Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή μετά την εχθρική προσφορά της BBVA προς την Sabadell - Τι σημαίνει και για την βρετανική TSB

tags :
Εμπλοκή μετά την εχθρική προσφορά της BBVA προς την Sabadell - Τι σημαίνει και για την βρετανική TSB
Τι σημαίνει μια μεγάλη συμφωνία ισπανικής τράπεζας για την TSB
Μια εχθρική προσφορά εξαγοράς της ισπανικής τράπεζας Sabadell από την αντίπαλό της BBVA την περασμένη εβδομάδα έχει αναζωπυρώσει μια συζήτηση για το μέλλον της βρετανικής τράπεζας TSB, θέτοντας ξανά στην ημερήσια διάταξη μια πιθανή πώληση.
Όπως και άλλες μεσαίου μεγέθους τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Virgin Money και η Metro Bank, η TSB που ανήκει στη Sabadell έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί μεγαλύτερους αντιπάλους.
Αναλυτές και τραπεζίτες λένε ότι η διατήρηση της TSB, η οποία έχει 2 εκατομμύρια πελάτες και χαρτοφυλάκιο δανείων 36 δισεκατομμυρίων λιρών, δεν θα είχε νόημα για τον μνηστήρα της Sabadell μακροπρόθεσμα.
«Δεν ξέρω τι θα έδινε στη BBVA.
«Δεν είναι το καλύτερο σύστημα, ούτε η καλύτερη μάρκα, ούτε το καλύτερο franchise», δήλωσε ο Edward Firth, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα KBW.
Οι αυστηροί κανονισμοί και η αργή ανάπτυξη έχουν επίσης κάνει τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου λιγότερο ελκυστικές για τους διεθνείς επενδυτές και τους ιδιοκτήτες του εξωτερικού.
Αν και η προσφορά της BBVA θα μπορούσε να απορριφθεί από τους μετόχους της Sabadell, έχει αυξήσει την πίεση στη μικρότερη τράπεζα για να αποδείξει στους επενδυτές ότι η τρέχουσα στρατηγική της λειτουργεί και ότι είναι λογικό για μια τράπεζα με επίκεντρο την Ισπανία να κρατήσει μια βρετανική τράπεζα.
«Μια πώληση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή», είπε η αναλύτρια της Barclays, Cecilia Romero Reyes, προσθέτοντας ότι εάν αποτιμηθεί στο ίδιο πολλαπλάσιο με το Virgin Money – το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα από την Nationwide Building Society σε μια συμφωνία 2,9 δισ. στερλίνες – η BBVA θα μπορούσε να βελτιώσει Η Sabadell προσφέρει και ανακτά τα κεφάλαια πουλώντας την TSB.
Άλλοι σημειώνουν ότι η BBVA έχει ήδη ένα σημαντικό σωρό μετρητών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την προσφορά της.

Η στρατηγική της BBVA

Η BBVA δεν έχει μιλήσει για την TSB με τους ίδιους λαμπερούς όρους που χρησιμοποίησε για την ισπανική επιχείρηση της Sabadell.
Ο διευθύνων σύμβουλος Onur Genç είπε ότι ήταν «πολύ νωρίς» για να πούμε εάν θα κρατούσε την TSB εάν καταφέρει να αγοράσει τη Sabadell.
«Έχουμε μόνο μια εξωτερική προοπτική», είπε ο Genç.
«Η Sabadell είναι ένα franchise που θαυμάζουμε, που μας αρέσει και η TSB είναι μέρος αυτής, αλλά η απόφαση θα ληφθεί σε εύθετο χρόνο».
Ιδρύθηκε ως Trustee Savings Banks το 1810, η TSB συγχωνεύθηκε με τον Lloyds Banking Group το 1995 προτού αποκοπεί από την επιχείρηση ως συνέπεια της διάσωσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Στη συνέχεια εισήλθε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2014, με τη φιλοδοξία να σπάσει τη δύναμη των μεγάλων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου στη λιανική αγορά και να αξιοποιήσει τη δυσπιστία των καταναλωτών στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Έκανε το σκεπτικό της κατάργησης των εσωτερικών στόχων πωλήσεων και πρόσφερε στους πελάτες υψηλότερα επιτόκια «χωρίς τα αστεία πράγματα», λέγοντας ότι «θα αρνιόταν να στοιχηματίσει τα χρήματά σας σε κερδοσκοπίες στο εξωτερικό».
Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα αγοράστηκε από τη Sabadell σε μια συμφωνία 1,7 δισ. λιρών.
Σε εύθετο χρόνο, εγκατέλειψε ορισμένα από τα κορυφαία προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου ενός τρεχούμενου λογαριασμού με απόδοση 5% που κυκλοφόρησε σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Η εικόνα της πληγώθηκε επίσης από ένα καταστροφικό έργο πληροφορικής για να απομακρύνει εκατομμύρια πελάτες από την παλαιού τύπου υποδομή της Lloyds στα συστήματα Sabadell.
Η αποτυχημένη μετανάστευση άφησε 2 εκατομμύρια πελάτες προσωρινά αποκλεισμένους από τους λογαριασμούς τους, κοστίζοντας στην τράπεζα πρόστιμο 49 εκατομμυρίων λιρών και στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Paul Pester τη δουλειά του.
Πέρυσι, η TSB κατετάγη στην 13η θέση από την 15η θέση για την ποιότητα των υπηρεσιών σε μια έρευνα πελατών σε ολόκληρη τη βιομηχανία από την Ipsos.
Αυτό το μήνα είπε ότι θα κλείσει 36 από τα 200 υποκαταστήματά της και θα περικόψει 250 θέσεις εργασίας από συνολικά περισσότερες από 5.000.

Η ανατροπή

Αλλά μια ανατροπή που οδήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος Debbie Crosbie, η οποία έφυγε το 2022 για να διευθύνει τη Nationwide, βοήθησε να γίνει η TSB περιουσιακό στοιχείο για τη Sabadell: πέρυσι ήταν υπεύθυνη για περίπου το 14% των κερδών της ισπανικής ιδιοκτήτριας της.
Ένα άλλο ελκυστικό χαρακτηριστικό της βρετανικής τράπεζας βραχυπρόθεσμα είναι η διαρθρωτική αντιστάθμιση που διαθέτει έναντι των κινήσεων των επιτοκίων.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα είναι επικερδές για την TSB τα επόμενα χρόνια καθώς τα επιτόκια πέφτουν.
Η πώληση της τράπεζας τώρα θα ήταν επίσης μια χρονοβόρα διαδικασία με αυστηρούς ελέγχους δέουσας επιμέλειας και συμμόρφωσης και τον κίνδυνο μεγαλύτερης διακοπής από αλλαγές στο σύστημα πληροφορικής.
Θα εξέθετε επίσης τους ιδιοκτήτες του στις χαμηλές αποτιμήσεις που αποτέλεσαν πρόβλημα για τον λιανικό τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι πιθανοί μνηστήρες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη Nationwide, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία επέκτασης. Ωστόσο, έχει ήδη το Virgin Money για ενσωμάτωση και αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Η Metro Bank, η οποία διασώθηκε πέρυσι από τον Κολομβιανό δισεκατομμυριούχο Jaime Gilinski, θα μπορούσε επίσης να εισέλθει στην αρένα.
Ο Gilinksi, ο οποίος πέρυσι είπε στους Financial Times ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Metro ως όχημα για να αγοράσει περισσότερες τράπεζες, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sabadell το 2013 πριν μειώσει το μερίδιό του σε τρία χρόνια μετά.
Οι δύο τράπεζες λιανικής θεωρούνται ως στρατηγικά ταιριαστά, επειδή τα υποκαταστήματα της Metro είναι συγκεντρωμένα μέσα και γύρω από το Λονδίνο, ενώ η TSB έχει λίγα στην πρωτεύουσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης