Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Kαρότο και μαστίγιο» για την UNRWA: Την στηρίζει η Κομισιόν 16 εκατ. ευρώ στην Γάζα, την «διώκει» το Ισραήλ

«Kαρότο και μαστίγιο» για την UNRWA: Την στηρίζει η Κομισιόν 16 εκατ. ευρώ στην Γάζα, την «διώκει» το Ισραήλ
Ο επικεφαλής του UNRWA Lazarini ζητεί το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία του» εναντίον της υπηρεσίας του
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 31/5 το βράδυ ότι εκταμίευσε 16 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διαθέσει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για να προσφερθούν υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Το UNRWA βρέθηκε αντιμέτωπο με διπλωματική θύελλα τον Ιανουάριο, όταν το Ισραήλ κατήγγειλε πως δώδεκα εργαζόμενοι του ενεπλάκησαν στην άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Πολλές κυβερνήσεις χωρών που συγκαταλέγονται στους βασικούς χρηματοδότες της υπηρεσίας, η οποία συντονίζει σχεδόν όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, ανέστειλαν την καταβολή κεφαλαίων.
Ωστόσο, αρκετοί από τους χορηγούς της αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις πληρωμές.

Ανεξάρτητη αξιολόγηση του UNRWA, η οποία διενεργήθηκε από ομάδα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Catrine Kolona, ανέδειξε κάποια «προβλήματα συνδεόμενα με την ουδετερότητα» της υπηρεσίας, αλλά τόνισε πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσκομίσει αποδείξεις για τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος της.
Έκανε εξάλλου λόγο για περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης πως θα διαθέσει άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή, ποσό που θα επιτρέψει ιδίως να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις παλαιστινίων δημοσίων λειτουργών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Πρόκειται για τη δεύτερη δόση του ποσού 118,4 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να προσφερθεί ως βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023. Η πρώτη δόση του ποσού, που ανερχόταν επίσης σε 25 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκε τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής του UNRWA Lazarini ζητεί το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία του» εναντίον της υπηρεσίας του

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Philip Lazarini, απαίτησε χθες Παρασκευή το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία του» εναντίον της υπηρεσίας του με άρθρο-παρέμβασή του που δημοσιεύθηκε στη New York Times.
«Ο πόλεμος στη Γάζα είχε συνέπεια να επιδεικνύεται κατάφωρη περιφρόνηση για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων εξωφρενικών επιθέσεων εναντίον εργαζομένων, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων» του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, τόνισε ο κ. Λαζαρινί στο κείμενο αυτό, υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την εκστρατεία του εναντίον του UNRWA».

Nα σταματήσουν οι επιθέσεις

«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν κι ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση να να λογοδοτήσουν οι δράστες τους», συνέχισε από τις στήλες της αμερικανικής εφημερίδας.
«Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, η υπηρεσία μας έχει επαληθεύσει πως τουλάχιστον 192 από τους υπαλλήλους της έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Πάνω από 170 εγκαταστάσεις του UNRWA έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Σχολεία που διαχειριζόταν το UNRWA έχουν κατεδαφιστεί· περίπου 450 εσωτερικά εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία ή άλλα κτίρια του UNRWA», απαρίθμησε ο ελβετός διπλωμάτης.
Το UNRWA, το οποίο συντονίζει στην πράξη όλη τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, βρέθηκε αντιμέτωπο με διπλωματική θύελλα και στα πρόθυρα διάλυσης αφού η κυβέρνηση του Ισραήλ κατήγγειλε τον Ιανουάριο πως κάπου δώδεκα μέλη της υπηρεσίας ενεπλάκησαν στην άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης από τουλάχιστον δεκαπέντε βασικούς χορηγούς του UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, θέτοντας σε κίνδυνο της προσπάθειες διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως αρκετές από τις χώρες αυτές αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, όπως σκανδιναβικά κράτη, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Εκφοβισμοί και ταπεινώσεις

Ανεξάρτητη αξιολόγηση του UNRWA, η οποία διενεργήθηκε από ομάδα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, ανέδειξε κάποια «προβλήματα συνδεόμενα με την ουδετερότητα» της υπηρεσίας, αλλά τόνισε πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσκομίσει αποδείξεις για τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος της.
Στην υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε δυνάμει της απόφασης 302 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949,εργάζονται πάνω από 30.000 άνθρωποι στα παλαιστινιακά εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία.
Από την 7η Οκτωβρίου, «μέλη του προσωπικού του UNRWA υφίστανται συστηματικά εκφοβισμούς και ταπεινώσεις σε ισραηλινά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ», κατεχόμενης και προσαρτημένης από το Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Lazarini, στηλιτεύοντας πως εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του στη Λωρίδα της Γάζας «χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Hamas και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για στρατιωτικούς σκοπούς».

«...βραχίονας της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas»

Τη 14η Μαΐου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz κατηγόρησε μέσω X το UNRWA ότι είναι «βραχίονας της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas» και, αυτή την εβδομάδα, ισραηλινοί βουλευτές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των διπλωματικών προνομίων του προσωπικού του.
«Ισραηλινοί αξιωματούχοι όχι μόνο απειλούν τη δουλειά των εργαζομένων μας (...), εργάζονται για να απονομιμοποιήσουν το UNRWA παρουσιάζοντάς το σαν τρομοκρατική οργάνωση που προωθεί τον εξτρεμισμό και χαρακτηρίζοντας ηγέτες του UNRWA τρομοκράτες που συνωμοτούν με τη Hamas», κατήγγειλε στο άρθρο ο κ. Lazarini.
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αποφασιστικά εναντίον των παράνομων επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο για τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους, αλλά για όλα τα έθνη».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά ανήσυχη για τις συζητήσεις στην Κνέσετ (την ισραηλινή Βουλή) σχετικά με το να χαρακτηριστεί το UNRWA τρομοκρατική οργάνωση και να αρθούν η (διπλωματική) ασυλία και τα (διπλωματικά) προνόμια των μελών του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σε ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες.
«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τα Ηνωμένα Έθνη» και «καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στο UNRWA να συνεχίσει να επιτελεί το κρίσιμο έργο του όπως προβλέπει η εντολή του», συμπλήρωσε ο κ. Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης