Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής παραδοχή Bridgewater – Ακόμη και οι επαγγελματίες δυσκολεύονται στις επενδύσεις, υποτιμημένος ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Πρωτοφανής παραδοχή Bridgewater – Ακόμη και οι επαγγελματίες δυσκολεύονται στις επενδύσεις, υποτιμημένος ο γεωπολιτικός κίνδυνος
Οι ΗΠΑ για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, θα χρειαστούν πραγματικά περιοριστική πολιτική
Σε μια πρωτοφανή παραδοχή προχώρησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο.
Παραδέχτηκε πόσο δύσκολο είναι, ακόμη και για την εταιρεία του, να κάνει σωστά τις συστάσεις και τις επενδύσεις στην αγορά.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bridgewater Associates, Nir Bar Dea, στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, οι μεμονωμένοι επενδυτές, «πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι θα κάνουν λάθος μέχρι να χτίσουν ένα ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο.
Οι επενδυτές έχουν «την τάση να κοιτάζουν αυτό που μόλις βιώσαμε και να το προεκτείνουν», είπε ο Bar Dea, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη δεκαετία ήταν «ευθύς για τους επενδυτές».
«Όταν κοιτάξετε τα τελευταία 15 χρόνια, τα… αστέρια ήταν ευθυγραμμισμένα με τους επενδυτές.
«Ήταν μια τρομερή περίοδος», είπε.
Επιστρέφοντας στην περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-09, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν χαμηλές, με τεράστια ρευστότητα, μηδενικά επιτόκια και μηδενικό πληθωρισμό και οι γεωπολιτικές συνθήκες ήταν αποπληθωριστικές, είπε.
«Ήταν απλώς μια πολύ μεγάλη διαδρομή.
«Μετά είχαμε το χτύπημα του COVID, αλλά και πάλι υπήρχε πολλή ρευστότητα, πλημμυρίζουμε ξανά… δημοσιονομικά, νομισματικά ιωβηλαία, και είναι αρκετά απίστευτο», είπε.
Ειδικά όταν πρόκειται για τις αμερικανικές μετοχές που είχαν ισχυρή απόδοση την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν τα πράγματα αλλάζουν και πώς μπορούν να προετοιμαστούν για αυτό.

Αλλάζουν οι όροι των επενδύσεων

«Αν κάνουμε απλώς έναν απολογισμό του τι συμβαίνει τώρα… οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερες, τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα με τρόπο που υπάρχει εμπόδιο για τους επενδυτές να λαμβάνουν αποφάσεις, το σκηνικό της γεωπολιτικής έχει αλλάξει. «Από αποπληθωριστικό έγινε πολύ πιο πληθωριστικό», είπε.
Για παράδειγμα, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα τις ανησυχίες τους για τους δασμολογικούς πολέμους ΗΠΑ-Κίνας, τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει το παγκόσμιο τοπίο.
Προσβλέποντας στο μέλλον, «πολλά φαίνονται πολύ, πολύ διαφορετικά… και η συμβουλή μου προς τους επενδυτές εδώ είναι να μην χρησιμοποιούν το playbook για τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια αλλά να βρουν αυτό για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια», είπε ο Bar Dea.
«Το μεγαλύτερο λάθος που νομίζω ότι κάνουν οι επενδυτές είναι ότι αναπτύσσουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και η συμβουλή μας προς τους επενδυτές μας είναι, πρώτον, να κοιτάξουν το χαρτοφυλάκιό τους και να βεβαιωθούν ότι το καταλαβαίνουν σωστά.
«Και αυτό που εννοώ με αυτό είναι, απλά μην υποθέσετε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι σαν την προηγούμενη», είπε ο Bar Dea.
Στη συνέχεια, οι επενδυτές θα πρέπει να καθορίσουν σε ποια περιβάλλοντα τα χαρτοφυλάκιά τους θα έχουν καλή απόδοση και στη συνέχεια να κάνουν τεστ ακραίων καταστάσεων, θέτοντας ερωτήσεις όπως τι θα συμβεί εάν η νομισματική πολιτική παραμένει σφιχτή ή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος.
Θα πρέπει να μετρήσουν αυτές τις απαντήσεις σε σχέση με συγκεκριμένους στόχους χαρτοφυλακίου και να κλείσουν αυτά τα κενά κάνοντας ένα από τα τρία πράγματα: μετατόπιση κατανομών, εναλλαγή εντός των κατανομών — όπως η διατήρηση των μετοχών, αλλά επιλέγοντας εκείνες τις μετοχές που αποδίδουν περισσότερο όπως θέλει ο επενδυτής σε σχέση με τους στόχους τους — ή "δημιουργώντας ροές επιστροφής που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα τα προβλήματα που τους ανησυχούν."
Ο Bar Dea έκανε επίσης μια παρατήρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ, πιστεύω ότι για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, θα χρειαστούν πραγματικά περιοριστική πολιτική», είπε.
«Η πραγματικότητα είναι για να μειώσετε τον πληθωρισμό πρέπει να επιβραδύνετε και την οικονομία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης