Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει η Ουκρανία, δεν τη σώζουν τα όπλα των ΗΠΑ – Χάνει 2.000 στρατιώτες κάθε 24 ώρες, φιάσκο η 5μηνη άμυνα ΝΑΤΟ για Ρωσία

Πέφτει η Ουκρανία, δεν τη σώζουν τα όπλα των ΗΠΑ – Χάνει 2.000 στρατιώτες κάθε 24 ώρες, φιάσκο η 5μηνη άμυνα ΝΑΤΟ για Ρωσία
Το σχέδιο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ για στρατηγική άμυνα των Ουκρανών απέναντι στη Ρωσία καταρρέει - Τα δυτικά όπλα - που ούτως ή άλλως το Κίεβο χρησιμοποιούσε για πλήγματα στη Ρωσία - δεν μπορούν να σώσουν την ουκρανική ηγεσία
Σχετικά Άρθρα
Πόσο τελικά μπορούν να αλλάξουν τα δυτικά όπλα τον ρου της ιστορίας και της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία;
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα καταφέρει να αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024 και εντός του καλοκαιριού θα καταρρεύσει.
Μαζί καταρρέoυν και τα σχέδια περί τουλάχιστον 5μηνης στρατηγικής άμυνας των Ουκρανών, που εκπόνησαν οι ΗΠΑ και επέβαλαν στο ΝΑΤΟ.
Οι Δημοκρατικοί του Joe Biden δεν θέλουν επ΄ουδενί μία ουκρανική κατάρρευση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Θα ήταν ένα συντριπτικό πλήγμα στο γόητρο του Δημοκρατικού Κόμματος που ξόδεψε έναν πακτωλό χρημάτων για να στηρίξει και να συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς απέναντι στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερο πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 30 Μαΐου, το Politico ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden έδωσε κρυφά την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ότι ο Biden είχε λάβει την απόφαση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα για σκοπούς αεράμυνας μόνο στο Kharkiv, σημειώνοντας ότι η πολιτική να μην επιτρέπονται πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Η απόφαση θα επιτρέψει στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Kharkiv, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Τώρα, οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Kharkiv, ενάντια σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς στα ρωσικά σύνορα κοντά στο Kharkiv ή σε ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το ATACMS, για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ωστόσο, δεν εξήγησαν πώς ακριβώς θα το επιβάλουν.
Η επικίνδυνη απόφαση του Biden ήρθε αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.


Μετάβαση στη στρατηγική άμυνα

Το France Presse παρατηρεί ότι ο παράνομος πλέον πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει ζητήσει αλλά και έχει χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Για τελευταία φορά, το Κίεβο έπληξε στόχους στην επικράτεια του Krasnodar στη Νότια Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως στην ουκρανική ηγεσία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία
«Η πραγματική στρατηγική της Δύσης είναι λογική και συνεπής.
Στη Δύση καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να στραφούν στη στρατηγική άμυνα, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά στρατεύματα και οι απώλειες αυξάνονται καταστροφικά.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει όπλα και στρατιωτικό προσωπικό.
Ως εκ τούτου, οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αντέξουν και αυτό πίστευαν πως είναι δυνατό μόνο με τη μετάβαση στη στρατηγική άμυνα.
ukraine_d.JPG
Δεν μπορεί να επιβιώσει ο ουκρανικός στρατός μέχρι τον Νοέμβριο 2024 και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Με άλλα λόγια, θέλουν η Ουκρανία να διατηρήσει σχετική σταθερότητα τουλάχιστον για μερικούς μήνες δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Alexey Podberezkin στο Ukraina.ru.
«Το Κίεβο δεν μπορεί να λάβει σοβαρά μέτρα. Πρέπει να επιβιώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή καλύτερα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το μέτωπο όμως μπορεί να καταρρεύσει τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα, ο ουκρανικός στρατός χάνει έως και 2.000 ανθρώπους την ημέρα, και αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος λαμβάνοντας υπόψη τους λιποτάκτες και τους τραυματίες» δηλώνει ο Podberezkin.
«Αποδεικνύεται ότι το Κίεβο χάνει μία ταξιαρχία κάθε μέρα.
Δεν έχει τόσες ταξιαρχίες, οι εφεδρείες του Κιέβου έχουν εξαντληθεί.
Η Δύση θέλει να κάνει αιματηρό πόλεμο με λευκά γάντια.
Δεύτερον, η Δύση αποφάσισε να προμηθεύσει όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς για να αντισταθμίσει την αμυντική στρατηγική.
Η Δύση φοβάται ότι η Μόσχα θα το αντιληφθεί ως άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση.
Τα δυτικά κράτη θέλουν να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση.
Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να πεθάνουν οι Ουκρανοί.
Τρίτον, η Δύση σχεδιάζει να εντείνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία και εργάζεται για την εφαρμογή της στρατηγικής.
Η Δύση θέλει να φοράει άσπρα γάντια ενώ χύνονται ποτάμια αίματος», τονίζει ο Podberezkin.
Υπολογίζεται ότι μόνο τον Μάιο 2024 η Ουκρανία έχει χάσει 35.000 στρατιώτες ενώ οι συνολικές απώλειες από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης υπερβαίνουν τις 500.000.
ukraine_e.JPG
Ασταμάτητη η ρωσική προέλαση

«Οι εταίροι του Κιέβου μπορούν να ενισχύσουν τεχνικά τον ουκρανικό στρατό, να πραγματοποιήσουν πλήρη επιστράτευση και να εκπαιδεύσουν μαχητές.
Εάν το καθεστώς του Κιέβου αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε οι νέες εφεδρείες θα είναι έτοιμες μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Προς το παρόν, η Ουκρανία έχει επιστρατεύσει κυριολεκτικά τους πάντες συμπεριλαμβανομένων των  μαχητών από τις κατευθύνσεις Bakhmut και Kharkiv - τα πιο καυτά μέτωπα.
Όσο για τις δηλώσεις που μπορεί κανείς να ακούσει τώρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλα ανδρείκελα των ΗΠΑ, τα σχόλια είναι περιττά.
Είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε τέτοια ρητορική για να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας.

Η λειψανδρία τσακίζει και την ουκρανική οικονομία

Την ίδια στιγμή η λειψανδρία δεν πλήττει μόνο τον ουκρανικό στρατό.
Χτυπά αλύπητα και την ουκρανική οικονομία, καθώς οι συνεχείς επιστρατεύσεις στερούν πολύτιμο εργατικό δυναμικό από τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας οικονομίας εν καιρώ πολέμου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Πρόκειται για έναν άλυτο γρίφο για την ουκρανική ηγεσία.
Δεν μπορούν να αναπληρωθούν τα μεγάλα κενά στις ουκρανικές ένοπλες, χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή στη χώρα.
«Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο φθοράς», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Sergiy Nikolaychuk, σε συνέντευξή του στο Κίεβο.
«Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε βούτυρο και όπλα»
Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς η ρωσική ειδική επιχείρηση εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της και το Κίεβο αναγκάζεται να καλύψει ένα κενό που αφήνουν εκατομμύρια που είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε έχουν πάει στο στρατό, είτε έχουν πέσει στη μάχη.
Να σημειωθεί ότι περίπου 6.000.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Καθώς ο στρατός της Ουκρανίας προσπαθεί μάτια να κρατήσει άμυνα, ενάντια σε μια νέα ρωσική επίθεση, η χώρα - η οποία έχει χάσει το 1/4 του ΑΕΠ- κινδυνεύει να αποδυναμωθεί περαιτέρω από τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.
Ο Nikolaychuk είπε ότι η κατάρρευση της οικονομικής παραγωγής σε σύγκριση με το 2021 συνδέθηκε με μια συρρίκνωση περίπου 27% του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.

ukraine_labour.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης