Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Στη δημοσιότητα το προκαταρκτικό πόρισμα για τον θάνατο του Raisi - Τι δείχνουν τα στοιχεία από το μοιραίο ελικόπτερο

Ιράν: Στη δημοσιότητα το προκαταρκτικό πόρισμα για τον θάνατο του Raisi - Τι δείχνουν τα στοιχεία από το μοιραίο ελικόπτερο
Το προκαταρκτικό πόρισμα καταδεικνύει ότι το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες μόνο μετά τη συντριβή του στη δύσβατη πλαγιά
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου του προέδρου Ebrahim Raisi, που επισυνέβη στις 20 Μαίου στη βόρεια επαρχιά της χώρας.
Όπως τονίζουν οι Ιρανοί πραγματογνώμονες, δεν βρέθηκαν ίχνη σφαίρας ή όλμου στο μοιραίο ελικόπτερο του Raisi που συνετρίβη.
Την ίδια στιγμή, το προκαταρκτικό πόρισμα καταδεικνύει ότι το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες μόνο μετά τη συντριβή του στη δύσβατη πλαγιά, δηλαδή λίγες μόλις στιγμές μετά την τρομακτική σύγκρουση.
Πάντως, τα στοιχεία των ιρανικών αρχών μαρτυρούν ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Raisi και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Hossein Amir-Abdollahian είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τα δύο συνοδευτικά ελικόπτερα του πρεδρικού στόλου και, ενδεχομένως, να δώσει το στίγμα της πορείας. 
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο συνοδευτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν ομαλώς στο σημείο, χωρίς οι πιλότοι τους να κινδυνεύσουν.
Τέλος, σημειώνεται πως η έρευνα για το προεδρικό ελικόπτερο διήρκεσε όλη τη νύχτα λόγω ομίχλης, κρύου και δύσβατου εδάφους, ενώ ήταν ένα ιρανικό UAV που βρήκε το σημείο της συντριβής.

Η σχετική επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος έχει οριστεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Mohammad Bagheri.
Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εργασίες της «θα παρουσιαστούν στον Ανώτατο Ηγέτη της δημοκρατίας και στον λαό», τόνισε σχετικά ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία Kazem Jalali.
Οι νέες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το άρθρο 131 του ιρανικού συντάγματος, πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών από την κήρυξη θανάτου ή της ανικανότητας του προέδρου και τη μεταφορά των καθηκόντων του στον πρώτο αντιπρόεδρο.
Αυτή τη θέση κατέχει τώρα ο Mohammad Mokhber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης