Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήττα Fed από JPMorgan και Goldman: Υποχώρηση στο τελεσίγραφο Dimon για μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας στις μεγάλες τράπεζες

Ήττα Fed από JPMorgan και Goldman:  Υποχώρηση στο τελεσίγραφο Dimon για μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας στις μεγάλες τράπεζες
λλαγή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών τους, γυρίζοντας τη σελίδα σε μια εποχή στην οποία η Fed κρατούσε το πάνω χέρι
Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase και άλλοι CEOs μεγάλων τραπεζών έπαιξαν… ξύλο με την Federal Reserve σχετικά με τα σχέδια οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να διαθέτουν μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Τώρα, φαίνεται ότι η άσκηση πολιτικής πίεσης στην Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές αποδίδουν καρπούς παρά τις διαβεβαιώσεις της Janet Yellen και του υπουργείου Οικονομικών ότι διδάχθηκαν από τηn κρίση του 2008/2009 και θα αναβαθμίσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με μέτρα όπως η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Άλλωστε οι καταρρεύσεις το 2023 μιας σειράς περιφερειακών τραπεζών, όπως η First Republic, έδειξαν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευάλωτο σε προβληματικές αγορές όπως η αγορά των στεγαστικών δανείων για επαγγελματικά ακίνητα.
Η Fed και δύο άλλες ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές κινούνται πλέον προς ένα σχέδιο που θα μειώσει σημαντικά σχεδόν κατά 20% την υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters.
Οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου για τράπεζες όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs - με στόχο να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν πιθανές ζημίες - θα είναι  κατά μέσο όρο περίπου το μισό από το επίπεδο που προέβλεπαν οι αρχικές ρυθμιστικές προτάσεις.
Προκειται για μια μεγάλη νίκη για τις μεγάλες τράπεζες και τον Dimon προσωπικά, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Παρακάμψτε τον Barr!

Οι τράπεζες ιισχύρίζονται ότι οι κανόνες όπως είχαν αρχικά προταθεί θα αυξήσουν το κόστος του χρήματος και θα μείωσαν τη δυνατότητα του για πιστωτική επέκταση.
Αντιπροσωπεύει επίσης μία αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών τους, γυρίζοντας τη σελίδα από  μια εποχή στην οποία η Fed κρατούσε το πάνω χέρι.
Ο Dimon σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο είπε στους συναδέλφους του CEO να παρακάμψουν τον Michael Barr, τον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας για την τραπεζική εποπτεία και τον κύριο αρχιτέκτονα του αρχικού σχεδίου.
Ο Dimon προέτρεψε τους συναδέλφους του τραπεζίτες να πιέσουν αντ 'αυτού τους άλλους διοικητές της Fed, ιδιαίτερα τον πρόεδρο Jerome Powell, να τροποποιήσουν τους προτεινόμενους κανόνες όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
Με αυτόν τον τρόπο, οι τραπεζίτες ήλπιζαν να κεφαλαιοποιήσουν την εσωτερική διαφωνία και τις αμφιβολίες του επταμελούς συμβουλίου της Fed σχετικά με τις ρυθμιστικές προτάσεις.
Ο Dimon χαρακτήρισε την πρόταση του Barr ως «ελαττωματική και μη ισορροπήμένη» και πίεσε δημόσια να μιλήσουν οι άλλοι διοικητές της Fed. «Ποιος άνθρωπος, σε ποιον πύργο από ελεφαντόδοντο πιστεύει ότι αυτό είναι λογικό;» είπε ο Dimon σε συνέδριο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Θα ήθελα να μάθω τι σκέφτονται οι άλλοι διοικητές (τω περιφερειακών τραπεζών)».

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τις ρυθμιστικές αρχές γενικά, λέγοντας στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους ότι οι σχέσεις των τραπεζών με αυτές «έχουν επιδεινωθεί και… είναι όλο και λιγότερο εποικοδομητικές».

 Έντονο παρασκήνιο

Οι CEO μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Powell περισσότερες από δώδεκα φορές μεταξύ του περασμένου Ιουλίου και του Μαρτίου
Αυτές περιελάμβαναν τέσσερις συναντήσεις ή τηλεφωνήματα με τον Dimon.
Η Fed δημοσίευσε τα στοιχεία για τον Barr που έδειχναν ότι συναντήθηκε 15 φορές με τους CEO των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο.
Συναντήθηκε επίσης με τον Dimon τον Απρίλιο και τον Μάιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Fed.
«Δεν ένιωσα να στερήθηκα προσοχής από το τραπεζικό λόμπι», είπε ο Barr.

Διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Ανώτατα στελέχη και από τις τρεις υπηρεσίες που εμπλέκονται στους εκκρεμείς κανόνες κεφαλαίου—η Fed, η Federal Deposit Insurance Corp. και το Office of the Controller of the Currency— ακόμη διαπραγματεύονται ουσιαστικές και τεχνικές αναθεωρήσεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Θα μπορούσε επίσης να είναι αργά φέτος πριν είναι έτοιμο οποιοδήποτε σχέδιο.
Οι εκκρεμείς κανόνες για την κεφαλαιακά επάρκεια  είναι τα τελευταία από μια σειρά βημάτων που συμφώνησαν οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και στην αποφυγή προγραμμάτων διάσωσης (bail out) που υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους.
Η τελευταία πρόταση επιδιώκει επίσης να προστατεύσει από διάφορους άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας απώλειας χρημάτων από κυβερνοεπιθέσεις.

Έντονο λόμπινγκ και τηλεοπτικές διαφημίσεις

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου τον Ιούλιο ξεκίνησε τον μεγαλύτερο αγώνα σε τουλάχιστον μια δεκαετία, με έντονο λόμπι από μεγάλες τράπεζες, σε συνεργασία με μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών και άλλων πολιτικών στελεχών
.Σε αντίθεση με άλλες διαμάχες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η καμπάνια περιλάμβανε μια σειρά από ακριβές τηλεοπτικές που προειδοποιούσαν για τρομερές οικονομικές συνέπειες.
Η Goldman Sachs ξόδεψε εκατομμύρια για τη δική της εκστρατεία υπεράσπισης.
Το Forum Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, το οποίο αντιπροσωπεύει τις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ζήτησε επίσης από τα μέλη του να καταβάλουν 2 εκατομμύρια δολάρια το ένα σε άλλη διαφημιστική καμπάνια.
Μεταξύ εκείνων που ηγήθηκαν της κατηγορίας ήταν ο Dimon, ο οποίος προέτρεψε τα στελέχη των τραπεζών να παρακάμψουν τον Barr κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής συνεδρίασης του συμβουλίου του Ινστιτούτου Τραπεζικής Πολιτικής, μιας ομάδας λόμπι στην Ουάσιγκτον.
Εκτός από τον Powell, οι τράπεζες θεωρούν επίσης τον Philip Jefferson,, τον αντιπρόεδρο της Fed, ως βασικό αντίπαλο.

H παρέμβαση του Powell

Ο
Barr εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του σχεδίου καθημερινά, αλλά τώρα συντονίζεται στενά με τον Powell, ο οποίος παίζει πιο ενεργό ρόλο.
Τον Μάρτιο, ο Powell είπε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα οριστικοποιηθούν χωρίς ευρείες και ουσιαστικές αλλαγές.
Δήλωσε επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει ευρεία υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο και άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση του υπάρχοντος σχεδίου και την αρχή από την αρχή με μια νέα πρόταση.
Εάν αναγκάζονται να εφαρμόσουν τους κανόνες για την κεφαλαιακή επέρκεια φέτος, οι τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να τους αμφισβητήσουν στο δικαστήριο.
Ένα πρόσθετο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις περιστράφηκε γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιστοιχούν στην αξία των θέσεών τους και άλλων δραστηριοτήτων στις κεφαλαιαγορές.
Το ζήτημα είναι πιθανό να έχει υπερβολικό αντίκτυπο σε πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, οι οποίες εκτός από την Goldman και την JPMorgan περιλαμβάνουν τις Morgan Stanley, Bank of America και Citigroup.
Ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν τη μείωση του ποσού των κεφαλαιακών αποθεματικών που συνδέονται με τέτοιες δραστηριότητες, σε σχέση με τον προτεινόμενο κανόνα.
Αυτό αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης κεφαλαίου που προβλέπεται για τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Οι υπάλληλοι των δύο άλλων ρυθμιστικών αρχών που συμμετείχαν στη σύνταξη των κανόνων αντιστάθηκαν στην υποβάθμιση των διατάξεων για τις διασφάλιση έναντι των κινδύνων από τη αγορά, ανησυχώντας ότι θα υπονόμευε έναν βασικό πυλώνα του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Εάν η FDIC και η OCC πείσουν τη Fed να αφήσει τις διατάξεις σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες από την πρόταση, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αντισταθμίσουν με περικοπές σε άλλα σημεία του σχεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης