Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Καταρρέει ο Netanyahu - Απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση ο Gantz, ζητά σχέδιο πολέμου έως τις 8/6

Ισραήλ: Καταρρέει ο Netanyahu - Απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση ο Gantz, ζητά σχέδιο πολέμου έως τις 8/6
Το τελεσίγραφο του Gantz είναι αποτέλεσμα μηνών εντάσεων στην κυβέρνηση του Netanyahu σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου
Τελεσίγραφο στον κυβερνητικό του εταίρο Benjamin Netanyahu έστειλε ο Benny Gantz, ο οποίος απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Ισραήλ εάν δεν δεσμευτεί σε ένα νέο σχέδιο για τον πόλεμο με τη Hamas και τα επακόλουθά του.
Σε τηλεοπτική δήλωση το βράδυ του Σαββάτου, ο Gantz, στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην στρατηγός που προσχώρησε στον συνασπισμό του Netanyahu μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ζήτησε από την κυβέρνηση να συμφωνήσει ένα σχέδιο έξι σημείων, συμπεριλαμβανομένου ενός προτύπου για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, έως τις 8 Ιουνίου.
Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, ο Gantz είπε ότι θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του Εθνική Ενότητα - το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα προκύψει από τις νέες εκλογές ως η μεγαλύτερη ομάδα - από την κυβέρνηση.
«Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε ο Gantz, απευθυνόμενος απευθείας στον Netanyahu.
«Ο Netanyahu πριν από μια δεκαετία θα έκανε το σωστό.
Είστε πρόθυμοι να κάνετε το σωστό και πατριωτικό σήμερα;».
Το γραφείο του Netanyahu κατηγόρησε τον Gantz ότι επέλεξε «να υποβάλει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να εκδώσει τελεσίγραφο στη Χαμάς».
«Οι όροι που έθεσε ο Γκαντς είναι λέξεις ξεπερασμένες, το νόημα των οποίων είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο ρόλος του Gantz

Το τελεσίγραφο του Gantz είναι αποτέλεσμα μηνών εντάσεων στην κυβέρνηση του Netanyahu σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου, με το Ισραήλ να απέχει ακόμη από την επίτευξη των στόχων του να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους περίπου 130 ισραηλινούς ομήρους που κρατά ακόμα στη Γάζα.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει έντονη διεθνή κριτική για τον αυξανόμενο ανθρωπιστικό απολογισμό της επίθεσής της στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η αποχώρηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δεν θα οδηγήσει αυτόματα στον πεντακομματικό συνασπισμό του Netanyahu ούτε θα πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές, καθώς ο Netanyahu και οι ακροδεξιοί και υπερθρησκικοί σύμμαχοί του θα εξακολουθούσαν να ελέγχουν 64 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών του Ισραήλ.
Αλλά θα σήμαινε το τέλος της διακομματικής συνεργασίας που ακολούθησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Θα έκανε επίσης τον Netanyahu όλο και περισσότερο υπό την ευθύνη των δύο ακροδεξιών κομμάτων του συνασπισμού του, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir.
Και οι δύο άνδρες ζήτησαν από το Ισραήλ να υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στον πόλεμο, καθώς και να πιέσουν για την επανίδρυση εβραϊκών οικισμών στη Γάζα —που θεωρούνται παράνομοι από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας— μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Το σχέδιο έξι σημείων

Στο σχέδιο έξι σημείων που παρουσίασε το Σάββατο, ο Gantz είπε ότι, παράλληλα με τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας διεθνής «μηχανισμός πολιτικής διακυβέρνησης» για τον θύλακα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ευρώπης, των Αράβων και της Παλαιστίνης.
Είπε επίσης ότι το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούν η Χαμάς στη Γάζα. η ήττα της Χαμάς και η αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα. την επιστροφή των Ισραηλινών σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν εκκενωθεί από την έναρξη του πολέμου· βήματα προς την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία· και ένα πλαίσιο για την επέκταση της στρατιωτικής θητείας του Ισραήλ για να στρατολογήσει περισσότερους υπερορθόδοξους Εβραίους.
Ο Gantz πλαισίωσε το τελεσίγραφό του προς τον Netanyahu ως επιλογή μεταξύ του οράματός του και αυτού που υποστήριζαν οι Smotrich και Ben-Gvir και οι σύμμαχοί τους.
«Αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από την κυβέρνηση», είπε.
«Ο λαός του Ισραήλ σε παρακολουθεί. «Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και φραξιονισμού, μεταξύ ευθύνης και ανομίας και μεταξύ νίκης και καταστροφής».
Οι επικριτές του Netanyahu τον κατηγόρησαν επανειλημμένα ότι επέτρεψε στη λήψη των αποφάσεών του σε σχέση με τον πόλεμο να χρωματιστεί από την επιθυμία να διατηρήσει τον συνασπισμό του, ο οποίος θα κατέρρεε εάν αποχωρούσαν οι Μπεν-Γκβίρ και Σμότριχ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επέκρινε τον Νετανιάχου για την έλλειψη μεταπολεμικού σχεδίου για τη Γάζα, προτρέποντάς τον να θέσει «τις εθνικές προτεραιότητες πάνω από κάθε άλλο κριτήριο, ακόμη και με την πιθανότητα προσωπικού ή πολιτικού κόστους».
Ο Netanyahu έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι θέτει προσωπικές εκτιμήσεις πριν από τον πόλεμο και είπε σε απάντηση στον Gallant ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την «επόμενη μέρα» της Χαμάς «αποσπάστηκε από την πραγματικότητα» έως ότου το Ισραήλ πέτυχε στρατιωτική νίκη στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης