Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova: Η Ρωσία καλεί τη Γαλλία να μην ασκήσει βία στη Νέα Καληδονία – Χρεοκόπησε η αποικιοκρατική της πολιτική

Zakharova: Η Ρωσία καλεί τη Γαλλία να μην ασκήσει βία στη Νέα Καληδονία – Χρεοκόπησε η αποικιοκρατική της πολιτική
H κρίση στη Νέα Καληδονία είναι «το αποτέλεσμα ελλιπών προσπαθειών αποαποικιοποίησης, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών 
Η Ρωσία καλεί τη Γαλλία να απόσχει από τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη Νέα Καληδονία και να βεβαιωθεί ότι σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατική πολιτική που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας στις 13 Μαΐου.
«Οι εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε μαζικές ταραχές που έχουν κυριεύσει το νησί, με αρκετούς ντόπιους και αστυνομικούς να σκοτώνονται, δεκάδες ένστολους να τραυματίζονται και εκατοντάδες διαδηλωτές να συλλαμβάνονται», ανέφερε η ίδια.
Η Ρωσία ενθαρρύνει το Παρίσι «να απέχει από την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, για να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Καληδονίας και άλλων υπερπόντιων εδαφών υπό τον έλεγχό της».
Η Zakharova δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πιστεύει ότι η κρίση στη Νέα Καληδονία είναι «το αποτέλεσμα ελλιπών προσπαθειών αποαποικιοποίησης και ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η πολιτική της Γαλλίας απέναντι στις πρώην αποικίες της, αν και μετονομασμένες σε υπερπόντια εδάφη, είναι αδιέξοδη».
«Είναι σαφές ότι τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Καληδονία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων αντιφάσεων, καθώς οι αυτόχθονες κάτοικοί της, ο λαός Κανάκ, που αποτελεί περίπου το 40% του πληθυσμού αυτής της γαλλικής υπερπόντιας επικράτειας, είναι ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι με την κατάσταση.», συνέχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης