Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κλεψιά του αιώνα και με τη... νομική βούλα: Η Εσθονία ενέκρινε νόμο για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

Η κλεψιά του αιώνα και με τη... νομική βούλα: Η Εσθονία ενέκρινε νόμο για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία
Από πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δήμευση ξένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα μονομερών περιορισμών της ΕΕ
Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ψήφισε νόμο που θα νομιμοποιήσει τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα «με σκοπό την αποκατάσταση της Ουκρανίας» όπως αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του εσθονικού κοινοβουλίου.
65 μέλη της Βουλής ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου, ενώ 3 ήταν κατά.
«Η ανάπτυξη νομικών κανόνων για τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων είναι ένα σύνθετο έργο, στο οποίο εργάζονται πολλές συμμαχικές χώρες [ΝΑΤΟ] και διεθνείς οργανισμοί.
Η Εσθονία διαδραματίζει το ρόλο της», σχολίασε ο πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου, Hendrik Johannes Terras.
Η ανακοίνωση του κοινοβουλίου αναφέρει ότι ο νόμος που εγκρίθηκε θα επιτρέψει τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και εταιρειών που, κατά τη γνώμη των εσθονικών αρχών, συνεισέφεραν στο SVO (ειδική σταρτιωτική επιχείρηση), ως προκαταβολή για αποζημίωση που πρέπει να πληρώσουν στην Ουκρανία.
Στις 18 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Margus Tsahkna δήλωσε ότι η Εσθονία σκοπεύει να δημιουργήσει προηγούμενο και να επιλύσει το ζήτημα της μεταφοράς περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κίεβο.
Από πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δήμευση ξένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα μονομερών περιορισμών της ΕΕ και τη μεταφορά τους σε άλλο πρόσωπο ή κράτος.
Ταυτόχρονα, από το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησε ενεργές εργασίες για την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να γίνει νόμιμη η κατάσχεση των κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 200 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περίπου 24 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων είναι δεσμευμένα στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης