Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία έτοιμη να... υποδεχθεί τα F -16 στην Ουκρανία με τους τρομερούς πυραύλους R 37M

Η Ρωσία έτοιμη να... υποδεχθεί τα F -16 στην Ουκρανία με τους τρομερούς πυραύλους R 37M
Ο πύραυλος R-37M έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη ενός ισχυρού και τρομερού όπλου στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM2 με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M.
Η εξέλιξη αυτή αποκαλύφθηκε σε πλάνα από οπτικό υλικό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Μαΐου.
Το βίντεο δείχνει ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων της ρωσικής αεροπορίας Ναυτικού Su-30SM2, εξοπλισμένο με δύο πυραύλους R-77-1 μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους αέρος-αέρος (ΑΑΜ) και δύο ΑΑΜ μεγάλου βεληνεκούς R-37M.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η παραλλαγή Su-30SM2 με τους πυραύλους R-37M, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων και έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας.
Προηγουμένως, μόνο τα αεροσκάφη Su-57, Su-35 και MiG-31 αναφέρθηκαν ότι είναι συμβατά με αυτούς τους τρομερούς πυραύλους. Τρομερή απειλή για κάθε αντίπαλη αεροπορία

Ο πύραυλος R-37M έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη ενός ισχυρού όπλου στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το αεροσκάφος MiG-31, οπλισμένο με τον R-37M, ήταν και είναι μια σημαντική απειλή για την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα  MiG-31 κατέρριψαν με επιτυχία πολλά ουκρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας τον πύραυλο R-37M.
Τον Δεκέμβριο του 2023, ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 καταρρίφθηκε από τον R-37M, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα του πυραύλου στη μάχη.
Η απειλή αυτών των πυραύλων φέρεται να ανάγκασε τους Ουκρανούς πιλότους να αναπτύξουν τακτικές για να τους αποφύγουν.

Ένας Ουκρανός πιλότος παραδέχτηκε νωρίτερα ότι ενώ ο R-37M δεν πέτυχε πολυάριθμα απευθείας χτυπήματα, ήταν υποχρεωμένοι οι Ουκρανοί πιλότοι να αλλάξουν τις διαδρομές πτήσης τους για να αποφύγουν πιθανά χτυπήματα, διακόπτοντας έτσι τις αποστολές τους.
Αυτός ο ελιγμός αποφυγής θα μπορούσε να θεωρηθεί «ήπιος φόνος», καθώς εμποδίζει τους πιλότους να ολοκληρώσουν τους στόχους τους.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Su-30SM2, που παρατηρήθηκε να φέρει πυραύλους R-37M, ήταν σε αποστολή να καταστρέψει μη επανδρωμένα σκάφη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η επιχείρηση περιελάμβανε τη λήψη δεδομένων στόχου από χειριστές εξοπλισμού επιτήρησης και την επιτυχή εξάλειψη όλων των ανιχνευθέντων μη επανδρωμένων σκαφών.
RM_MISSILE.jpg

Θανάσιμη απειλή για τα F-16

Το Su-30SM2, μια προηγμένη έκδοση της σειράς Su-30, μπορεί να αξιοποιήσει το μεγάλο βεληνεκές και την υψηλή ταχύτητα του R-37M για να εμπλακεί αποτελεσματικά σε μακρινούς στόχους.
Ο R-37M ενισχύει την αεροπορική υπεροχή και τις αποστολές πολλαπλών ρόλων του Su-30SM2.
Αυτή η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κυριαρχίας στον αέρα, ιδιαίτερα σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα όπου η ικανότητα εξουδετέρωσης απειλών από μακριά μπορεί να είναι καθοριστική.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν τη σημασία των πρόσφατων πτήσεων που περιλαμβάνουν το Su-30SM2 οπλισμένο με πυραύλους R-37M.
Η κίνηση γίνεται αντιληπτή ως επίδειξη, ειδικά στο πλαίσιο της αναμενόμενης αλλά «επανειλημμένα αναβαλλόμενης» άφιξης αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιλότοι τους σηματοδοτούν την ετοιμότητά τους για πιθανές συναντήσεις με αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, βεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν αντιληπτές απειλές.
Τα ρωσικά μέσα υποστηρίζουν πως οι μόνοι σχετικά ανάλογοι της Δύσης απέναντί τους είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι AIM-47 Falcon και AAM-N-10 Eagle.
Ωστόσο, αυτοί οι αμερικανικοί πύραυλοι, με βεληνεκές έως και 200 χιλιόμετρα, δεν κατέστησαν επιχειρησιακοί σε καμία περίπτωση.
f16_1.JPG

Πύραυλος...υπερόπλο

Ο αμερικανικός AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), είναι άλλο ένα δυτικό σχετικά ανάλογο όπλο αλλά έχει σημαντικά μικρότερη εμβέλεια από το R-37M.
Η εμβέλεια του AIM-120D πιστεύεται ότι εκτείνεται σε περίπου 160 χιλιόμετρα ή δυνητικά έως και 180 χιλιόμετρα.
Οι Ουκρανοί πιλότοι ελπίζουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα παραδοθούν σύντομα, οπλισμένα με πυραύλους AIM-120 AMRAAM, θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εν τω μεταξύ, η διαθεσιμότητα αεροσκαφών Su-35 εξοπλισμένων με πυραύλους R-37M αναμένεται επίσης να ενισχύσει την ικανότητα του ρωσικού στρατού να αναχαιτίζει και να καταρρίπτει ουκρανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow/SCALP-EG.
Η ευρεία ανάπτυξη μαχητικών Su-30, οπλισμένων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς διευρύνει την ικανότητα αναχαίτισης εναέριων στόχων.
Το ενσωματωμένο σύστημα ασύρματης ρύθμισης του R-37M εξισορροπεί την ανάγκη για συνεχή διόρθωση ραντάρ από το αεροσκάφος Su-30SM2 μετά την εκτόξευση.
Τέτοια καθήκοντα έχουν ανατεθεί απρόσκοπτα στο εκσυγχρονισμένο αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50U.
rm37.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης