Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση - κόλαφος κατά της ΕΕ για την απαθή στάση της απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα

Παρέμβαση - κόλαφος κατά της ΕΕ για την απαθή στάση της απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα
Πάνω από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή
Πάνω από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή με την οποία εκφράζουν «αυξανόμενη ανησυχία» για την αντίδραση της Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και τον στόχο της για την προώθηση της ειρήνης, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Η επιστολή, την οποία υπογράφουν 211 άτομα με την προσωπική τους ιδιότητα ως πολίτες και απευθύνεται στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, αρχίζει καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Επικαλούμενη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία υπέδειξε αξιόπιστο κίνδυνο για τους Παλαιστίνιους βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία, η επιστολή προειδοποιεί ότι η «συνεχιζόμενη απάθεια της ΕΕ απέναντι στη δεινή θέση των Παλαιστινίων» ενέχει τον κίνδυνο να εξομαλυνθεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η απλή χρήση βίας, αντί για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, καθορίζει την ασφάλεια των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία.

Αποτυχία του ευρωπαϊκού οράματος

«Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια ζοφερή παγκόσμια τάξη, οι παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη», αναφέρεται στην επιστολή.
«Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας».
Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian, συντάχθηκε από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων, δήλωσε ο Zeno Benetti, ένας από τους διοργανωτές.
«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα», τόνισε.
«Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κλείσουμε τα μάτια στις αξίες μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι εργαζόμαστε.
Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό».
Οι διοργανωτές ήλπιζαν να φτάσουν τις 100 υπογραφές - αριθμός που ξεπεράστηκε γρήγορα καθώς διαδόθηκε η επιστολή.
Μια εκδοχή της επιστολής που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δεν περιλαμβάνει τα ονόματα όσων υπέγραψαν, καθώς οι διοργανωτές τους υποσχέθηκαν εμπιστευτικότητα.
Η επιστολή υπογραμμίζει τις πολλές ΜΚΟ που έχουν επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: «Η αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και που πρεσβεύουμε εμείς».
Καλεί την ΕΕ να ζητήσει επίσημα την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας το αίτημα αυτό σε έναν κατάλογο αιτημάτων που περιλαμβάνουν την επίσημη απαίτηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.
Ο Benetti υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό να είναι φιλοπαλαιστινιακή, ούτε να λάβει κομματική θέση για τη σύγκρουση.
«Αντίθετα, υπογράψαμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε σημαντικές και που θεωρούμε δεδομένες», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης