Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πληρωμένη» ανάλυση από Associated Press – Η εποχή Trump είχε φόβο και χάος…

«Πληρωμένη» ανάλυση από Associated Press – Η εποχή Trump είχε φόβο και χάος…
Η οικονομία θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου
Ήταν μια εποχή φόβου και χάους πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν καθώς εξαπλωνόταν ο COVID-19.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πανικόβλητες.
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν για λίγο αρνητικά.
Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια αναφοράς για να καταπολεμήσει την ξαφνική ύφεση.
Και αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ιστορικό ξεφάντωμα δανεισμού - προσθέτοντας τρισεκατομμύρια στο εθνικό χρέος - για να διατηρήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις στη ζωή.
Αλλά καθώς ο Donald Trump θυμήθηκε εκείνη τη στιγμή σε πρόσφατη συγκέντρωση, ο πρώην πρόεδρος απέπνεε περηφάνια, αναφέρει νέα ανάλυση του Associated Press.
«Είχαμε τη μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία», είπε ο Ρεπουμπλικανός στο κοινό του στο Ουισκόνσιν.
«Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών ήταν σε ιστορικό χαμηλό, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ… 2,65%, αυτό ήταν το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σας».

Ο καταλύτης της οικονομίας

Η οικονομία θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ενώ μια δημοσκόπηση της Gallup τον Απρίλιο έδειξε ότι οι Αμερικανοί ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η μετανάστευση είναι το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, η οικονομία γενικά και ο πληθωρισμός ήταν επίσης ψηλά στη λίστα.
Ο Trump μπορεί να έχει προβάδισμα έναντι του προέδρου Joe Biden σε βασικές οικονομικές ανησυχίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Απριλίου του Associated Press-NORC Center for Public Affairs.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν πιο πιθανό να πουν ότι ως πρόεδρος, ο Trump βοήθησε τη χώρα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο κόστος ζωής.
Σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι η προεδρία του Biden πλήγωσε τη χώρα για το κόστος ζωής.
Αλλά οι οικονομικοί αριθμοί αποκαλύπτουν μια πολύ πιο περίπλοκη πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου του Trump στον Λευκό Οίκο.
Οι φορολογικές του περικοπές δεν έφεραν ποτέ την υποσχεμένη ανάπτυξη.
Τα δημοσιονομικά του ελλείμματα αυξήθηκαν και στη συνέχεια παρέμειναν σχετικά υψηλά υπό τον Biden.
Οι δασμοί και οι εμπορικές του συμφωνίες δεν επέστρεψαν ποτέ όλες τις χαμένες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια.
Και υπήρξε η πανδημία, ένα γεγονός που προκάλεσε ιστορικές απώλειες θέσεων εργασίας για τις οποίες ο Trump δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, καθώς και ο χαμηλός πληθωρισμός - για τον οποίο ο Trump αναλαμβάνει πλήρως τα εύσημα.
Αν μη τι άλλο, η οικονομία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη δική της διαφημιστική εκστρατεία.

Αξιοπρεπής (όχι εξαιρετική) ανάπτυξη

Ο Trump διαβεβαίωσε το κοινό το 2017 ότι η αμερικανική οικονομία με τις φορολογικές του περικοπές θα αναπτυσσόταν στο «3%,» αλλά πρόσθεσε, «νομίζω ότι θα μπορούσε να πάει στο 4, στο 5, ίσως και στο 6% τελικά».
Εάν εξαιρεθεί η πανδημία του 2020, η ανάπτυξη μετά τον πληθωρισμό ήταν κατά μέσο όρο 2,67% υπό τον Trump, σύμφωνα με στοιχεία από το Bureau of Economic Analysis.
Συμπεριλάβετε την ύφεση που προκαλείται από την πανδημία και αυτός ο μέσος όρος πέφτει στο αναιμικό 1,45%.
Αντίθετα, η ανάπτυξη κατά τη δεύτερη θητεία του τότε προέδρου Barack Obama ήταν κατά μέσο όρο 2,33%.
Μέχρι στιγμής υπό τον Biden, η ετήσια ανάπτυξη είναι κατά μέσο όρο 3,4%.

Περισσότερο χρέος

Ο Trump διαβεβαίωσε επίσης το κοινό ότι οι φορολογικές του περικοπές θα αποδώσουν από μόνες τους λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης.
Οι περικοπές ήταν ευρείες, αλλά ευνόησαν δυσανάλογα τις εταιρείες και εκείνες με ακραίο πλούτο.
Οι φορολογικές περικοπές που υπογράφηκαν σε νόμο το 2017 δεν εκπλήρωσαν ποτέ τις υποσχέσεις του Trump για μείωση του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, το έλλειμμα επιδεινώθηκε στα 779 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είχε προβλέψει έλλειμμα 563 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τις φορολογικές περικοπές, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογικές περικοπές αύξησαν τον δανεισμό κατά 216 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος.
Το 2019, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 984 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι είχε προβλέψει η CBO.
Στη συνέχεια συνέβη η πανδημία και με μια καταιγίδα κρατικής βοήθειας, το προκύπτον έλλειμμα ξεπέρασε τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός ο δανεισμός επέτρεψε στην κυβέρνηση να κάνει άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις καθώς η οικονομία ήταν σε lockdown, αυξάνοντας συχνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάνοντας πολλούς να αισθάνονται καλύτερα, παρόλο που η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.
Τα ελλείμματα ήταν επίσης υψηλά υπό τον Biden, καθώς υπέγραψε σε νόμο έναν τρίτο γύρο βοήθειας για την πανδημία και άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κατασκευή υποδομών και τις επενδύσεις στις αμερικανικές βιομηχανίες.
Το CBO εκτίμησε σε έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη ότι η παράταση των τμημάτων των φορολογικών περικοπών του Trump που πρόκειται να λήξουν μετά το 2025 θα προσθέσει άλλα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος μέχρι το 2034.

Χαμηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλότερος επί Trump, χωρίς ποτέ να ξεπεράσει το ετήσιο ποσοστό του 2,4%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.
Το ετήσιο ποσοστό έφτασε στο 8% το 2022 υπό τον Biden και σήμερα βρίσκεται στο 3,4%.
Υπήρχαν τρεις μεγάλοι λόγοι για τους οποίους ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump: η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης του 2008, οι ενέργειες της Federal Reserve και η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Trump εισήλθε στον Λευκό Οίκο με τον πληθωρισμό ήδη χαμηλό, κυρίως λόγω της αργής ανάκαμψης από τη Μεγάλη Ύφεση, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν και εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους λόγω αποκλεισμού.
Ο πληθωρισμός μόλις ξεπέρασε το 1% κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Obama, καθώς η Fed αγωνιζόταν να προωθήσει την ανάπτυξη.
Ωστόσο, η οικονομία επεκτεινόταν χωρίς υπερθέρμανση.
Όμως, τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του Trump, ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 2,1%, περίπου κοντά στον στόχο της Fed.
Ωστόσο, η Fed άρχισε να αυξάνει το δικό της επιτόκιο αναφοράς για να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα στο στόχο του 2% της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.
Ο Trump επέκρινε επανειλημμένα τη Fed επειδή ήθελε να ενισχύσει την ανάπτυξη παρά τους κινδύνους υψηλότερων τιμών.
Μετά χτύπησε η πανδημία.
Ο πληθωρισμός έπεσε και η Fed μείωσε τα επιτόκια για να διατηρήσει την οικονομία κατά τη διάρκεια των καραντινών.
Όταν ο Trump γιορτάζει τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, το κάνει επειδή η οικονομία αποδυναμώθηκε από την πανδημία.
Ομοίως, οι τιμές της βενζίνης έπεσαν κάτω από το μέσο όρο των 2 δολ. το γαλόνι, επειδή κανείς δεν οδηγούσε τον Απρίλιο του 2020 καθώς εξαπλώθηκε η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης