Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κλοπή των ρωσικών assets φέρνει οικονομικό πόλεμο - O Putin υποσχέθηκε πόνο στη Δύση και ετοιμάζει σκληρά αντίποινα

Η κλοπή των ρωσικών assets φέρνει οικονομικό πόλεμο - O Putin υποσχέθηκε πόνο στη Δύση και ετοιμάζει σκληρά αντίποινα
Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια, αναφέρει ο καθηγητής νομικής και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce, Armin Steinbach
Η Δύση, και ειδικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν εισήκουσαν τις προειδοποιήσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από φιλικά προς τη Μόσχα κράτη να μην τολμήσουν να πειράξουν τα ρωσικά assets.
Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, πίεζαν στο παρασκήνιο την ΕΕ να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασχέσει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κιέβου.
Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται γιατί θα έχουν μικρότερες απώλειες, είχε δηλώσει ο Armin Steinbach, καθηγητής νομικής και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce στο Παρίσι, σε άρθρο του στη γαλλική Figaro.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ήρθε η ώρα της Ρωσίας να απαντήσει...
Ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα που ορίζει αποζημίωση για τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στη ρωσική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει πως «κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διαπιστωθεί το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης δικαιωμάτων του σε ιδιοκτησία του, κατόπιν απόφασης κράτους ή δικαστικού σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ, και να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση απωλειών».
Η δε Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως κάτοχος δικαιωμάτων.
Για να υπάρξει αποζημίωση, καθίσταται δυνατή η κατάσχεση της περιουσίας και στη συνέχεια η μεταβίβασή της στον πληγέντα.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική Unicredit και άλλη μία αμερικανική τράπεζα έχουν ήδη υποστεί σκληρές συνέπειες...
Όπως σημειώνει το Ria Novosti, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να τροποποιήσει τους νόμους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε νόμο που δίνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και να τα «αξιοποιήσει» για τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αποφασίζει για τη δήμευση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Η ενέργεια του Putin συμπίπτει επίσης με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Στρέζα της Ιταλίας, όπου συζητούν αμερικανικό σχέδιο για αποστράγγιση της αξίας παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη - ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.
Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να λάβουν τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου.

Αλλαγή της νομικής αρχιτεκτονικής

«Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομική αρχιτεκτονική»
 δήλωσε ο Paul Feldberg, συνεργάτης και επικεφαλής της White Collar Defense, Investigations & Compliance του Brown Rudnick στο Λονδίνο.
Άλλες πηγές αναφέρουν: «Δεν υπάρχει άμεσα προφανής τρόπος για τις τράπεζες να προστατευθούν από μελλοντικές διεκδικήσεις και ενέργειες τύπου clawback».
Ο όρος clawback ή claw back αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρήματα ή οφέλη που έχουν δοθεί, αλλά απαιτείται να επιστραφούν (clawback) λόγω ειδικών συνθηκών ή γεγονότων, όπως τα χρήματα που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα οικονομικού εγκλήματος, ή όπου υπάρχει πρόβλεψη στην αποζημίωση στελεχών.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Η αλήθεια είναι πως ο
ι ΗΠΑ προσπαθούν να λάβουν ένα ακόμη πιο ακραίο μέτρο δίνοντας όλα τα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία, όχι μόνο το κέρδος και τους τόκους.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ιδέας.
«Είναι απαραίτητο και επείγον για τον συνασπισμό μας να βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει την αξία αυτών των ''παγωμένων'΄περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη αντίσταση και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε η Yellen.
Η νομοθεσία για την κλοπή των ρωσικών assets και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο και έχει λάβει δικομματική υποστήριξη, αλλά τα νομοσχέδια δεν έχουν ακόμη κυρωθεί.
Περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας διακρατούνται στις ΗΠΑ, ενώ πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται στην Ευρώπη.

Διακυβεύονται πολλά

«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», είπε ο αναλυτής Armin Steinbach.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ.
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους περίπου τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Βρυξέλλες συζητούν τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας .
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κλοπή» το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης