Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική οικονομία ταπείνωσε τη Δύση - EBRD: Ανάπτυξη 2,5% το 2024, παρά τις δυτικές κυρώσεις

Η ρωσική οικονομία ταπείνωσε τη Δύση - EBRD: Ανάπτυξη 2,5% το 2024, παρά τις δυτικές κυρώσεις
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ του πολέμου στην Ουκρανία
Η ρωσική οικονομία φάνηκε περισσότερο ανθεκτική απ' ό,τι προβλεπόταν και θα συνεχίσει φέτος να αναπτύσσεται παρά τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ, BERD, EBRD) που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Πιστεύω πως δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως πολλοί το ήλπιζαν», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεάτα Γιαβόρτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ.
Η Ρωσία, η οποία γνώρισε πέρυσι οικονομική ανάπτυξη 3,6%, αναμένεται ότι θα καταγράψει φέτος άνοδο του ΑΕΠ της κατά 2,5%, δηλαδή 1,5% περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΤΑΑ.

Πάνω από τα προ πολέμου επίπεδα η ρωσική οικονομία

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ του πολέμου στην Ουκρανία.
Η χώρα «επικέντρωσε την οικονομία της στην πολεμική προσπάθεια. Αυτό οδηγεί συνεπώς σε μια πιο γρήγορη ανάπτυξη», όμως «μεταφράζεται άραγε σε μια βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού της; Μπορούμε να αμφιβάλλουμε», εκτιμά η Γιαβόρτσικ.
Σύμφωνα με την EBRD, οι κυρώσεις, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν τέλεια, έχουν περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές τεχνολογίας και προστίθενται στην αποχώρηση πολυεθνικών καθώς και στην έξοδο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων φαίνεται ήδη στις ζημιές ρεκόρ που ανακοινώθηκαν στην αρχή του μήνα από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, ανέφερε η Γιαβόρτσικ. «Μεσοπρόθεσμα η ρωσική ανάπτυξη θα είναι κατώτερη αυτού που θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης