Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκρηκτική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το τελευταίο εξάμηνο

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκρηκτική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το τελευταίο εξάμηνο
Νέα μέτρα ασφαλείας εξετάζονται 
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τακτικά την επέκταση των κανόνων για την κυβερνοασφάλεια τόσο εμπορικά όσο και γενικά, αλλά τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Συνέπειες της εκλαΐκευσης της τεχνητής νοημοσύνης και της υπεροχής των νόμων της Ε.Ε

Το περασμένο φθινόπωρο, έγιναν αλλαγές στα πρωτόκολλα ENISA λόγω της εκλαΐκευσης της τεχνητής νοημοσύνης μετά την επιτυχία του ChatGPT του OpenAI.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για την Κυβερνητική Αγορά Cloud.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2023, μια πρόταση από τον ENISA αφορούσε ένα σύστημα πιστοποίησης της ΕΕ που εγγυάται την κυβερνοασφάλεια των υπηρεσιών cloud και καθορίζει πώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν έναν πάροχο για την επιχείρησή τους.
Το έγγραφο διατήρησε τις διατάξεις προηγούμενων έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ και μιας εταιρείας με έδρα την ΕΕ για την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού σήματος κυβερνοασφάλειας. Ταυτόχρονα, δηλώθηκε ότι οι υπηρεσίες cloud πρέπει να λειτουργούν και να υποστηρίζονται από την ΕΕ και όλα τα δεδομένα πελατών της υπηρεσίας cloud πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία στον εν λόγω χώρο. Διατήρησε επίσης την υπεροχή των νόμων της ΕΕ έναντι των νόμων εκτός ΕΕ σχετικά με τους παρόχους υπηρεσιών cloud.

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων σε υποδομές της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν διπλάσιος από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Τέτοια στοιχεία έδωσε ο επικεφαλής του ENISA, Juhan Lepassaar, στις 29 Μαΐου του τρέχοντος έτους σε συνέντευξή του στο AP.
Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς και οι εκλογές για το βρετανικό κοινοβούλιο και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που οξύνουν την προσοχή των υπηρεσιών ασφαλείας σε πιθανές απειλές.
Η ετήσια έκθεση του ENISA διευκρινίζει ότι το 2023 σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων χάκερ με χρήση κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο υπολογιστή έως ότου πληρωθούν τα λύτρα, καθώς και επιθέσεις εναντίον δημόσιων ιδρυμάτων.
Ο Lepassaar επιβεβαίωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αρνητική τάση:
σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η παραπληροφόρηση των δυτικών ψηφοφόρων που χρησιμοποιούν εργαλεία AI.
Συμπεριλαμβανομένων εγγραφών βίντεο και ήχου που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία deepfake.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης