Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ - Ζητούν εγκαθίδρυση ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα

Αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ - Ζητούν εγκαθίδρυση ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα
Καταδικάζουν έντονα την «παρεμπόδιση του Ισραήλ στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας» οι αραβικές χώρες
Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στο Μπαχρέιν, ζητεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και εγκαλεί το Ισραήλ για «παρεμπόδιση» στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Την ίδια στιγμή, οι αραβικές χώρες απαιτούν την εγκαθίδρυση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταβατικά, μέχρι να λάβει σάρκα και οστά η λύση των δύο κρατών.
Το αίτημα περιέχεται στη «Διακήρυξη της Μανάμα» των 22 κρατών-μελών του οργανισμού, τα οποία διαβουλεύονται στη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.
«Τονίζουμε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από όλες τις περιοχές της Λωρίδας (και) να αρθεί η πολιορκία που της έχει επιβληθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, οι αραβικές χώρες ζητούν, τόσο από την κυβέρνηση Netanyahu, όσο και από τη Hamas, την απελευθέρωση «ομήρων και κρατουμένων».
«Καταδικάζουμε έντονα την παρεμπόδιση του Ισραήλ στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική του κλιμάκωση επεκτείνοντας την επιθετικότητά του κατά της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», προστίθεται στην κοινή δήλωση.
Ο οργανισμός επανέλαβε, επίσης, την πάγια προσέγγισή του για μια λύση δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.
Το ανακοινωθέν δεν παραλείπει να καλέσει όλες αδιακρίτως τις παλαιστινιακές φατρίες σε άμεση ένταξη στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία είπε ότι είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού».
«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να συνενωθεί η αραβική περιοχή», επισήμανε με τη σειρά του στη σύνοδο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Η ενότητα και η αλληλεγγύη σε όλο τον αραβικό κόσμο θα ενίσχυε τη φωνή της περιοχής και θα ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή σας στην παγκόσμια σκηνή», σημείωσε.
Στην ίδια σύνοδο ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο Al-Sisi, η χώρα του οποίου μεσολάβησε στις συνομιλίες εκεχειρίας, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να αποφεύγει την ευθύνη και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης