Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο στην Eρυθρά Θάλασσα: Οι Houthi χτύπησαν ελληνόκτητο τάνκερ - Ανήκει στο σκιώδη στόλο και μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο

Μυστήριο στην Eρυθρά Θάλασσα: Οι Houthi χτύπησαν ελληνόκτητο τάνκερ - Ανήκει στο σκιώδη στόλο και μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο
Οι βάσεις δεδομένων εμφανίζουν το σκάφος με εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες στην Κύπρο και ότι τελεί υπό ελληνική διαχείριση - Συνδέεται τόσο με τη μεταφορά ρωσικού αργού όσο και με το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Με αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) οι Houthi χτύπησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαϊου 2024 ένα πετρελαιοφόρο που φέρει σημαία Παναμά και είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται για το «M/T Wind» το οποίο έδεσε πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα.
Το χτύπημα του πυραύλου είχε ως αποτέλεσμα εισρεύσουν ύδατα στο πλοίο, επηρεάζοντας την πρόωση.
Ένα σκάφος του διεθνούς συνασπισμού ανταποκρίθηκε στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε τελικά βοήθεια.
Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και συνεχίζει αυτοδύναμο.
«Η συνεχιζόμενη απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν, ανταρτών Houthi απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Anden», αναφέρει η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι βάσεις δεδομένων εμφανίζουν το σκάφος με εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες στην Κύπρο και ότι τελεί υπό ελληνική διαχείριση
Το πλοίο διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ στις 12-13 Μαΐου και το τελευταίο σήμα του AIS από το μεσαίο σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα έγραφε ως προορισμό το «China for Orders».
Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε αρχικά τη θέση του σκάφους ως 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Al Hudaydah της Υεμένης, αλλά σε μεταγενέστερες εκθέσεις τροποποίησε τη θέση σε 98 μίλια νότια της Al Hudaydah.
«Η πρόσκρουση του βαλλιστικού πυραύλου κατά του πλοίου προκάλεσε πλημμύρα που οδήγησε σε απώλεια πρόωσης και διεύθυνσης», αναφέρει η CENTCOM.
«Ένα σκάφος του συνασπισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια.
Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Η M/T Wind συνέχισε την πορεία της με δική της ισχύ».
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε φωτιά στο σκάφος
Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey λέει ότι η φωτιά ήταν στο μηχανισμό πρόωσης, αλλά ότι «μία από τις μονάδες διεύθυνσης του σκάφους φέρεται να λειτουργούσε».


Η πορεία του πλοίου 

Το σκάφος ερχόταν από το Novorossiysk της Ρωσίας και φαίνεται να έχει μια κρυφή ιστορία που το συνδέει τόσο με τη μεταφορά ρωσικού αργού όσο και με το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, η Wind είναι ένα τάνκερ του Dark Fleet (Σκιώδου στόλου) που όχι μόνο γνωρίζουμε πολύ καλά από τη Βενεζουέλα, αλλά μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο χθες το βράδυ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Και ενώ ο κόσμος γνωρίζει τώρα το σκάφος ως "Wind", το ψευδώνυμό της στη Βενεζουέλα ήταν "King", γράφει το TankerTrackers.com σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η βάση δεδομένων Equasis δείχνει ότι το σκάφος που είναι τώρα νηολογημένο στον Παναμά, το 2022 ήταν νηολογημένο στις Κομόρες.
Επέστρεψε στο μητρώο του Παναμά το 2023 αφού είχε εγκαταλείψει τη σημαία του Παναμά το 2021.
Οι Houthi δεν ήταν η πρώτη φορά που χτυπούσαν δεξαμενόπλοια σκιώδους στόλου.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, φημολογήθηκε ότι είχαν υποσχεθεί ασφαλή διέλευση στα δεξαμενόπλοια που ταξίδευαν μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Τον Απρίλιο, ωστόσο, επιτέθηκαν επίσης σε δύο δεξαμενόπλοια, το Andromeda Star χωρητικότητας 115.600 dwt (με νηολόγιο στον Παναμά) και το 81.270 dwt Maisha (με νηολόγιο στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα)
Το Andromeda Star χτυπήθηκε αναφέροντας όμως  μικρές ζημιές.
Οι αναφορές ανέφεραν ότι είχε πουληθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα από τους βρετανούς ιδιοκτήτες του σε εταιρεία εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες.
Δεν είναι σαφές γιατί δέχθηκε επίθεση το Wind.
Δεν υπάρχουν εμφανείς διασυνδέσεις με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, τις οποίες οι Houthi δήλωσαν ως στόχοι των προσπαθειών τους.
Στο τέλος της εβδομάδας, ο ηγέτης των Hoythi επανέλαβε την απειλή εναντίον όλων των ναυτιλιακών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και είπε ξανά ότι επεκτείνουν την εμβέλειά τους ισχυριζόμενοι ανεπιβεβαίωτες επιθέσεις στο Ισραήλ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-18_210131.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης