Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος χρόνου για Ουκρανία – Η Ρωσία αχρήστευσε την παγίδα Minsk που έστησε το ΝΑΤΟ, μονόδρομος η παράδοση άνευ όρων

Τέλος χρόνου για Ουκρανία – Η Ρωσία αχρήστευσε την παγίδα Minsk που έστησε το ΝΑΤΟ,  μονόδρομος η παράδοση άνευ όρων
Η Δύση έστησε μία τελευταία παγίδα για να αποφύγει το μοιραίο, όπως διαμορφώνεται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία αλλά δεν τα κατάφερε
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία σχεδιάζει να εδραιώσει τη νίκη της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία με μια ευνοϊκή συνθήκη ειρήνης καθώς δεν παρασύρθηκε στη παγίδα διαπραγματεύσεων τύπου Minsk που έστησε η Δύση, η οποία είχε ως μόνο σκοπό να δώσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχθούν.
Οι συμφωνίες του Minsk, είχαν ως στόχο να δώσουν χρόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για μία στρατιωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. 

«Τώρα που η Ρωσία έχει αρχίσει να κερδίζει στο πεδίο της μάχης, ειδικότερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί να υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες.
Οι φιλελεύθεροι κύκλοι στη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων», σημειώνει το δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Myśl Polska.

Η Ρωσία αχρήστευσε την παγίδα Minsk του ΝΑΤΟ

Η πρόταση αυτή είναι πονηρή και έχει στόχο να δώσει ένα διάλειμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) και στη Δύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται στη Myśl Polska ο χρόνος των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky έχει παρέλθει.
«Μια επαίσχυντη ειρήνη θα ήταν προδοσία των θυμάτων αυτής της σύγκρουσης.
Αυτό δεν επιτρέπεται», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την υπογραφή της ειρήνης, είναι απαραίτητο να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αντιμαχόμενων κρατών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση.
Βάσει της ίδιας πηγής, η Ρωσία δεν θα διαπραγματευτεί με τον Zelensky λόγω της λήξης της προεδρικής του θητείας - αυτό συνέβη στις 20 Μαΐου, ακριβώς πέντε χρόνια από την ημερομηνία της τελετής ορκωμοσίας του, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2019.
Η έγκυρη εφημερίδα υπενθυμίζει εξάλλου ότι ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος εκείνος που απαγόρευσε νομικά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Από την άλλη η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις.
Στις 17 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις.
Έχει επισημάνει ότι με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης Ρωσία – Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν σε συμφωνία και οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών θα αποκατασταθούν.
Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022.
Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.
Αργότερα, το Κίεβο επίσημα εγκατέλειψε τις επαφές με τη Μόσχα, κατόπιν εντολών της Δύσης προς το ουκρανικό καθεστώς.

Θλιβερές και οι ελβετικές προοπτικές για την Ουκρανία

Την ίδια ώρα θλιβερές είναι οι προοπτικές για τους διοργανωτές και τους εμπνευστές της λεγόμενης ειρηνευτικής διάσκεψης της Ελβετίας για την Ουκρανία (15 -16/6/2024).
Είναι τόσο θλιβερές οι προοπτικές, που ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δεν έχει αποφασίσει εάν θα παραστεί.
Μία παρουσία του Αμερικανού προέδρου σε μία διάσκεψη – φιάσκο θα ήταν ολέθρια εν όψει των προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Η αμηχανία στον Λευκό Οίκο επιτάθηκε από το γεγονός ότι οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να παραστούν στη διάσκεψη.
Τις εργασίες της συνόδου στο θέρετρο Burgenstock, σχολίασε καυστικά και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.
«Δεν είναι τόσο κακό που η Δύση συνεχίζει να προσπαθεί να διεξάγει ‘’ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις’’ χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, ο κόσμος έχει σχεδόν συνηθίσει σε αυτόν τον παραλογισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Putin.
Όμως ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον σημείο: Οι εξουσίες του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky εξέπνευσαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και από εκεί και πέρα η παραμονή του στην εξουσία είναι παράνομη.
Και στη σύνοδο σχεδιάζεται να συζητηθεί η περιβόητη «φόρμουλα Zelensky».

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τη συντριβή της ουκρανικής αντεπίθεσης το 2023 ακολούθησε ένας πραγματικός καταιγισμός στα μέσα ενημέρωσης της Δύσης για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο μετά την 30ετή επιχείρηση «εξαπάτησης» της Δύσης, λέει ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Dmitry Suslov και μέλος του Valdai Club.
Πρόκειται για έναν έγκριτο διεθνολόγο, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύσης και ποιες αποφάσεις θα λάβει το Κρεμλίνο, όσον αφορά στα θέματα στρατηγικής.
Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα είναι «με όρους...αποδεκτούς από την Ουκρανία» για να προσπαθήσουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία δεν απέτυχε και πως η προμήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ δεν ήταν καθόλου μάταια.
Έτσι, στην Ελβετία, τόσο ο ίδιος ο Zelensky ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας, όσο και η «φόρμουλα» του θα αντιπροσωπεύουν μια άμαξα που «έχει… ήδη μετατραπεί σε κολοκύθα».

Τότε η Ρωσία είχε πέσει στην παγίδα Minsk και η Ουκρανία ωφελήθηκε

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης επιτάθηκε από την παραδοχή δυτικών ηγετών ότι οι συμφωνίες του Minsk ήταν μία παγίδα.
Ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο ώστε να ενισχύσει τον στρατό του, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francoise Hollande στην Kyiv Independent επιβεβαιώνοντας ανάλογες δηλώσεις της Γερμανίδας πρώην καγκελαρίου Angela Merkel.
«Η Merkel είχε δίκιο. Από το 2014, η Ουκρανία ενίσχυσε το στρατιωτικό της δυναμικό.
Πράγματι, ο ουκρανικός στρατός ήταν εντελώς διαφορετικός από το 2014.
Εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε καλύτερα.
merkel_hollande.jpg

Είναι η αξία των συμφωνιών του Minsk που πήρε το Κίεβο μια τέτοια ευκαιρία», είπε ο πρώην πολιτικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωπολιτική κατάσταση μετά το 2014 δεν ήταν ευνοϊκή για την Ουκρανία και η Δύση χρειαζόταν μια ανάσα.
Τη θέση πως η Δύση με τις συμφωνίες του Minsk έδωσε χρόνο στην Ουκρανία προκειμένου να καταστεί ισχυρότερη διατύπωσε τον Δεκέμβριο του 2022 η Merkel, η οποία υποστήριξε πως ήταν ωστόσο, σαφές σε όλους πως η σύγκρουση είχε απλά «παγώσει» και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί.
«Η συμφωνία του Μinsk του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία.
Αυτή χρησιμοποίησε τον χρόνο αυτό για να καταστεί πιο ισχυρή, κάτι που μπορεί να δει κανείς σήμερα.
Η Ουκρανία του 2014 – 2015 δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Ουκρανία» υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η Merkel.
«Ήταν σε όλους ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση είχε παγώσει και ότι το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί» ανέφερε η Merkel, εκφράζοντας αμφιβολία για το κατά πόσα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνδράμουν την Ουκρανία στον βαθμό που το πράττουν σήμερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης