Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: Θα ξεσπάσει κρίση τύπου δεκαετίας 1970 - Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για όσα έρχονται

O Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: Θα ξεσπάσει κρίση τύπου δεκαετίας 1970 - Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για όσα έρχονται
Ο βετεράνος της Wall Street αρνείται να εφησυχάσει…
Σχετικά Άρθρα
Δεν μπορεί να δει άλλο δρόμο μπροστά του, πλην αυτού ο οποίος οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.
Πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης αναφέρει πως η Αμερική οδεύει πρόσω ολοταχώς προς επανάληψη όσων βίωσε τη δεκαετία του 1970, δηλαδή κρίση ενώ όλοι ένιωθαν… υπέροχα και η οικονομία έμοιαζε αγγελικά πλασμένη.
Πράγματι, τότε το συναίσθημα ευφορίας μεταξύ των πολιτών αντικαταστάθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από μια ζοφερή πραγματικότητα.
Αίφνης τα πάντα άλλαξαν: ανεργία και πληθωρισμός αυξήθηκαν, ενώ η ζήτηση έξυσε τον πάτο του βαρελιού – μια κατάσταση που στα εγχειρίδια μακροοικονομίας είναι γνωστή ως στασιμοπληθωρισμός.
Πιο αναλυτικά, εμφανιζόμενος στο συνέδριο Strategic Decisions της AllianceBernstein, ο Dimon είπε ότι απλώς δεν μπορεί να δει πώς τα τελευταία πέντε χρόνια τεράστιας δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από στασιμοπληθωρισμό.
Ερωτηθείς για την υγεία του τραπεζικού τομέα ευρύτερα, είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα της JPMorgan «σχεδιάζουν σενάρια» τόσο για μια σκληρή όσο και για μια ήπια προσγείωση.
Σημειώνεται πως η συναίνεση αναφέρει ότι η Federal Reserve θα διασφαλίσει μια ήπια προσγείωση, ήτοι μια οικονομική επιβράδυνση που δεν θα καταλήξει σε ύφεση.
«Αν έχουμε ήπια προσγείωση και οι τιμές παραμείνουν εκεί που είναι, όλα θα είναι καλά» είπε.
Ωστόσο, ο βετεράνος της Wall Street αρνείται να εφησυχάσει: «Αν υπάρξει σκληρή προσγείωση, που σημαίνει στασιμοπληθωρισμός, θα βιώσουμε πολύ άγχος και πίεση στο σύστημα: από τις τράπεζες έως τις εταιρείες με μόχλευση.
Και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο».
«Πολλοί από εσάς σε αυτό το κοινό δεν έχετε δει ποτέ επιτόκια στο 6% σε ένα 10ετές ομόλογο», πρόσθεσε ο 68χρονος βετεράνος της Wall Street.
«Δεν ξέρω γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι δυνατό. Είναι δυνατό. Εγώ, για παράδειγμα, πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι».
Πράγματι, έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπέρασαν το 6%, αλλά πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 αυτά τα ύψη ήταν φυσιολογικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος που πρόσφατα σηματοδότησε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την κορυφαία θέση της JPMorgan μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είπε ότι βλέπει τις τράπεζες να προετοιμάζονται για μια σειρά από αποτελέσματα, όπως το βασικό επιτόκιο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι προοπτικές για τα επιτόκια αλλάζουν ταχέως λόγω της αισιοδοξίας που είχε η Wall Street στις αρχές του έτους.
Τον Μάιο, το Reuters ερεύνησε περισσότερους από 100 οικονομολόγους και διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ ένα μήνα πριν μόνο οι μισοί πίστευαν ότι αυτή θα ήταν η πρώτη μείωση.
Ομοίως, η έρευνα του Μαΐου διαπίστωσε ότι 11 οικονομολόγοι προέβλεψαν μείωση τον Ιούλιο και κανένας δεν είπε τον Ιούνιο - έναν μήνα πριν, αυτά τα στοιχεία ήταν 26 και 4, αντίστοιχα.

«Εξαιρετικές δαπάνες»

Να επισημανθεί πως ο Dimon, ο οποίος ηγείται της JPMorgan από το 2006, δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την ανησυχία του για το πώς οι ΗΠΑ θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ενώ οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, και ο Dimon μπορεί να συμφωνεί, ότι οι δαπάνες τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν απαραίτητες, το γεγονός παραμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Αμερικής βρίσκεται επί του παρόντος περίπου στο 122%, σύμφωνα με τη Fed του St Louis.
Και είναι εξαιτίας αυτών των δαπανών που ο Dimon είναι τόσο πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβεί μια δυσάρεστη «έκπληξη», ο στασιμοπληθωρισμός.
«Δεν λέω ότι θα συμβεί, απλώς δίνω τις πιθανότητες πολύ μεγαλύτερες από τους άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε ο Dimon.
«Κοιτάω το ποσό των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων που έλαβε χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια - ήταν τόσο εκπληκτικό, πώς μπορείτε να μου πείτε ότι δεν θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό;».
«Μπορεί να μην είναι», είπε. «Αλλά εγώ, για ένα, είμαι αρκετά προετοιμασμένος για αυτό».

Μεγάλη Ύφεση

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πίστη, η άνοδός της την τελευταία δεκαετία δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μνημειώδης.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan προειδοποίησε ότι τμήματα του αναπτυσσόμενου αυτού τομέα παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα που είχε η αγορά στεγαστικών δανείων πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, συμπεριλαμβανομένων αμφισβητούμενων ratings από οίκους αξιολόγησης.
«Mερικά από τα deal που βαθμολογήθηκαν από έναν οίκο αξιολόγησης τα έχω δει και πρέπει να ομολογήσω ότι με σόκαρε η βαθμολογία τους.
Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο τα στεγαστικά δάνεια το 2008».
Στη συνέχεια, ο Dimon εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και διαφάνειας στην ιδιωτική πίστωση.
Αναρωτήθηκε επίσης εάν ορισμένοι ιδιώτες δανειστές κάνουν επαρκή έρευνα πριν δανείσουν και σημείωσε ότι ορισμένα δάνεια στερούνται πιστοληπτικής ικανότητας συνολικά.
Επιπλέον, ο Dimon σημείωσε ότι πολλοί επενδυτές δεν εκτιμούν πόσο έχουν υποτιμήσει τα επιτόκια τα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών δανείων.
«Καταλαβαίνουν πραγματικά οι άνθρωποι τι είπα σχετικά με τα επιτόκια και πώς επηρεάζουν την αξία αυτών των πραγμάτων σήμερα;» διερωτήθηκε.

Οι μικροεπενδυτές

Σύμφωνα με τον Dimon, τυχόν είσοδος των μικροεπενδυτών στον κλάδο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα.
Επειδή τα χρήματα που επενδύονται σε ιδιωτική πίστωση είναι συχνά κλειδωμένα για χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας φοβάται ότι οι μικροεπενδυτές θα αντιδράσουν άσχημα εάν βιώσουν ζημίες.
«Τι θα συμβεί αν μια ηλικιωμένη κυρία ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά της πίσω;» ρώτησε.
«Όταν τα σκατά χτυπήσούν στον ανεμιστήρα, και θα συμβεί μια μέρα, δεν θα ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης