Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο ξεσκέπασμα από τον Γεωργιανό πρωθυπουργό: «Ευρωπαίος Επίτροπος με απείλησε ότι θα έχω την τύχη του Fico»

Αδιανόητο ξεσκέπασμα από τον Γεωργιανό πρωθυπουργό: «Ευρωπαίος Επίτροπος με απείλησε ότι θα έχω την τύχη του Fico»
Αυτή τη φορά η κατάσταση με τις δυτικές απειλές «εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Γεωργίας
Σε μια αδιανόητη αποκάλυψη για τον ρόλο της Κομισιόν προέβη ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze, καθώς δήλωσε ότι ένας Ευρωπαίος Επίτροπος τον απείλησε ότι θα έχει την τύχη του ... παραλίγο δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico.
«Ακόμη και με φόντο τον εκβιασμό ετών, η απειλή που εκφράστηκε σε μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους ήταν αδιανόητη. Συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι δυτικοί πολιτικοί αφού ξεπεράσουν το veto στο νόμο "Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροή" και όταν απαριθμούσε δήλωσε: "Είδατε τι συνέβη με τον Fico, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί"», αποκάλυψε ο επικεφαλής της γεωργιανής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, ο Kobakhidze δεν κατονόμασε τον Ευρωπαίο Επίτροπο που εξαπέλυσε τις εν λόγω απειλές.



Σύμφωνα, δε, με τον Kobakhidze, η Τιφλίδα έχει ήδη συνηθίσει στις απειλές από τα δυτικά κράτη λόγω της υιοθέτησης του νόμου για τους ξένους πράκτορες, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση «εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία».
Η ... απειλητική αναφορά στη δολοφονική επίθεση κατά του Fico υποδηλώνει ότι η Γεωργία αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη που επιδιώκει να σπείρει χάος και αναταραχή στη χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Georgian Dream.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δέχθηκε 4 πυροβολισμούς εξ επαφής από έναν 71χρονο συγγραφέα που ομολόγησε ότι είχε διαφωνίες με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική της Μπρατισλάβα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Fico λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του και τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, πλην σταθερή, κατάσταση.

Σημείο τομής για το μέλλον της Γεωργίας ο νόμος για τους ξένους πράκτορες

Την περασμένη εβδομάδα, το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση.
Η προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τις κοινωνικές δυνάμεις εκείνες που βλέπουν το μέλλον της Τυφλίδας στην ευρωπαϊκή του προοπτική.
Ως απάντηση στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις, η αστυνομία προέβη σε μέτρα καταστολής και συνέλαβε ακτιβιστές.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι ανάλογο του ρωσικού νόμου για τους ξένους πράκτορες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις παράλογες, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίδραση Varhelyi (Κομισιόν): Δεν απείλησα τον πρωθυπουργό της Γεωργίας - Με ... παρεξήγησε, ήθελα να βοηθήσω

Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει σε σχέση με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες περί απειλών της ζωής του πρωθυπουργού της Γεωργίας Irakli Kobakhidze ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Oliver Varhelyi.
Όπως παραδέχτηκε, πράγματι αναφέρθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Kobakhidze που είχε ως θέμα τον νόμο για τους ξένους πράκτορες, αλλά τα λόγια του δεν ήταν απειλή, «βγήκε εκτός πλαισίου».
Αυτό αναφέρεται στη δήλωση Varhelyi που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Σε σχέση με τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας στις 23 Απριλίου, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη που κάποιο μέρος της συνομιλίας μας βγήκε εκτός πλαισίου», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας: «Σκοπός μου ήταν να μην επιδεινωθεί η ήδη εύθραυστη κατάσταση στη χώρα λόγω της ψήφισης ενός νόμου, να μην υπάρξει περαιτέρω πόλωση στους δρόμους της Τιφλίδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερα το τραγικό περιστατικό στη Σλοβακία».

Kobakhidze: Η Δύση θέλει να μας κατατρέψει - Προσπαθούν να ανοίξουν μέτωπο με τη Ρωσία με πρόσχημα τον νέο νόμο

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δήλωνε ότι ο νόμος «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, είναι μόνο ένα πρόσχημα για να ασκηθεί πίεση στη Γεωργία για να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας.
«Από τις αρχές του 2022 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το άνοιγμα ενός «δεύτερου μετώπου» στη Γεωργία, το οποίο θα αποδυνάμωσε τη θέση της Ρωσίας, αλλά αυτό θα κατέστρεφε τη χώρα μας», τόνισε ο Kobakhidze.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Γεωργίας και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής που στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Ο Kobakhidze είναι βέβαιος ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει ένα «παγκόσμιο πολεμικό κόμμα» που επιδιώκει αποκλειστικά να εκπληρώσει τους δικούς του στόχους και δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα της Γεωργίας.
Ο νόμος περί διαφάνειας ξένης επιρροής απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση να αποκαλύπτουν τις πηγές και τους σκοπούς χρηματοδότησής τους. Οι δυτικές χώρες επικρίνουν αυτόν τον νόμο, θεωρώντας ότι περιορίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ωστόσο, οι αρχές της Γεωργίας επιμένουν ότι ο νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Ο Kobakhidze σημείωσε ότι η εξωτερική πίεση στη Γεωργία που σχετίζεται με αυτόν τον νόμο είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Τόνισε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της συμφέροντα και θα λάβει αποφάσεις με βάση τις εθνικές προτεραιότητες και την ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης