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο, προειδοποιώντας ότι η Αμερική «υστερεί» παρασάγγας από τους αντιπάλούς της σε αυτόν τον τομέα παρά τις αγωνιώδιες προσπάθειές της.
«Το χάσμα ανάμεσα στο πού πρέπει να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο πού βρισκόμαστε, κατά την κρίση μου, συνεχίζει να διογκώνεται - όχι παντού, αλλά σε πάρα πολλούς κρίσιμους τομείς», τόνισε ο Nagata σε συνέδριο της Εβδομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων στην Τάμπα της Φλόριντα.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα η ηγεσία της – από ανώτερους στρατιωτικούς μέχρι μη στρατιωτικούς αναλυτές χάραξης πολιτικής – πρέπει να είναι πρόθυμη να αναλάβει περισσότερο ρίσκο και να πειραματιστεί, υιοθετώντας και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες», προέτρεψε ο Nagata, αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που θέτει ο ρωσικός εξοπλισμός ηλεκτρομαγνητικής εμπλοκής.
Τα ... απογοητευτικά συναισθήματα του απόστρατου ανώτερου αξιωματικού εκφράστηκαν και από άλλους αξιωματούχους στη διάσκεψη, οι οποίοι επίσης παραπονέθηκαν για το προβάδισμα της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο, σε συνδυασμό με τις κρίσιμες επενδύσεις της Μόσχας σε δυνατότητες ηλεκτρομαγνητικής εμπλοκής.
Απεναντίας, οι αντίστοιχες προσπάθειες των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες επικεντρώθηκαν στη συλλογή πληροφοριών σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης εναντίον, δε, ασθενέστερων δυνάμεων.

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ... έσβησαν τις ουκρανικές επιθέσεις

Την απαισιόδοξη εκτίμηση του Nagata συμμερίστηκε και ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, Daniel Patt, σε μια πρόσφατη έκθεσή του, που απεστάλη στο Κογκρέσο.
Ο Patt προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι η τελειοποίηση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου από τον ρωσικό στρατό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας των βλημάτων πυροβολικού Excalibur των 155 χιλιοστών που αποστέλλονται στην Ουκρανία κατά 8%, και πιο συγκεκριμένα στο 62% - από το 70%!.
«Εξετάζουμε πολλές παραλλαγές, αναζητούμε κάποιο πλεονέκτημα», τόνισε σχετικά ένας ανώνυμος αμερικανός αξιωματούχος στο Defense One, καταδείχνοντας τις αγωνιώδεις αμερικανικές προσπάθειες να αυξήσουν την κινητικότητα των συστημάτων τους και να αποτρέψουν την αποτελεσματική αντίδραση του εχθρού.
«Θα δείτε κάποια συστήματα να βγαίνουν τους επόμενους μήνες… Πέρασαν οι μέρες που χρησιμοποιούσαμε τη SATCOM από μια σταθερή τοποθεσία. Τώρα τα επεκτείνουμε σε μια κινούμενη πλατφόρμα στο δρόμο προς τον στόχο, ο οποίος αλλάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις επικοινωνίες», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία έπαιξε έγκαιρα το χαρτί του ελεκτρονικού πολέμου και δικαιώθηκε

Η έκταση του χάσματος μεταξύ των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έγινε ολοφάνερη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ένα άθλιο εγχείρημα στο οποίο το ΝΑΤΟ έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τον πιο προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό της - συμπεριλαμβανομένης μιας συστοιχίας κατευθυνόμενων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων επικοινωνιών...
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί ολοένα και πιο ικανές να παρεμποδίζουν τα πάντα, από τις προαναφερθείσες κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού και JDAM, μέχρι drones μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους, αεροσκάφη, ακόμη και ... δορυφορικές απειλές ιδιωτών που παρέχουν υποστήριξη στον στρατό της Ουκρανίας.
Άλλωστε, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προ πολλού διαδεί το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού πολέμου, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, έχουν προσαρμοστεί ανάλογα και δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, όπως παρατηρούν οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές.
«Ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου εξελίσσεται. Εάν νωρίτερα, αυτός ο εξοπλισμός προστάτευε μεγάλους σχηματισμούς, σήμερα μιλάμε για αυτές τις συσκευές που πρακτικά εξατομικεύονται - για την καταστολή των drones και ούτω καθεξής. Σήμερα, η παραγωγή τους γίνεται φθηνότερη και βλέπουν μια μαζική εμφάνιση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε στο Sputnik την περασμένη εβδομάδα ο Nikolay Kostikin, ειδικός από το Γραφείο Στρατιωτικής Πολιτικής Ανάλυσης που εδρεύει στη Μόσχα.
Βέβαια, ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα παλιό Success Story που χρονολογείται από τα μέσα του 20ου αιώνα επί τη βάσει του σοβιετικού στρατιωτικού δόγματος στην «ολική ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πολέμου και των πόρων φυσικής καταστροφής» στο πεδίο της μάχης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου μεσαίας, μεγάλης και μεγάλης εμβέλειας.
Η Ρωσία αξιοποίησε και επέκτεινε αυτές τις δυνατότητες μέσω έγκαιρων επενδύσεων για τη βελτίωση αυτών των συστημάτων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 κι εντεύθεν οπότε και το τοπίο των εξοπλισμών της άλλαξε άρδην.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης